Hypatia din Alexandra

"Rezerva-ti dreptul de a gandi, pentru ca a gandi gresit este mai bine decat a nu gandi deloc."

Citatul de mai sus apartine unei femei celebre care a uimit nu doar o epoca ci generatii intregi cu inteligenta si cunostintele ei.

 

Hypatia din Alexandra s-a nascut in anul 370 in Egipt si a fost prima femeie recunoscuta ca matematician, astronom si filosof. Cum a fost posibil asa ceva intr-o perioada in care toate rolurile publice erau confiscate aproape in totalitate de dominanta masculina consacrata a vremii?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare este necesar sa stim ca la ora aceea Alexandria era unul dintre cele mai cosmopolite locuri din lume unde se intalneau specialistii din toate domeniile, pentru a putea face schimb de idei cu parteneri de discutie pe masura. Atmosfera in care a crescut i-a fost prielnica deoarece a fost initiata in stiinte probabil de tatal sau Theon din Alexandria, de asemenea profesor de astronomie si matematica, pe care la o varsta frageda l-a intrecut devenind una dintre cele mai destoinice si inteligente oratoare dn acea vreme. Se spune ca ar fi calatorit prin Italia si Grecia, iar in Atena ar fi studiat la scoala lui Plutarh cel Tanar. A scris comentarii la operele unor mari filosofi precum Aristotel, Platon si alti filosofi greci si de asemenea a predat filosofia la Muzeul din Alexandria. Nu a fost casatorita niciodata, fiind de altfel laudata pentru virtutea ei in epoca, cu toate ca era considerata foarte frumoasa a ales sa se dedice exclusiv stiintelor.

Hypatia_Raphael_Sanzio.jpg

De asemenea, tot ei ii este atribuita descoperirea astrolabului, un instrument de masurare a pozitiei astrilor si dimensiunii lor deasupra orizontului. A corespondat cu  multi dintre cei prezenti la cursuri, permitand astfel ca o parte a acestor scrisori sa stea astazi marturie pentru consideratia si desosebita stima de care se bucura Hypatia in acea perioada. In jurul anului 400 devine lider neoplatonic al Scolii din Alexandria. Intr-o perioada turmentata de presiuni religioase, Hypatia refuza o convertire de fatada la o religie la care nu ar fi putut niciodata de bunavoie adera prin prisma vocatiei filosofice pe care o urma, convertire care, in ultima instanta i-ar fi putut salva viata. Trebuie mentionata de asemenea si povestea despre modul in care a vindecat un tanar de dragostea pe care i-o purta, aducandu-i o esarfa impregnata in sangele mentrual si demonstrandu-i astfel ca nu este nimic frumos in poftele carnale.

In martie 415 a fost ucisa de un grup de crestini fanatici. Cu toate ca majoritatea lucrarilor au fost distruse dupa moartea ei, multe dintre scrisorile gasite mai pot inca sa reconstituie o parte dintr-o poveste uimitoare despre o femeie inteligenta, frumoasa si curajoasa. Muza a numerosi artisti asemeni lui Rafael, care o imagineaza in celebrul sau tablou Scoala din Atena, Mitchell care o picteaza in tabloul cu acelasi nume, Hypatia prinde viata in anul 2009 prin intermediul filmului Agora. Interpretata magistral de Rachel Weisz reuseste sa stearga  linia dintre real si imaginar, prezentandu-ne un extras credibil din viata celei mai admirate, celebre si controversate femei filosof, matematician si astronom.

fatamorgana

Nota obtinuta:
10 (5 voturi)
5635 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: FemeiaStie Luni, 08 Martie 2010

Etichete pentru acest articol:

femeia matematician, astronom, filosof, Hypatia, Agora, Alexandra


S-ar putea sa va intereseze si:

Feodor Mihailovici Dostoievski s-a nascut pe 30 octombrie ( 11 noiembrie dupa stilul nou) [..]
citeste si comenteaza
Coana Mita Biciclista a cazut si…. Asa s-a nascut o poezie amuzanta pe care toata [..]
citeste si comenteaza
Fara indoiala una din cele mai celebre blonde a fost (si inca mai este) Marilyn Monroe [..]
citeste si comenteaza
Nu se intreaba nimeni, cum de ar fi posibil ca dintr-un refuz de acest gen, un om sa se [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Iata poze cu cele mai interesante paturi si canapele: [..]
citeste si comenteaza
Aer curat, distractie la maxim si obiective turistice incarcate cu istorie reprezinta elementele de [..]
citeste si comenteaza
Frumusetea ramane dincolo de timp? Este eterna? Conteaza atunci cand iti alegi sufletul pereche? Ce [..]
citeste si comenteaza
Miraculoasa descoperire facuta de mine in acea stare de veghe ma va determina sa reflectez asupra [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate