Cum se sarbatoreste in Coreea de Sud venirea primaverii – festivaluri traditionale

Ca si in alte colturi ale lumii, primavara este asteptata cu multa nerabdare si in Peninsula Coreea. De indata ce temperaturile incep sa creasca si vremea sa devina frumoasa, coreenii demareaza pregatirile pentru o serie de festivaluri, ce se desfasoara anual in intervalul martie-mai.

Indiferent daca vorbim de festivaluri ce sunt dedicate reinvierii naturii sau de cele ce doresc sa evidentieze cele mai importante traditiii coreene (de la mestesugul ceramicii pana la prepararea unor feluri de mancare), acestea sunt evenimente pline de culoare, de buna-dispozitie, reflectand vechimea si unicitatea culturii coreene. De aceea, in urmatoarele randuri, va invit sa facem cunostinta cu cateva dintre cele mai importante festivaluri de primavara din Coreea.

 

I. Festivaluri ale florilor de primavara – o adevarata delectare cu frumusetea primaverii coreene

Festivalul Gwangyang – organizat inca din 1997 in oraselul Maehwa, festivalul urmareste sa aduca aproape frumusetea caisilor infloriti, ce impodobesc an de an Muntele Baeusan. Perioada in care are loc acesta este intre 17 – 25 martie, intrucat s-a constatat faptul ca peisajul de la poalele muntelui este cel mai frumos din intreg anul, datorita “exploziei” de flori de cais.

Festivalul Jinhae Gunhangje – Este programat inre 1 si 10 aprilie, celebrand inflorirea ciresilor. S-a estimat ca in fiecare an evenimentul atrage peste 2 milioane de turisti, atrasi nu numai de adevaratele “tunele” create de ramurile ciresilor infloriti, ci si de paradele militare, concertele si focurile de artificii.

Festivalul Jeju – Ca si festivalul anterior, este dedicat florii de cires. Este deschisa si o expozitie de fotografii cu cei mai frumosi ciresi infloriti, dar si cu orhidee sau alte flori coreene de primavara. Datorita sistemului de iluminat din orasul Jeju, vizitatorii se pot bucura de gingasia si parfumul florilor de cires si dupa lasarea intunericului.

Intre 6 si 8 aprilie vor avea loc alte doua festivaluri ale florilor de cires : cel de la Hwagae si cel de la Icheon Baeksa.Acestea atrag atentia nu numai prin posibilitatea de a se face lungi plimbari la umbra ciresilor infloriti, ci si prin organizarea unor evenimente precum jocuri traditionale coreene ( de exemplu, “Tuho” – aruncarea de sageti sau “ssireum” – lupte corp la corp ), ateliere destinate deprinderii unor mestesuguri ( cele mai cunoscute sunt cele la care se poate invata cum se prepara sapunul de casa sau prajiturile din orez ), dar si expozitii de fotografie sau spectaculoase focuri de artificii.

Si la jumatatea lunii aprilie floarea de cires este in centrul atentiei. Pe de o parte, putem participa la sarbatoarea de pe malul lacului Cheongpunghoban (aici, pe o distanta de aproape 13 km, cresc nestingheriti ciresii salbatici, frumusetea lor fiind sarbatorita prin concerte de strada, concursuri de dans, organizarea unor targuri ale mesterilor populari, unde se poate vedea cum se prepara ceaiul sau feluri de mancare bazate pe plante salbatice), iar, pe de alta parte, merita sa vedem ce se intampla chiar in capitala, la Seoul  (aici sunt plantati peste 1400 de ciresi, la umbra carora se desfasoara concerte de strada, expozitii de flori sau de fotografie).

Se spune ca seria festivalurilor in onoarea primaverii se incheie odata cu Festivalul fluturilor de la Hampyeong. In provincia Jeollanam-do pot fi admirate peste 20 de specii de fluturi frumos colorati, ce zboara nestingheriti printre florile de cais, de piersic, de cires sau chiar pe deasupra orhideelor. In cinstea lor, autoritatile locale organizeaza in fiecare an, intre 27 aprilie si 8 mai, spectacole de teatru in aer liber, concerte sau programe destinate copiilor.

 

II. Festivaluri traditionale sud-coreene – marturii ale unor indeletniciri stravechi

Nu sunt multi dintre noi care stiu ca, pentru coreeni, mestesugul ceramicii este unul dintre cele mai importante. Asa incat nu trece an in care sa nu fie organizate cateva evenimente menite sa evidentieze frumusetea acestui mestesug.

Primul dintre ele este Festivalul de la Yeoju. In aceasta localitate sunt realizate obiecte din ceramica de mai bine de 1000 de ani, cele mai cunoscute fiind vasele din portelan alb. Acestea pot fi admirate in cadrul unor expozitii cu vanzare desfasurate in aer liber, unde iubitorii de arta populara pot admira creatii mai vechi si mai noi sau pot cumpara obiecte si materiale necesare olaritului (Yeoju este renumit mai ales pentru obtinerea caolinului alb, material des folosit in realizarea obiectelor din ceramica).

Un alt festival al ceramicii este si cel de la Icheon. Desfasurandu-se de la sfarsitul lunii aprilie pana in a doua jumatate a lunii mai, in cadrul acestuia pot fi vazute sau cumparate diferite obiecte de ceramica. Totodata, doritorii pot participa la workshop-uri la care se deprind cateva tehnici utilizate in arta ceramicii din Coreea.

Intrucat coreeni sunt mari amatori de ceai, se organizeaza si Festivalul de la Mungyeong. Aici are loc o expozitie la care sunt aduse o multime de tipuri de vase in care se prepara ceaiul, dar si cani in care acesta se serveste (acestea sunt fie simple, fie decorate manual), unele dintre ele datand din secolul al XIV-lea.

Alt festival interesant este cel de la Muzeul Daegaya. Cei ce ajung aici au ocazia sa vada cum se traia in regatul Gaya (intre anii 42- 562 e.n), exprimentand inclusiv viata soldatilor din armata imparatului. De asemenea, in apropierea muzeului exista si o replica a unui sat din era Daya.

In sfarsit, merita vazut si Festivalul International de Mima de la Chuncheon. La festival participa 90 de grupuri de mimi din Coreea, alaturi de inca alte 10 grupuri din afara tarii. Spectacolele constau nu numai in reprezentatii de mima, ci si in dansuri traditionale coreene, lupte traditionale (“ssireum”), muzica, pictura sau proiectarea unor filme de scurt metraj. Toate aceste evenimente au loc pe scena teatrului din Chuncheon, in ultima saptamana din luna mai.

 

III. Festivalurile culinare – o alta “emblema” a culturii coreene

In timpul primaverii, coreenii se intrec in a organiza o serie de evenimente, aducand in prim-plan varietatea si unicitatea bucatariei din aceasta tara.

Primul dintre acestea are loc chiar la inceputul lunii martie. Cunoscut sub numele de “Festivalul Crabului de zapada si crabului rosu de la Uljin”, acesta arata cum se pescuieste crabul si cum se prepara mancarea pe baza de carne de crab. Tot aici are loc si o competitie de gatit mancaruri cu crab.

Crabul este “vedeta” si in cadrul Festivalului de la Yeongdeok. In “Parcul Maritim Samsa”, precum si in portul Ganggu, sunt numeroase restaurante cu specific pescaresc, in care se tin concursuri de gatit crab-de–zapada. Tot in aceste localitati se desfasoara un concurs de pescuit crabi, dar si o licitatie destinata vanzarii unor exemplare deosebite de crab-de-zapada.

In regiunea de coasta are loc si Festivalul de la Gwagalli Eobang. Aici au loc o serie de competitii de sporturi acvatice, parade militare pe podul Gwangan, precum si spectacole pe plaja (teatru, dansuri, concerte etc.). Nu in ultimul rand, localnicii stau la dispozitia celor ce doresc sa invete sa pescuiasca fara undita, sa cumpere si sa gateasca peste de cea mai buna calitate.

Intrucat consumul de ceai are o adevarata traditie in Coreea, an de an se organizeaza Festivalul de Ceai de la Hadong. In provincia Hadong, una dintre cele mai frumoase din tara, pot fi degustate numeroase sortimente de ceai, se poate asista la ceremonia regala a ceaiului sau se pot prepara retete ce contin frunze de ceai.

Cam in aceeasi perioada se tine si Festivalul Ceaiului Verde de la Boseong (ceaiul cultivat in Boseong asigura peste 40 % din productia nationala de ceai). Vizitatorii au ocazia sa invete cum se cultiva si cum se recolteaza ceaiul verde, precum si sa asiste la o ceremonie a ceaiului sau sa deguste mancaruri si bauturi bazate pe ceai verde.

Nota obtinuta:
9.2 (41 voturi)
8522 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alina-Nedelcu Luni, 02 Aprilie 2012

Etichete pentru acest articol:

festivaluri



S-ar putea sa va intereseze si:

Ce este literatura? probabil ca ne-am intrebat cu totii, mai ales cei care lucreaza in [..]
citeste si comenteaza
Cand auzim pentru prima data numele “Mackinac”, imaginatia ne trimite in taramuri [..]
citeste si comenteaza
“Instrumentarul” necesar prepararii ceaiului Chiar si prepararea celui mai simplu [..]
citeste si comenteaza
Sunt romanii superstitiosi? Un studiu recent arata ca romanii s-ar numara printre cei mai [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Ca si in alte colturi ale lumii, primavara este asteptata cu multa nerabdare si in Peninsula [..]
citeste si comenteaza
Craciunul bate la usa, asa ca fiecare dintre noi se gandeste cum sa petreaca cat mai frumos cea mai [..]
citeste si comenteaza
Cum vremea concediilor a sosit, cei mai multi dintre noi aleg sa-si petreaca cel putin o parte a [..]
citeste si comenteaza
Chiar daca Sarbatorile Pascale bat la usa, in acest articol nu o sa va vorbesc despre niste simple [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate