Biserica romano catolica Pucioasa

biserica-romano-catolica-pucioasa

Pentru prezentul articol redactia FemeiaStie.ro va invita pe meleaguri dambovitene, in statiunea cu denumire sulfuroasa … Pucioasa. Pentru astazi  va propunem biserica romano-catolica Sf. Luca.

Comunitatea romano-catolica din Pucioasa a cunoscut un drum destul de lung de formare. Pana in anii 1978, rare erau prezentele catolice in aceasta localitate. Mons. Vittorio Luigi Blasutti mentioneaza ca, pe vremea cand era paroh de Targoviste, acorda asistenta religioasa la doar trei persoane in varsta. In 1978, datorita lucrarilor la barajul de pe Ialomita au venit credinciosi catolici din Moldova si Ardeal, localizandu se in Pucioasa. Aceste familii catolice au fost nevoite, pentru a participa la Sfintele Liturghii ori la celelalte sacramente, sa mearga la Targoviste. In anul 1985, parohul de Targoviste a venit pentru prima oara sa viziteze familiile catolice din Pucioasa si sa le sfinteasca locuintele. 

In luna martie a anului 1988, Arhiepiscopia Romano Catolica de Bucuresti a cumparat o casa pe strada Patrana nr. 12 bis. Pr. Solomon, parohul de atunci, s a ingrijit ca, la parterul acestei case, sa fie amenajata, din garajul si bucataria initiale, o capela de dimensiuni reduse. Din anul 1992, pr. Ion Arva, preot greco catolic pensionar, s-a aratat dispus sa ramana permanent la Pucioasa si sa pastoreasca pe catolicii de aici. In anul 1996, in urma agravarii sanatatii pr. Arva, Arhiepiscopul Ioan Robu a considerat oportuna infiintarea unei parohii la Pucioasa, avand in vedere faptul ca numarul familiilor a sporit, iar majoritatea dintre ele erau tinere. Astfel, la 1 martie 1996, prin decretul 139, s-a infiintat Parohia din Pucioasa cu hramul "Sfantul Luca", iar la 1 septembrie al aceluiasi an este numit Pr. Mihai Serban, ca prim paroh al acestei comunitati. Cu ocazia numirii, parintelui Serban i s-a cerut sa pregateasca si sa demareze lucrarile unei biserici, precum si ale unei case parohiale. O preocupare in acest sens exista deja inca din anul 1993, cand pr. Solomon a cumparat, in centrul orasului, pe str. Republicii nr. 59, un teren de 600 mp. Dosarul inaintat Primariei pentru aprobarile necesare a fost atunci respins pe motiv ca locul nu este adecvat unei biserici. Se stie totusi ca respingerea dosarului a fost puternic influentata de un preot ortodox care la acea data, facea parte din Consiliul Primariei. Impotriva acestei decizii s a intentat o actiune judecatoreasca ce a dovedit ca Biserica Catolica era in toate drepturile sa si construiasca un lacas de cult pe locul respectiv. Nici in urma acestei decizii judecatoresti, primaria nu a eliberat aprobarile necesare. Pe data de 27 septembrie 1996, s a ivit ocazia de a cumpara un teren de 3000 mp pe strada Radu Costin, pe care Parohia "Sfantul Luca" l a cumparat in totalitate. Un sprijin deosebit in achizitionarea acestui teren a fost dat de dl. Aurel Pop, consilier la Primarie. De aceasta data, aprobarea a fost data fara multe probleme, astfel incat, pe data de 16 august 1997, s au putut incepe sapaturile pentru constructia bisericii parohiale pe noul teren. Din lipsa fondurilor, lucrarile la aceasta biserica au inaintat destul de greu, dar n au fost niciodata intrerupte pe durate prea lungi. Spre marea bucurie a credinciosilor, in ziua de 4 iulie 1999, s a putut celebra prima Sfanta Liturghie in subsolul bisericii, unde a fost amenajata o capela. Cu aceasta ocazie, 6 copii au primit prima Sfanta Impartasanie. 
Tot in anul 1999, luna martie, s-au inceput lucrarile la noua casa parohiala din imediata apropiere a noii biserici. In prezent, Parohia "Sfantul Luca" numara aproximativ 34 de familii care totalizeaza 134 de persoane. Pe langa credinciosii din Pucioasa, parohul mai are grija si de cativa credinciosi catolici din localitatile invecinate (batrani din localitatile Doicesti, Berevoiesti si Runcu).

Chiar daca biserica romano-catolica Sf. Luca de aici din Pucioasa nu este una seculara, redactia FemeiaStie.ro si turistii care ajung aici pe aceste meleaguri ale patriei noastre recomanda acest lacas de cult catolic ca pe o atractie turistica, motiv pentru care s-a redactat si prezentul material.

Nota obtinuta:
10 (7 voturi)
2580 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Miercuri, 06 Iulie 2016

Etichete pentru acest articol:

biserici catolice, obiective pucioasaS-ar putea sa va intereseze si:

Aflata la 28 Km. Distanta de Ploiesti in satul Malaiesti, din comuna Dumbravesti, in [..]
citeste si comenteaza
Fiindca multa lume ne-a cerut detalii despre Manastirea Ceptura, iar informatiile gasite [..]
citeste si comenteaza
La inceputul lunii septembrie am facut o scurta calatorie prin tara in care am trecut [..]
citeste si comenteaza
Asa este! Sunteti perfect indreptatiti sa va luati de mine, “Iar vine Robert sa ne [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

In ciuda faptului ca nu are o vechime seculara precum celelalte cladiri din Cetatea Medievala [..]
citeste si comenteaza
Cu riscul de a fi cel mai enervant si neplacut recenzor de pe FemeiaStie.ro semnatarul acestor [..]
citeste si comenteaza
Bineinteles ca autorul prezentului material este constient de faptul ca poate parea putin obsedat [..]
citeste si comenteaza
In afara de autovehicule, fast food, baseball si muzica soul la ce altceva mai sunt buni [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate