Manastiri in Bucovina (I): Manastirea Sucevita

Manastirea este situata in satul cu acelasi nume, pe valea paraului Sucevita, la o distanta de 18 km de orasul Radauti. Manastirea Sucevita a fost zidita in ultimele decenii ale secolului al XVI-lea, cu cheltuiala familiei de boieri Movila, dintre care Ieremia a domnit in scaunul Moldovei intre anii 1595-1606.

Ctitoria

Prima ctitorie a familiei  Movilestilor care a precedat actualul complex manastiresc a fost o biserica modesta, datand din preajma anului 1581. In timpul domniei lui Petru Schiopul (1582-1591), fratii Movila ajungand sfetnicii voievodului si avand o situatie economica prospera, incep construirea unei manastiri de amploare. Prima cladire ridicata a ansamblului a fost biserica zidita intre anii 1582-1584.

Dupa venirea pe tronul Moldovei, in 1595, Ieremia Movila adauga bisericii doua pridvoare, la intrarea in biserica, spre nord si sud, zidurile si turnurile din incinta care confera manastirii infatisarea de cetate medievala, o casa domneasca (ale carei ruine se mai pot vedea si astazi), precum si chilii pentru calugari. Tot in timpul domniei lui Ieremia Movila se picteaza biserica atat in interior, cat si in exterior.

Stilul bisericii

Biserica cu hramul « Invierea Domnului » este construita in stilul arhitecturii moldovenesti, stil consolidat in timpul domniei lui Stefan cel Mare. Stil arhitectural ce imbina armonios elementele de arta bizantina si gotica, la care se adauga elemente de arhitectura ale vechilor biserici din lemn din Moldova.

O trasatura caracteristica  picturilor de la Sucevita este inclinata spre naratiune, configurand cicluri complete din vietile unor sfinti ca: Sf. Pahomie, Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Mucenic Gheorghe, Viata lui Moise s.a., prezentate cu scop educativ.

Pictura

Pictura a fost realizata in fresca, executata de doi pictori moldoveni: Ioan Zugravul si fratele sau, Sofronie. Ea se pastreza in forma originala si astazi. Programul iconografic al picturii interioare si exterioare respecta traditia construita in prima jumatate a secolului al XVI-lea ( epoca lui Petru Rares), dar introduce si teme noi, majoritatea cu caracter teologico-dogmatic, cum este scena din conca naosului, reprezentand imnul liturgic « Unul Nascut.. » si alte reprezentari ale Sfintei Treimi.

Pictura naosului reprezinta « Viata Mantuitorului Iisus Hristos – minunile si patimile ».

Pictura exterioara a Manastirii Sucevita este cea mai bine pastrata din grupul bisericilor moldovenesti cu pictur exterioara, singura care isi pastreaza latura de nord, unde este reprezentata scena « Scara virtutilor », cea mai impresionanta, prin amploarea si contrastul dintre ordinea ingerilor si haosul iadului. In aceasta scena este redata lupta dintre bine si rau, incercarea omului de a pasi spre perfectiune, pentru a-si redobandi chipul pierdut prin caderea in pacat. Pe peretii celor trei abside, in sapte registre, este redata « Rugaciunea tuturor sfintilor », tema unica in arta crestin-ortodoxa, creatie a scolii de pictura din Moldova. Fata sudica este decorata cu « Arborele lui Iesei », avand la baza filosofii antici, « Acatistul Maicii Domnului », »Rugul in flacari » si « Acoperamantul Maicii Domnului ».

Pictura de la Sucevita, este considerata de cercetatorul de arta francez Paul Henry « testamentul artei moldovenesti », incheie epoca de mari creatii, care a fost secolul al XVI-lea, ale carei monumente cu pictura exterioara de la Humor, Moldovita, Arbore si Voronet constituie capodopere ale artei universale.

 

 

Camera mormintelor

In camera mormintelor sunt inmormantati fratii voievozi, Ieremia si Simion Movila, ale caror lespezi de morminte, din marmura romaneasca de Ruschita, constituie valori artistice ale sculpturii medievale romnesti.

Muzeul manastirii

Manastirea Sucevita poseda o colectie de obiecte de valoare artistica si culturala, expuse in actualul muzeu, fosta sala de consiliu a manastirii, situata pe latura de est a complexului. Printre exponate se remarca cateva broderii de valoare exceptionala, datand din secolele XV-XVI-lea, din vremea lui Stefan cel Mare si Ieremia Movila, lucrate cu fir de aur, argint, matase si perle. Cele mai importante piese sunt portretele lui Ieremia si Simion Movila si un epitaf cu perle, tetraevangheliarele ferecate in argint auriu, un chivot donat de Mitropolitul Gheorghe Movila.

Iconostasul sau catapeteasma, care desparte altarul de naos, este sculptat in lemn de tisa in stil baroc-rococo, in anul 1801.

In complexul cultural-artistic pe care-l reprezinta Manastirea Sucevita, vizitatorii dornici de a cunoaste arta medievala a secolelor XV-XVI, intalnesc aici sculpturi din lemn si piatra, broderii, manuscrise miniate si argintarie.

Datorita valorii sale complexe si indeosebi rolului educativ religios cultural, faima Manastirii Sucevita a trecut de mult hotarele tarii, aceasta superba perla a ortodoxiei romanesti inscriindu-se in randul operelor de cultura universala. Manastirea Sucevita care strajuieste de patru secole la poalele muntilor, ca o marturie a credintei noastre stramosesti si a istoriei neamului, va dainui peste vecuri intretinand vie faclia spiritualitatii ortodoxe romanesti. 

Nota obtinuta:
10 (2 voturi)
6413 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Nicoleta-Curelea Vineri, 04 Februarie 2011

Etichete pentru acest articol:

manastire, Sucevita, Movila, Suceava, hram, Invierea Domnului, pelerinajeS-ar putea sa va intereseze si:

Bogdan Voda a fost voievod al Maramuresului si domnitor al Moldovei. Este considerat a fi [..]
citeste si comenteaza
In primul meu an de activitate, aici pe FemeiaStie.ro v-am povestit despre Baile [..]
citeste si comenteaza
Fiindca multa lume ne-a cerut detalii despre Manastirea Ceptura, iar informatiile gasite [..]
citeste si comenteaza
Fiecare dintre noi ajunge la un moment dat in viata sa intr-un impas: financiar, [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

A fost o data ca niciodata ca daca n-ar fi nu s-ar povesti. A fost un imparat si o imparateasa ce [..]
citeste si comenteaza
Cand suntem tineri cu totii facem greseli, luam decizii ce mai tarziu le privim ca pe o [..]
citeste si comenteaza
Ne duce cu gandul la povestea in care frumoasa fata este salvata din somnul sau profound de print, [..]
citeste si comenteaza
La 12 km de fosta Cetate de Scaun a Moldovei (Suceava), se afla Manastirea Dragomirna, construita [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate