Al Jazeera va intra in 60 milioane de case americane

Simona_Botezan_-_televiziunea_in_sua

Televiziunea araba Al-Jazeera, sponsorizata de guvernul din Quatar, va avea acces la 60 milioane de gospodarii din SUA, dupa ce a cumparat reteaua media Current TV, la inceputul lunii ianuarie 2013. Fostul vicepresedinte american Al Gore, unul dintre fondatorii retelei Current TV, detinea 20% din actiuni, pentru care a incasat suma de 100 milioane de dolari.

Televiziunea araba este cunoscuta in SUA, in principal, datorita tonului anti-american folosit in timpul razboiului din Irak, cu un deceniu in urma. Stirea ca Al-Jazeera va deveni un important canal de cablu din SUA, care va concura cu CNN, a starnit un val de reactii din partea expertilor: "Parerea mea este ca atunci cand oamenii aud despre Al Jazeera, acestia nu vor fi atenti la calitatea stirii sau corespondentei", a declarat pentru CNN analistul Stuart Fischoff, un profesor pensionar de la Universitatea de Stat din Los Angeles, California. "Ei vor auzi doar Qatar, si vor spune ca este o tara araba, plina de teroristi si, prin urmare, este partinitoare in prezentarea stirilor", a mai spus profesorul.

 

Fostul corespondent al Casei Albe, Bibb Porter de MEDIATECH Capital Partners din New York, a declarat pentru mass-media ca Al Jazeera a platit 500 milioane dolari pentru a achizitiona Current TV: "Eu cred ca pretul asumat de 500 milioane dolari este absurd pentru ceea ce au primit", a spus Bibb.

Aparitia Al Jazeera pe o retea de cablu majora din SUA, a inviat dezbaterea despre acuzatiile anti-americane din trecut si despre videoclipurile cu Osama bin Laden sau cu metodele artizanale de fabricare a bombelor, prezentate de televiziunea araba. Unii experti considera ca Al-Jazeera va incerca sa prezinte buletine de stiri care se pliaza pe standardele americane. Antipatia fata de reteaua araba s-a disipat in mod semnificativ in SUA, desi nu in totalitate, spun analistii. "Acesta (n.r. televiziune) a fost, evident, demonizata de catre politicienii nostri pentru aproape un deceniu," a precizat Rory O'Connor, un fost producator CBS News si un expert in mass-media. El a remarcat modul in care un cameraman Al-Jazeera a fost retinut timp de sase ani la lagarul de prizonieri US Navy de la Guantanamo Bay, Cuba. Dar Al-Jazeera difuzeaza curent in limba engleza programe de calitate, fara partinirea invocata de politicieni americani, a spus O'Connor, autorul blog-ului roryoconnor.org, care contesta opinia conservatorilor ca Al-Jazeera ar fi o " retea de teroare si propaganda”.
 

Alti analisti, spun ca Al-Jazeera continua sa difuzeze si acum emisiuni cu continut anti-american. "Cu siguranta vor fi atenti la inceput si vor incerca sa dovedeasca faptul ca sunt un canal profesionist si obiectiv", a declarat Yigal Carmon, presedintele Media Research Institute pentru Orientul Mijlociu, care a adunat mai multe clipuri video difuzate de Al Jazeera in ultimii ani, cu mesaj anti-american.
Carmon este un fost consilier antitero, sef de cabinet al premierului israelian Yitzhak Rabin. "E mult mai putin anti-american decat in ​​trecut, si ceea ce difuzeaza in limba engleza este o versiune de soft a emisiunilor in limba araba. Dar aceasta este televiziunea guvernului din Qatar si vorbeste despre viziunea guvernului din Qatar; este o televiziune politica" , a spus Carmon, care a folosit cuvinte dure pentru a descrie guvernul din Qatar: "Qatar, la urma urmei, este o dictatura, si intr-o dictatura, ei folosesc mass-media ca pe un brat al politicii externe, fie ca este vorba de politica araba, musulmana sau internationala", a mai spus Carmon.

Decizia guvernului din Qatar de a introduce Al-Jazeera in 60 % dintre casele din SUA, care receptioneaza televiziunea prin cablu, este o manevra politica provocatoare, dar si o strategie de afaceri, fiind o retea sponsorizata de guvern, mai spun expertii. „Vedeti natura neobisnuita sau ciudatenia esentiala, ca un fost vice-presedinte al Statelor Unite vinde reteaua sa unui guvern strain?" a declarat expertul mass-media Howard Kurtz, gazda programului saptamanal CNN "Surse de incredere".

 

Al Jazeera a fost intotdeauna privita ca un factor de risc si o vanitate a unui emir bogat. Qatar este o tara din lumea a treia, care are o mare rezerva de petrol si gaze si produce miliarde de dolari pentru profilul personal al emirului. Este vorba despre o televiziune care se ocupa de imaginea publica a emirului si incearca sa manipuleze occidentul, prezentandu-l intr-o lumina favorabila pe dictator. Al -Jazeera subliniaza mereu faptul ca emirul sponsorizeaza evenimente sportive in Quatar si in Europa, au spus expertii. "Al Jazeera incearca de ani de zile sa intre in casele americane si pana acum nu a reusit", a mai declarat Brian Stelter de la New York Times, pentru CNN.

 

Purtatorii de cuvant ai Al Jazeera nu au putut fi contactati de CNN pentru a raspunde acestor acuzatii. Pe website-ul televiziunii arabe apare insa un mesaj, referitor la difuzarea programelor Al-Jazeera in SUA: „ La cinci ani de la lansarea Al Jazeera English (AJE) canalul este disponibil numai in cateva orase din SUA: New York, NY; Washington DC; Burlington, VT; Toledo, OH, si Bristol, RI. Stim ca americanii doresc sa ne vada, deoarece 80.000 de oameni au trimis deja cereri furnizorilor lor de televiziune. Dar avem nevoie de tine pentru a mentine presiunea asupra operatorilor de transport prin cablu / satelit, pentru a cere difuzarea AJE. Avem 70 de birouri in intreaga lume, mai mult de 1.000 de angajati de 50 de nationalitati; avem una dintre cele mai diverse structuri etnice din lume in redactiile noastre. AJE este difuzat la cel putin 250 de milioane de gospodarii din 120 de tari.”

 

Al-Jazeera isi motiveaza extinderea in SUA prin faptul ca "aproape 40 la suta din audienta online a Al-Jazeera English (serviciul in limba engleza) provine din Statele Unite, deci telespectatorii americani au demonstrat clar ca apreciaza informatia furnizata.”

 

O opinie similara a fost exprimata de jurnalistul Alan Colmes, pe pagina web Liberaland: Se numeste diversitate de opinii, ca sa nu mai vorbim de faptul ca e o piata libera si alegerea apartine consumatorului [...]In cazul in care Al Jazeera nu va reusi sa atraga o masa critica de spectatori, companiile de cablu vor  fi justificate sa o elimine. Al Jazeera aduce o alta nuanta in relatarea stirilor internationale, care lipseste de pe alte retele americane, pentru ca are mai multi corespondenti straini si mai multe birouri peste mari, decat multe posturi din Vest. Pentru acoperirea „primaverii arabe” Al Jazeera a castigat un premiu George Foster Peabody”, a spus Alan.

 

Dealtfel, Al-Jazeera nu este un fenomen izolat. Postul China CCTV, sponsorizat de guvernul chinez, s-a aventurat in SUA anul trecut: "Chinezii au o acoperire similara a pietei mass-media din SUA, asa cum incearca Al-Jazeera acum", a spus Bibb Porter. "Aceste posturi sunt folosite ca o varianta moderna de diplomatie, nu sunt canale de propaganda, deoarece abordarea lor este foarte grijulie. SUA stie ca este vorba tot despre China, iar acolo unii oameni mor de foame", a mai precizat Bibb Porter. Bibb se intreaba de ce Al-Jazeera ar intentiona sa produca 60% din continutul sau in Statele Unite, asa cum declara, desi postul arab s-a facut cunoscut datorita acoperirii sale din Orientul Mijlociu, in special in timpul revolutiilor arabe din primavara anului trecut?

 

Cert este ca Al-Jazeera va gasi un segment de public in SUA, dar va intra pe o piata tumultoasa si fragmentata, cu multe programare de stiri, iar ratingul sau nu va fi de milioane de telespectatori, ci, probabil, de cateva sute de mii, au mai declarat analistii. Accesul la 60 de milioane de case din SUA nu garanteaza ca oamenii vor urmari programul, au mai declarat analistii. Buletinele de stiri internationale sunt un segment care se vinde greu. "Nu exista o piata americana prea mare, avida de stiri internationale”, a declarat Howard Kurtz de la CNN.

Surse: CNN; Al Jazeera; Liberaland

Un articol de: Simona Botezan, Washington D.C.

Nota obtinuta:
10 (11 voturi)
3006 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 08 Ianuarie 2013

Etichete pentru acest articol:

televiziune, canale TV SUA


S-ar putea sa va intereseze si:

Stiati ca podoaba capilara a unui om poate sustine greutatea a doi elefanti adulti? Parul [..]
citeste si comenteaza
Iti va fi greu sa crezi, dar alimentele pe care le iubesti probabil cel mai mult se afla [..]
citeste si comenteaza
Esti deprimata? Iti sugeram in primul rand sa nu te afunzi mai tare in starea in care [..]
citeste si comenteaza
Gastronomia belgiana este caracterizata de bere, cat de ciudat n-ar parea, bautura [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cand tragem linia intre iubire si dependenta? E necesar sa ne pierdem pe noi insine in proces pana [..]
citeste si comenteaza
Toti stim de baba Florica ce sta la colt sparge seminte si barfeste trecatorii. Varianta moderna [..]
citeste si comenteaza
„Mai regina decat floarea doar femeia poate fi.” (Dumitru Matcovschi). Iata un citat ce [..]
citeste si comenteaza
Astazi, eu am ales sa va vorbesc despre fericire! Stiu ca sunt atatea de spus despre acest [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate