Biserica Maica Precista, Ploiesti
Asa este! Sunteti perfect indreptatiti sa va luati de mine, “Iar vine Robert sa ne prezinte Ploiestiul?!?”, dar ce sa fac daca locuiesc in cel mai spectaculos oras din Calea Lactee?!?
Recunosc ca despre Ploiesti am vorbit deja si v-am prezentat foarte detaliat Muzeul Ceasului, Muzeul Judetean de Arta Ion Ionescu Quintus, Catedrala Sf. Ioan Botezatorul, Muzeul Memorial Paul Constantinescu, Casa de Targovet, Muzeul Judetean de Stiintele Naturii, seculara Sinagoga Beth Israel, Muzeul Memorial Nichita Stanescu, Casa Memoriala I.L. Caragiale, seculara Biserica Domneasca, ineditul si atractiv Muzeu National al Petrolului, Turnul cu Ceas de la Halele Centrale, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie, Statuia Libertatii din Ploiesti, Casa Memoriala Constantin si Ion Stere, incat sunteti perfect indreptatiti, sa va intrebati ce a mai ramas neprezentat din Ploiesti?! Spre uimirea unora, disperarea altora si bucuria celorlalti, va voi spune ca au ramas destule lucruri spectaculoase, din Ploiesti, neprezentate de mine. Asa ca astazi imi voi lua libertatea sa va povestesc despre monumentul istoric amplasat in strada Armoniei la numarul 3 si care este inscris in Lista Monumentelor Istorice din Romania, avand codul de catalog PH-II-m-A-16233.
Biserica Maica Precista (caci despre ea este vorba) este datata inca din vremea domnitorului Ioan Alexandru Sutu, mai exact din 10 mai 1820 si are hramurile “Adormirea Maicii Domnului” (15 august) si “Nasterea Maicii Domnului” (8 septembrie). Ctitorii acestei spectaculoase biserici sunt membrii familiei Cantilli, Cristu si Panait, inmormantati chiar aici, intru-un sacofag de marmura, undeva langa zidul de nord. Totusi, nu arhitectura (in stil neomodernist romanesc) si nici vechimea ei (aproape doua secole) au facut-o celebra, ci icoana Maicii Precista cu trei maini, ce simbolizeaza miracolele realizate prin intermediul credintei. In jurul icoanei circula mai multe legende, printre care, se spune ca pe langa cele doua maini cu care Maica il tine in brate pe Iisus, ea mai are inca o mana cu care ii ingrijeste pe toti credinciosii. Icoana a fost daruita de insusi Alexandru al II-lea, tarul Rusiei, care a adus-o aici in timpul razboiului ruso-romano-turc, si este facuta din aur si argint.
La data redactarii prezentului articol biserica Maica Precista se afla intr-un (foarte necesar si amplu) proces de restaurare, conservare si consolidare, deoarece dupa atatea cutremure, doua razboaie mondiale si amplasamentul ei central in plina poluare urbana si-au pus amprenta asupra interioarelor, structurii si esteticii sale, dar totodata autorul prezentului material isi ia permisiunea sa va invite de pe acum in 2020 la aniversarea de doua secole a acestui spectaculos monument istoric de la noi din Romania!
Postat de: Robert-Codescu Vineri, 16 Mai 2014
manastiri in Romania, biserici ortodoxe
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?