Manastirea Nasterea Maicii Domnului, Baile Herculane

In primul meu an de activitate, aici pe FemeiaStie.ro v-am povestit despre Baile Herculane, despre gara de aici, insa cand m-am uitat mai atent mi-am dat seama ca am uitat sa va povestesc despre manastirea ortodoxa, Nasterea Maicii Domnului de aici din Baile Herculane. Tocmai de aceea acum va invit la o scurta incursiune in orasul lui Hercules, ca sa vizitam impreuna Manastirea Nasterea Maicii Domnului.

Manastirea Nasterea Maicii Domnului este foarte ascunsa de ochii lumii si daca nu te informezi in prealabil nu vei sti in intreg sejurul tau ca ea exista in aceasta statiune.  Se afla amplasata pe malul drept al Cernei, ca punct de reper luati hotelul Hercules. Manastirea se afla in spatele hotelului, pe aleea care incepe la troita. Este o manastire de maici ce are hramul Nasterea Maicii Domnului care se praznuieste pe 8 septembrie. Adresa postala exacta fiind Str. Nicoale Stoica de Hateg Nr. 5, (Vila Dobosanu), Loc. Baile Herculane, Cod. 325200, Jud. Caras-Severin. In ciuda datelor exacte multa lume ajunsa aici nu va sti sa-ti spuna unde se afla, poate si pentru faptul ca in statiune nu sunt decat vreo doua indicatoare despre aceasta manastire si acelea in imediata apropiere a manastirii.

 

Manastirea Nasterea Maicii Domnului, dar si asezamantul monahal din Baile Herculane au aparut la initiativa Prea Sfintitului Episcop Laurentiu Streza, care a dorit a pune in valoare "Vila Dobosanu" din statiune, donata in anul 1925 Episcopiei Caransebesului si luata abuziv, in anul 1946, de regimul comunist. Casa a fost folosita de mai multe institutii de stat, apoi adaptata pentru turism. Este o constructie cu etaj, avand peste 40 de camere.

 

Dupa evenimentele din decembrie ‘89, Biserica are din nou posibilitatea sa-si desfasoare activitatea in diverse sectoare ale vietii sociale. La aceasta activitate de innoire spirituala si caritativ-sociala este chemat sa contribuie si monahismul, parte integranta a structurii organizatorice a Bisericii.

De abia in anul 1998, cladirea fiind retrocedata, s-a hotarat infiintarea unui asezamant social monahal, pentru a fi folosit ca loc de odihna si tratament pentru cler si credinciosi, cu posibilitati financiare mai reduse, dar si loc de viata duhovniceasca. Asa au fost aduse aici primele maici: Monahia Teodora Jemna, numita ca stareta si directoare a asezamantului si monahia Marina Caniparu, numita econom, ambele foste vietuitoare la Manastirea Sfantul Ilie - Vasiova.

 

Odata cu trecerea timpului asezamantul monahal social a primit contur, avand in componenta: paraclis, trapeza, chilii si camere de oaspeti. Paraclisul a fost sfintit la 27 decembrie 1999, de catre Prea Sfintitul Doctor Laurentiu Streza, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. De abia in anul 2007, la propunerea Preasfintitului Parinte Lucian, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatul a ridicat asezamantul la rang de manastire, impodobind astfel salba de manastiri din Episcopia Caransebesului. Dar nici macar dupa un deceniu de la reinfiintare, cei in masura s-o faca, nu au marcat corespunzator existenta acestui lacas ortodox.

 

Actualmente Manastirea Nasterea Maicii Domnului ofera pelerinilor cazare dispunand de 11 camere: 3 cu 3 paturi, 6 cu 2 paturi (cu baie si dusuri comune) si un apartament cu 4 paturi si baie si dus separat. Iar intre facilitati amintim aici: paraclis amenajat pentru oficierea zilnica a serviciului liturgic, bazin cu apa termala sulfuroasa, acces la bucatarie si acces Internet. Mai tin sa mentionez ca manastirea are in dotare un atelier de pictura, un atelier de croitorie, pangar si se primesc comenzi pentru vesminte preotesti, icoane pe lemn, metaniere, goblenuri pictate pe panza sau lucrate pe schema.

 

Sincer nu stiu daca Episcopia Caransebesului, Primaria Baile Herculane, Prefectura Caras Severin sau cine anume este principalul factor responsabil care ar trebui sa se ocupe de promovarea acestui inedit lacas de cult. Pana voi afla raspunsul exact eu cred ca noi, cei care am ajuns in Baile Herculane, suntem cei mai importanti si credibili promoteri ai turismului “Direct de la fata locului”.

Asa ca sunteti invitat(a) si dumneavoastra sa vizitati Manastirea Nasterea Maicii Domnului din Baile Herculane, cazarea, tratamentul, relaxarea si distractia sunt incluse in oferta.

Nota obtinuta:
10 (6 voturi)
1512 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Luni, 12 Octombrie 2015

Etichete pentru acest articol:

manastiri nasterea maicii domnului, manastiri romania, baile herculaneS-ar putea sa va intereseze si:

Multi dintre cititorii rubricii “Pelerinaje” ne-au cerut detalii si amanunte despre [..]
citeste si comenteaza
Fiindca foarte putina lume stie de existenta acestui schit, aflat langa Ploiesti, iata ca [..]
citeste si comenteaza
Aflata in imediata apropiere a Ploiestiului, Manastirea Turnu asteapta mereu pe cei cu [..]
citeste si comenteaza
Misterios, meleagul acesta ce incanta prin frumusete, maretia Creatiei incluse si [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Timpul trece in zbor pe langa noi, fara sa ne intrebe daca am mai vrea sa zaboveasca si el un pic. [..]
citeste si comenteaza
Avand numele celui mai mare ocean de pe Terra, Atlantic este fara nicio indoiala unul din cele mai [..]
citeste si comenteaza
Un nou brand orologer soseste acum catre dumneavoastra chiar din „Tara Ceasurilor”, Elvetia. [..]
citeste si comenteaza
Toti vor sa ma fidelizeze, S-ar putea sa ma streseze Mai ales ca nu e vreme, De teste si [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate