La granita dintre copilarie si adolescenta – Jurnalul

Cu totii ne amintim de vechile oracole care incepeau sa circule ametitor prin clasa, mai ales cu putin timp inainte de finalizarea unui ciclu de studiu... Eram incredibil de surescitati de ideea ca exista colegi suficient de interesati de persoana noastra incat sa doreasca sa pastreze – pentru totdeauna sau cel putin pana vor rataci respectivul caietel – detalii simpliste si esentiale in acelasi timp despre viata noastra. Mai mult, completarea sau crearea oracolului in sine presupunea un adevarat ritual: trebuia sa alegem cel mai frumos caiet, cele mai diverse culori de pixuri sau carioci si neaparat sa adaugam sclipici, abtibilduri, parfum sau ceara. Astfel, oracolele erau cele mai publice secrete despre nesemnificativul cotidian.

Jurnalul, mica enciclopedie a intamplarilor de neuitat

Jurnalul este tot o forma de oracol, numai ca una caracterizata de ambiguitate: pe de o parte, vrei sa ramana intim si sa nu il citeasca nimeni, insa pe de alta parte, simplul fapt ca iti asterni pe hartie experientele inseamna ca vrei sa le poti reciti candva, din nou, dar si ca vrei sa lasi ceva despre tine in urma, ceva care sa le reaminteasca si celorlalti despre viata ta. Pe scurt, in jurnal scriem intamplari, bune sau rele, marunte sau semnificative (dar cel mai adesea marunte) pe care nu vrem sa le uitam.

Dar de ce este jurnalul un cadou potrivit pentru copii?

1. La granita dintre varste

 In primul rand trebuie sa subliniez ca recomand daruirea unui jurnal in cazul copiilor care au invatat sa se exprime independent in scris, adica de prin clasa a IV-a. Pragul dintre ciclul primar si cel gimnazial are o dubla semnificatie: atat scolara, cat si ... hormonala. Da, inca de la 10 ani copiii incep sa capete o oarecare constiinta de sine in raport cu ceilalti, idealizand de cele mai multe ori in mod exagerat diferite raporturi relationale si ajungand sa se simta jenati de multe dintre dezamagirile pe care acum incep sa le constientizeze. Si daca nu vor sa le spuna parintilor si, poate se tem sa le spuna amicilor, jurnalul ar fi complicele ideal.

2. Exteriorizarea in fata sinelui

Jurnalul este complicele ideal, dar asta numai daca ii marturisim experientele noastre cu sinceritate. Si in fata cui suntem intotdeauna sinceri? In fata noastra. Fata de noi insine nu ne ascundem, fata de noi insine nu inseram detalii inexistente tot la fel cum nu scoatem din poveste detalii care ne stingheresc. De aceea jurnalul este cel mai bun instrument pentru a va incuraja copilul sa se exteriorizeze intr-un mod autentic: in fata sinelui. In acelasi timp, il incurajati sa scrie, sa se exprime in scris, lucru care il va ajuta si pe plan intelectual.

3. Puterea secretului

Ultimul si cel mai important motiv pentru care copiii vostri se vor bucura sa primeasca un jurnal este faptul ca le recunoasteti posibilitatea si dreptul de a avea un secret. Este cel mai potrivit cadou pentru inceputul de drum spre maturizare, este semnul ca sunteti pregatiti sa le respectati dreptul la intimitate, este unda verde pentru adolescenta. Jurnalul contine prin esenta sa puterea secretului: un lacat pus sa pazeasca secretele marunte ale eternului cotidian si o cheita a amintirii personale.


In concluzie, va pot spune din experienta proprie ca jurnalul este un cadou care ii va face pe copii sa zambeasca entuziasmati. Mai ales daca reusiti sa gasiti unul cu lacat si cheita, colorat (eventual imbracat intr-un material pufos sau sclipitor si colorat), cu tot cu un instrument de scris la fel de interesant colorat. Secretul este sa cautati la mai multe librarii si sa vedeti cat mai multe variante inainte de a va decide.

Succes la cumparaturi!:)

                                                                                  Cristina Manolache

Nota obtinuta:
8.2 (5 voturi)
3177 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: FemeiaStie Luni, 08 Februarie 2010

Etichete pentru acest articol:

jurnal, adolescenta, secret, cadouri


S-ar putea sa va intereseze si:

Este luna cadourilor, iar cei mici sunt vizati prioritar. Ceea ce trebuie sa stim in [..]
citeste si comenteaza
Cartile de poezii pentru copii sunt intotdeauna un prilej de a-i amuza, dar si educa pe [..]
citeste si comenteaza
Descarca pentru copilul tau planse de colorat cu tema "Brazi de Craciun". Sigur [..]
citeste si comenteaza
Orice obicei bun pe care tu ca parinte il ai, il poti transmite celui mic doar prin forta [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Traim vremuri care ne-au distorsionat viziunea asupra frumosului. Intr-o lume pe care am uratit-o [..]
citeste si comenteaza
Putina drama, putin mister ca sa te tina in suspans si putin horror suficient incat sa tremuri de [..]
citeste si comenteaza
Se apropiau sarbatorile de iarna. Copiii pregateau colinde si in tot satul se auzeau clinchetele [..]
citeste si comenteaza
Timp de preparare: 30 min Numar de portii: 4-5 portii Ingrediente: 2-3 verze (crude sau [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate