Despre egipteni (II).Piramidele Egiptene
In jurul anului 2700 i.Hr. in timpul celei de-a Treia Dinastii, toti factorii existenti pentru construirea celor mai mari constructii pe care le vazuse omul vreodata erau favorabili.
Prosperitatea, forta de munca, sistemul eficient de transport pe apa, au permis construirea piramidelor la Gizeh. Ele reprezentau mormintele lui Keops, Kefren si Mikerinos.
Gizeh este un mic orasel in apropiere de Cairo. Aici se poate duce o viata linistita si lipsita de griji, iar Muezinul aminteste ca Allah vegheaza.
Nu este nevoie de cercetare pentru a observa ca in acest linistitor loc isi fac prezenta marile piramide, cele mai ingenioase monumente create de om.
Un proverb egiprean ne spune : Omul se teme de timp, dar timpul nu se teme de pirmide.
Aceste 3 piramide sunt cele mai spectaculoase dintre cele aproximativ 90 de piramide. Cea mai mare dintre ele fiind cea a faraonului Keops. Considerata una dintre cele 7 minuni ale Lumii Antice, a fost singura care a rezistat pana in timpurile noastre.
Aceste constructii sunt extraordinare si astazi, cand beneficiem de diferite mijloace si tehnologii in domeniul constructiei, acestea fiind greu de copiat.
Piramidele - toboganul antic
In secolul 1 d.Hr. istoricul roman Plenius descria felul in care oamenii se lasau alunecati pe suprafata lucie a piramidei, asemenea marmurei, pentru a se distra (toboganul din zilele noastre). Aceste suprafete au fost distruse de timp, tot ce mai putem vedea acum sunt bucati de piatra asezata sub forma unei scari. Doar varful piramidei lui Kefren a mai pastrat suprafata plana si lucie originala a piramidelor.
Cum au fost construite piramidele?
Daca ne gandim la uneltele egiptenilor care au ajutat la constructia piramidelor, in comparatie cu ce avem noi astazi, ne ingrozim. Ei se foloseau de forta umana, in acele timpuri nici macar roata nu fusese inventata. Conform lui Herodot, peste 100.000 de oameni au lucrat timp de zece ani pentru a construi drumul spre locul in care s-a ridicat piramida lui Keops. Lucratorii nu erau toti sclavi, erau si oameni platiti. Erau organizati pe categorii, fiecare categorie avand 1.000 de omeni.
S-au folosit cantitati uriase…
Piramida faraonului Keops a fost construita in jurul anului 2600 i. Hr. Baza sa avand 50 km patrati, fiecare latura masurand 230 m si are in total 137 m inaltime. S-a aproximat ca au fost folosite 2.300.000 de blocuri de piatra pentru a o construi, fiecare cantarind intre 2 si 15 tone. Cu toate acestea, piramida nu era apreciata de populatie, a carei existenta a fost marcata de constructie.
Gurile rele spuneau ca faraonul si-a vandut propria fiica pentru strange fondurile suficiente pentru constructie.
Mai mult de un milion de oameni au lucrat 6 luni pe an timp de 23 de ani in timpul domniei lui Keops.
Piramida fiului lui Keops, Kefren este cu doar cativa metrii mai mica. Piramida lui Mikerinos, fratele si urmasul lui Kefren are doar 84 m inaltime.
Cum arata piramida in interior ?
Calea de intrare o reprezinta o gaura neagra aflata in lateral. Piatra fiind sparta in secolul al IX-lea d. Hr. de oamenii doritori sa jefuiasca comorile aflate in interiorul mormantului.
Cine urca pana in camera mortuara a lui Keops este complet surprins. Aici nu se mai afla decat sarcofagul de granit gol, fara capac. Cu multe secole in urma, cand a fost descoperit, s-au luat toate lucrurile de valoare, in urma acestui asalt disparand si mumia faraonului.
Piramidele nu serveau doar ca morminte, ci ca monumente ce promovau cultul mortii, un cult ce patrundea adanc in spiritul tuturor egiptenilor. Insa rezultatul construirii piramidelor a fost unul uimitor, omul nemaivazand o constructie atat de mare chiar si in decursul anilor urmatori.
Nicoleta Cristina Curelea
Postat de: FemeiaStie Marți, 16 Martie 2010
egipt, cultura egipteana, piramidele egiptene, keops, Gizeh, Cairo
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?