Preparate de sezon: mancare de cartofi cu caltabos

mancaruri-traditionale-romanesti

Retete traditionale romanesti. Dupa binemeritata pauza de la preparatele din carne de porc, intre 2 si 5 ianuarie, iata ca apetitul s-a deschis din nou, si nu-i nimic rau daca exista masura.

 

E gustul mancarii de acasa, al preparatelor care umpleau casa de miros placut in copilarie in zilele de iarna si ne strangea pe toti la masa, voiosi si pofticiosi.

 

Mancarica de cartofi cu caltabos

Printre bunatatile pe care mi le-a pus mama la pachet dupa sarbatori: carne si carnati afumati, sunca, toba si lebar, mi-a pus si doi caltabosi, pe care de altfel nu mai stiam cum sa-i intrebuintez. La scurta vreme mi-am amintit de delicioasa mancare de cartofi cu caltabos pe care o pregatea mama sau bunica si care venea la pachet cu bolul de zeama de varza acra.

 

Reteta este foarte simpla, iar mancare este delicoasa.

 

Ingrediente

► 6-8 cartofi potriviti

► 1 caltabos

► 2-3 linguri pasta de tomate (suc de rosii)

► 2 foi de dafin

► boabe de piper

► verdeata

 

Caltabosul se spala in 2-3 ape, pentru a mai diminua mirosul de afumatura. Cartofii se curata si se spala. Se pune la fiert caltabosul cu cartofi intregi pe langa el, cu apa cat sa-i cuprinda. Cand sunt gata fierti cartofii se adauga foile de dafin, bulionul si cateva boabe de piper.

Se potriveste cu sare, daca e nevoie.

Se mai lasa sa dea in clocot de 2-3 ori si se presara verdeata.

 

Se serveste fierbinte si cu o cana de zeama de varza acra alaturi. Pofta buna!

Nota obtinuta:
8.7 (20 voturi)
8220 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Raluca-Burcea Sâmbătă, 07 Ianuarie 2012

Etichete pentru acest articol:

retete traditionale, retete stravechi, afumatura, caltabos, mancarica de cartofi


S-ar putea sa va intereseze si:

Sa mananci consistent, hranitor si sanatos nu este chiar atat de greu cum spun unii. Iar [..]
citeste si comenteaza
Daca sunteti indragostite de bucataria asiatica sau doar vreti sa incercati ceva nou, va [..]
citeste si comenteaza
Ingrediente: Carne tocata, Sos de spaghete bolognese, cutie spaghete nr.3 Barilla Mod de [..]
citeste si comenteaza
Retete mancaruri calde, pe baza de pui. Iata secretul unei retete pe care multi o cauta, [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

In luna martie, luna dedicata femeii, am onoarea si bucuria sa aduc in atentia dumneavoastra o [..]
citeste si comenteaza
Retete traditionale romanesti. Dupa binemeritata pauza de la preparatele din carne de porc, intre 2 [..]
citeste si comenteaza
M-am tot framantat luna asta sa scriu ceva despre dragoste, ceva nou, ceva ce nu s-a mai scris. [..]
citeste si comenteaza
8 Martie, o zi cu adevarat importanta pentru femei, o zi careia i s-au inchinat de-a lungul [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate