Prietenie reala versus prietenie virtuala

Daca intrebi un adolescent cati prieteni are, iti zambeste si te intreaba la randul sau: “pe facebook?” In epoca internetului, a lucrurilor aflate in permanenta si rapida schimbare, termenul de prietenie si-a pierdul intelesul si sensul. Sunt putini cei care ar sti sa explice ce presupune prietenia adevarata, pe ce se bazeaza  si ce valori poate crea.

In ultimii ani, prietenia pe internet a devenit contagioasa, o practica nu numai tinerii, ci si cei mai in varsta sau chiar vedetele. Majoritatea am devenit dependenti de cuvintele “share” si “like”, suntem experti in blog-uri si site-uri in care ne exprimam cat mai divers. Este drept ca meritam aceste libertati ce tin de drepturile fundamentale ale omului, insa uitam cel mai adesea ca lumea virtuala este doar un miraj. Daca ar disparea pentru o clipa, am fi pusi in situatia sa stam singuri cu noi insine, sa ne autocunoastem, sa intoarcem oglinda catre noi si sa ne vedem asa cum suntem, de cele mai multe ori singuri. Spun acestea pentru ca dand la o parte sutele de prieteni de pe facebook, in viata reala raman foarte putini si chiar si dintre acestia si mai putini ne insotesc in momentele dificile.

Pe internet este simplu si liber sa te exprimi, poti sa fii malitios sau ipocrit, poti minti ca doar nu te costa nimic, poti da sfaturi sau poti comenta, nimeni nu te impiedica si nici nu-ti poate ingradi dorinta. Odata ce ne expunem acolo, o parte din viata noastra este la discretia lor, a prietenilor.

De multe ori ne punem ideile si gandurile pe internet cu incredere si bunavointa si asteptam aprecieri de parca de ele ar depinde insasi viata noastra. Si nu de putine ori suntem pusi la zid de vreun comentariu “bine intentionat” sau si mai rau, vulgar exprimat, si in fata caruia ramanem mirati sau chiar socati . Si atunci ne intrebam “pai nu eram prieteni pe facebook?”  Nu, nu eram prieteni.

Prietenia este altceva. Dincolo de definitii si clasificari, prietenia nu pleaca atunci cand ai nevoie, ci te sprijina; nu da note si nu face comentarii; nu jigneste si nu injura; nu uita cine esti, adica fiinta umana asemenea celorlalte. Noi nu suntem virtuali, nu suntem nume agatate pe internet ca rufele pe franghie, suntem oameni in carne si oase, existam, avem sentimente, iubim sau ne doare cand nu suntem iubiti.

Multi ar spune ca daca nu agreem lumea virtuala, sa nu intram in ea, sa ne tinem departe. Nici aceasta nu este o solutie. Lumea a evoluat, si noi impreuna cu ea, iar internetul ne ajuta sa comunicam, este o inventie pe cat de atragatoare, pe atat de folositoare.  Ideea este sa folosim aceste instrumente atat cat sa nu ajunga sa ne afecteze si sa ne schimbe perceptia despre realitate.

Nota obtinuta:
9.1 (11 voturi)
3969 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Dalina-Maria-Andrei Marți, 24 Decembrie 2013

Etichete pentru acest articol:

prietenie si facebook, prietenia pe internet, impactul internetului asupra prieteniei, prietenie reala versus prietenie virtuala



S-ar putea sa va intereseze si:

De cate ori nu ati vazut o adolescenta insarcinata pe strada si v-ati gandit ca este prea [..]
citeste si comenteaza
Gazul, lumina, banca, telefonul…In jurul facturilor se invarte viata noastra si uitam [..]
citeste si comenteaza
Pasea cu botuta ei, anevoie, de parca ar fi tras toate durerile lumii dupa ea. „Este [..]
citeste si comenteaza
Iarasi a fost 1 Decembrie; iar parade, stegulete tricolore, luminite si un strop de [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Este binecunoscuta relatia care se creeaza intre mama si copil inca inainte de nastere. In perioada [..]
citeste si comenteaza
Majoritatea dietelor recomanda consumul de peste de cel putin doua ori pe saptamana. In general, un [..]
citeste si comenteaza
Cand vine vorba despre un mod de a ne imbraca necorespunzator la locul de munca, atentia este [..]
citeste si comenteaza
Conopida colorata nu este rezultatul ingineriei genetice, ci reprezinta rezultatele a zeci de ani [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate