Ceremonia ceaiului din Japonia (I)

Pentru a nu ne indeparta prea mult de fascinanta lume orientala, am ales ca in urmatoarele articole sa va “initiez” in tainele unei traditii japoneze ce a facut inconjurul lumii: “Ceremonia ceaiului”.

 

Probabil ca cei mai multi dintre noi au auzit despre acest obicei, fara a-i cunoaste insa frumusetea si unicitatea. Asa cum veti vedea pe parcurs, “Ceremonia ceaiului” nu se rezuma doar la prepararea ceaiului dupa anumite retete, ci este un demers complex, care implica o pregatire speciala (un fel de “purificare”), insusirea unei “etichete” (atat pentru gazda, cat si pentru invitati), aranjarea locuintei, abordarea unei vestimentatii specifice (este vorba de traditionalul kimono) si utilizarea unor “instrumente” (vasele in care se pregateste ceaiul).

Toate trebuie pe deplin cunoscute, pentru ca pregatirea si servirea ceaiului sa fie un adevarat ritual, o forma de transmitere a unor valori si atitudini.

I. Originile traditiei consumului de ceai in Japoniaceremonia-ceaiului.jpg

Pana in secolul al VIII-lea (e.n.), japonezii nu consumau ceai. Primele frunze de ceai au fost aduse din China, ceaiul fiind consumat (de catre preoti si de catre nobili) mai ales pentru virtutile sale curative. Inca din secolul al XII-lea, un preot a scris primul tratat dedicat ceaiului, vorbind despre importanta selectiei plantelor si a temperaturii apei in prepararea ceaiului.

Odata cu cresterea influentei nobilimii in viata politica si sociala a Japoniei, consumul de ceai a devenit tot mai popular. Acesta era consumat in timpul unor petreceri, cand oaspetii erau invitati de catre gazda sa ghiceasca daca in cani se afla ceaiul “original”( “honcha” ) sau alt tip de ceai. La inceput, se primeau 10 cani, apoi 30, iar uneori se intampla ca invitatii sa primeasca 100.

Un rol important in dezvoltarea “Ceremoniei ceaiului” (asa cum o stim astazi) au avut-o samuraii. Ei au adoptat asa-numitul stil “Shoin”, ce presupunea o organizare specifica a spatiului unde se consuma ceaiul (acesta era format din: “tokonoma” - un alcov, un fel de rafturi si o masa pe care se asezau ustensilele necesare prepararii ceaiului - “tsuke shoin” ).

Dar “parintele Ceremoniei ceaiului” este considerat preotul Murata Shukou. Dupa o calatorie in China, s-a intors in Japonia, dedicandu-si viata studierii modului in care obiceiul consumarii ceaiului se putea transforma intr-o adevarata arta. El a fost initiatorul traditiei conform careia stapanul casei trebuie sa-si serveasca invitatii cu ceai, oferindu-le o atmosfera cat mai intima si mai agreabila (de aceea, se alegeau incaperi mici, in care sa incapa 5-6 persoane). De asemenea, a vorbit despre importanta vaselor in care se servea ceaiul (ideale erau cele din ceramica, vopsite in culori sobre), precum si despre prepararea ceaiului cu ajutorul ustensilelor chinezesti si japoneze.

Datorita lui Shukou, prepararea si servirea ceaiului s-au ridicat la rangul de arta. Acesta este motivul pentru care in Japonia s-au infiintat primele scoli in care se putea deprinde “Ceremonia ceaiului”.

II.  Practicarea “Ceremoniei ceaiului”- un ritual complex, ce necesita o pregatire speciala

Odata cu cresterea popularitatii consumului de ceai in Japonia, in vocabular au fost introduse o serie de denumiri care sugereaza nu numai “ceremonialul ceaiului” in sine, ci si alti termeni legati de ingredientele utilizate sau de diferite ustensile. De exemplu, termenul “Chanoyu” se refera de obicei la “Ceremonia ceaiului” in sine, in timp ce termeni precum “chaji”  (“Ceremonia ceaiului”, alaturi de o cina usoara), “l’usucha” (ceai “slab”), “koicha” (ceai tare) sau “chakai” (o simpla intalnire la care se serveste ceai) sunt derivati, fiind inclusi (mai mult sau mai putin) la un moment dat in ritual. Ne putem da astfel seama ca pentru intelegerea semnificatiilor acestor denumiri este nevoie de o pregatire complexa. Aceasta se realizeaza in scoli speciale unde se acumuleaza si cunostinte referitoare la: prepararea ceaiului in functie de anotimpuri, ustensilele necesare pregatirii ceaiului, vestimentatia adoptata in timpul ceremoniei, aranjarea locuintei in care va avea loc aceasta si, nu in cele din urma, normele de comportament incluse in practicarea obiceiul (gesturi, cuvintele spuse oaspetilor, bunele maniere din timpul servirii ceaiului sau tinuta generala ce va fi adoptata in incaperea unde se va servi ceaiul).

ceremonia-ceaiului-tipuri-de-ceai.jpgceremonia-ceaiului-japonia.jpg

Cele mai cunoscute “scoli de ceai” japoneze sunt “Omotesenke” si “Urasenke”. In cadrul acestora, se predau cunostinte variate, dar care au ca elemente de baza cele pe care le vom prezenta in continuare.

Cei ce vor savarsi ritualul trebuie sa se “purifice” (prin spalarea mainilor sau clatirea gurii cu apa) si sa se imbrace obligatoriu in  kimono. Oaspetii nu trebuie sa poarte obligatoriu kimono, dar trebuie sa se descalte la intrarea in casa destinata servirii ceaiului sau in camera special amenajata. Referitor la acestea din urma, se poate spune ca in general sunt de dimensiuni reduse, simple, in stil rustic. Pe podea se afla un fel de “rogojini” (“tatami”), pe care oaspetii se aseaza in ordinea rangului (sau al prestigiului social).

Conversatia nu ocupa un loc important in derularea ceremoniei, invitatii preferand sa se relaxeze datorita zgomotului apei (cu care se prepara ceaiul), al focului, mirosului de tamaie sau pur si simplu datorita frumusetii decoratiunilor (mai ales aranjamentelor florale speciale). Inainte de inceperea ritualului propriu-zis, oaspetii pot servi o cina frugala (“kaiseki”, la care se serveste orez si saké) sau pot fi tratati doar cu dulciuri (acestea se servesc pe o hartie speciala: “kaishi”, care de obicei se afla intr-un “portofel” special, tinut in kimono).

Urmeaza prepararea si servirea ceaiului, cu ajutorul unor vase speciale. Despre acestea urmeaza sa va ofer detalii in urmatoarea sectiune.

Aflati care sunt Instrumentele necesare ceremoniei ceaiului.

Nota obtinuta:
8.6 (12 voturi)
7088 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alina-Nedelcu Luni, 07 Februarie 2011

Etichete pentru acest articol:

ceremonia ceaiului, traditii japoneze, obiceiuri, tipuri de ceaiS-ar putea sa va intereseze si:

E toamna, sezonul destinat evenimentelor deosebite si nuntilor de amploare, dar si [..]
citeste si comenteaza
Colindele au fost cantate pentru prima oara in Europa cu mii de ani in urma, insa nu se [..]
citeste si comenteaza
An de an, primavara este primita cu entuziasm in toate colturile lumii, dar mai cu seama [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

“Instrumentarul” necesar prepararii ceaiului Chiar si prepararea celui mai simplu ceai japonez [..]
citeste si comenteaza
II. Perioada renascentista - revenirea perucilor in trend Asa cum am mentionat in articolul [..]
citeste si comenteaza
Asa cum am precizat la un moment dat in sectiunea anterioara, ocupatiile traditionale ale unui sami [..]
citeste si comenteaza
Daca am fi intrebati la ce anume ne gandim cand spunem “Brazilia”, putem avea urmatoarele [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate