Reteta de paine graham

pozagatit

De cand cu marea criza economica, de care se vorbeste, si pe care am simtit-o si eu la buzunare, am cautat solutii ca sa mai reduc din cheltuieli. Cum eu imi cumparam painea de la Anapan, respectiv scandurelele acelea de 9 bani, si dadeam mai multi bani pe paine decat un om care mananca painea alba obisnuita, am ajuns la concluzia ca trebuie sa invat sa-mi fac singur painea cea de toate zilele.

 

Am intrebat la colegi, la colege mai exact, si am gasit una bucata reteta de paine graham care mi-a facut cu ochiul. Reteta era pentru masina de facut paine, dar pentru ca taticul mi-a sarit in cap ca stric masina de facut paine, pentru ca nu era aluat destul, blablabla….am inceput sa o fac de mana.

Deci, reteta este urmatoarea:Pahare.jpg

Faina graham: 6 pahare de 150g. Adica din astea (vezi poza alaturata:))

Seminte de in: 2 linguri

Drojdie uscata : maxim 1 lingurita

Apa: aproximativ 250 g

Lapte: 2-3 linguri de lapte lichid

Ulei:  1 ½ linguri

Miere: 1 lingură

Sare: 1 ½ lingurite

Cateva mentiuni despre ingrediente.

► Faina graham se poate face din faina alba si tarate de grau, daca le aveti separat. O proportie de 50/50 este buna, zic eu.

► Apa, e bine sa va uitati la ea inainte intr-un vas cu smaltul alb, ca sa vedeti cat de maronie este. Eu am observat de exemplu ca apa de la baie este mai curata uneori. Sau puteti folosi apa de izvor, sau apa plata cumparata din comert…

► Uleiul pe care il folosesc eu este un ulei presat la rece, de floarea soarelui (de la firma Cardinal).

► La sare, recomand sarea neiodata, grunjoasa, din aia cenusie. O gasiti la plafar, daca aveti noroc.:)

Acum, sa trecem la „procesul de productie" :)

Mai intai punem faina intr-un bol, o amestecam cu semintele de in si drojdia.

Apoi, incalzim putin apa, dupa care o amestecam cu laptele, sarea si mierea, pana se topesc astea din urma. Apoi, se face un crater in faina, se pune amestecul de lichide, si se toarna si uleiul. Se agita putin cu lingura, ca sa se omogenizeze cat de cat, dupa care se amesteca cu faina, putin cate putin. Aveti grija sa nu se faca cocoloase. Principiul este acelasi ca la prepararea mamaligii.

Dupa ce aluatul capata o oarece consistenta, se amesteca cu lingura, ca si cum ai face o maioneza. Cand devine prea tare ca sa il mai intorci cu lingura, il iei la mana. Eu il framant folosindu-ma de degetele mari, apasand spre centrul gogoloiului. Hehe, o intreaga filozofie! Ideea este sa nu fie cocoloase, si sa nu fie prea lipicioasa la final.pe_calorifer.jpg

Dupa aproximativ ¾ de ora (atat imi ia mie…) de framantat, rezulta un aluat care arata cam asa (vezi, din nou, poza alaturata:)):

Aluatul asta se pune cam 15 minute la „asezat”, pe calorifer (pe ceva cald) sa se mai odihneasca, dupa atata framantat :).

Dupa aproximativ 15 minute, il luati si il taiati in 8 parti egale, pe care la puneti la dospit / crescut. Se lasa la dospit aproximativ 30 de minute, in niste farfurioare (eu folosesc de portelan), avand grija sa dati painicile in devenire prin faina, ca sa nu se lipeasca de fundul farfuriei.

 

Pe la minutul 25 din cele 30, ii dati drumul la cuptor, ca sa se incalzeasca. Dupa ce se incalzeste cuptorul cam 5 minute, puneti painile in el, intr-o tava de metal, pe care o presarati cu faina, ca sa nu se lipeasca de fund. Se lasa aproximativ 30 de minute la copt. Pe la jumatatea perioadei puteti verifica statusul lor.

In final, o sa iasa ceva de genul urmator:

pozagatit.jpg

Dupa ce le scoateti de la cuptor le acoperiti cu un prosopel, ca sa raceasca treptat.

Cam asta e.

PS. Nu tin sa ma laud, dar pana acum toti oamenii care au gustat painicile mele au fost incantati :)

Reteta Magica de: Marius Lazăr

Nota obtinuta:
9.9 (14 voturi)
3785 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: FemeiaStie Vineri, 19 Martie 2010

Etichete pentru acest articol:

retete culinare, paine de casa, graham



S-ar putea sa va intereseze si:

Oul este mai echilibrat decat carnea sau pestele, de aceea este considerat un aliment [..]
citeste si comenteaza
Lumea bea cafea. Cafeaua este aproape indispensabila pentru mai bine din 80% dintre noi. [..]
citeste si comenteaza
Rochiile cu paiete, hainele din catifea arata foarte bine pe tine, mai ales atunci cand [..]
citeste si comenteaza
Nutritionistii considera ca mancarea integrala are un tipar care se aseamana cu un organ [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Un zambet. Un flirt. Te face sa zambesti. Iti trezeste senzatii ascunse. Il dezbraci din priviri. [..]
citeste si comenteaza
Terapia cu delfini este un domeniu nou si palpitant al medicinei moderne, dar nu numai. Delfinii [..]
citeste si comenteaza
Ne-am saturat sa se spuna ca femeile sunt sexul frumos, iar barbatii cel puternic? [..]
citeste si comenteaza
Viitor nestiut, prezent schimbator, insa trecutul este doar unul, ramane acelasi, ca un monument [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate