Strindberg - despre noi, sentimentele si trairile noastre

Sunt personalitati marcante, desi nu atat de direct,  care si-au croit o oaza de mister si intelepciune in jurul nostru; care au scris despre noi desi descoperim acest lucru mult mai tarziu, poate chiar la cateva sute de ani dupa ce ne-am nascut. Experientele lor descoperim ulterior ca sunt si ale noastre, ca sunt parca pentru noi scrise, despre noi si cu scopul de a ne trimite inspre a ne analiza, inspre a fi mai frumosi sufleteste si a cumpani mai mult asupra ideii de sine. Sunt deci, oameni a caror menire a fost de a ne ajuta sa ne cunoastem, sa luam decizii in anumite situatii si sa existam corect.

August Strindberg (1849 - 1912), personalitate dezvoltata prin filtrul unui complex de experiente umane dureroase - pricinuite in cazul acesta nu de soarta ci de el insusi -, s-a nascut intr-o familie simpla, mama sa fiind servitoare.

Nasterea lui Strindberg a fost urmata de un faliment financiar in familie, petrecandu-si primii ani din viata in sanul saraciei si al lipsurilor materiale. Obligat sa isi castige existenta, Strindberg a lucrat ca educator. Studiile nu si le-a terminat niciodata, insa intreruperea acestora a nascut in el dorinta de a fi actor, ceea ce, desi nu s-a materializat, a determinat scrierea primelor sale 2 piese.

Copilaria si-a petrecut-o sub semnul saraciei, la un moment dat locuind mai mult de 10 persoane intr-o casa cu 3 camere mici.

Copilaria lui s-a desfasurat sub pregmantul complex de inferioritate, transformat nu mult mai tarziu intr-un la fel de pregnant complex de superioritate ce l-a determinat sa ia foarte in serios menirea de a gandi intreaga umanitate ca pe un "tot" neglijabil in comparatie cu ceea ce reprezinta el. Aceasta schimbare, trecerea de la starea initiala de inferioritate catre sentimentul superioritatii se intrevede inca din paginile sale autobiografice "Fiul servitoarei", unde Strindberg descrie si copilaria afectata de saracie si instabilitate emotionala, aspecte pe care le regasim mai tarziu in personalitatea personajelor sale. Ideal nietzschenian care ii indeamna pe creatori sa-si ridice casele sufletesti pe Vezuvii launtrice, lui Strindberg i-a fost imposibil sa ramana intr-un loc prea multa vreme, incercand astfel mai multe profesiuni, cum era de asteptat, cu egal insucces.

Vesnic nemultumit, Strindberg si-a croit o existenta exigenta in nucleul careia a trecut de la o filosofie la alta oprindu-se in final intr-o stare de revolta neincetata, nascuta tocmai din acea stare de nemultumire de "tot".

Intruchipand nemultumirea devastatoare, fie fata de sine insusi, fie fata de existenta in sine, Strindberg s-a dovedit la fel de nemultumit si in nucleul vietii sentimentale.

S-a casatorit si a divortat de 3 ori, aruncand de fiecare data vina acestor esecuri asupra sotiilor sale, toate artiste si intelectuale (una scriitoare, una plasticiana si cea din urma actrita).

Astfel, este poate si mai usor de inteles de unde imaginea tipica si atat de deformata a femeii in opera sa intreaga. Caci toate femeile din opera lui Strindberg s-au ales cu pozitii ingrate, cu sentimente de vinovatie, frustrari, traume si restul relelor existentei, neajunsuri cauzate toate de ele insele chiar prin propria atitudine.

Devenind suspicios, foarte sensibil si irascibil, dupa moartea mamei sale, cand el avea doar 13 ani, Strindberg a dezvoltat o personalitate pe cat de impozanta, pe atat de frustrata. Nici ideea de sinucidere nu i-a fost straina. Multe elemente din viata sa se regasesc mai tarziu in opere.

 

Sfarsitul si mostenirea lui Strindberg

In iarna anului 1911 s-a imbolnavit de pneumonie, de care nu a mai reusit sa se trateze, iar in primavara anului 1912, la varsta de 63 de ani, a murit.

 

Teatrul sau a avut o importanta majora, mai ales prin originalitatea personajelor pe care, in prefata piesei "Domnisoara Iulia" le prezenta ca fiind conglomerate de stadii prezente sau trecute ale civilizatiei, haine de duminica peticite, fragmente de umanitate stranse la un loc toate, asa cum este fiinta umana. Piesele lui Strindberg, dramele incompatibilitatii, au in centrul lor cuplul si problemele sale, familia, neajunsurile, dar si nepotrivirile care o priveaza de a dobandi titlul de familie, precum si preamaritul sentiment al vinovatiei si al imposibilitatii regasirii de sine.

Nu trebuie sa te numesti neaparat "iubitor de teatru" (daca esti un iubitor de teatru, cu atat mai bine) pentru a citi operele lui Strindberg. Trebuie sa vrei doar un moment de liniste cu tine, cateva sfaturi de la o persoana dezinteresata si poate o raza de lumina, pentru ca Strindberg a scris despre noi, despre problemele noastre , despre sentimentele pe care le avem dar nu le facem cunoscute si despre viata mai cu seama.

Nota obtinuta:
10 (4 voturi)
4025 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Sorina-Corneanu Luni, 27 Iunie 2011

Etichete pentru acest articol:

carti, Strindberg, personalitati, teatru


S-ar putea sa va intereseze si:

Considerat, alaturi de George Enescu, unul din cei mai mari compozitori romani, Paul [..]
citeste si comenteaza
Renée Annie Cassian, nascuta la data de 27 noiembrie 1924, in Galati avea sa devina mai [..]
citeste si comenteaza
Coana Mita Biciclista a cazut si…. Asa s-a nascut o poezie amuzanta pe care toata [..]
citeste si comenteaza
Cu o traditie de peste 150 de ani, Enciclopedia Who is Who pune la dispozitie biografiile [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Toate trec… se spune. Si totusi, pana cand trec, pare ca nu vor mai trece niciodata. Despre forta [..]
citeste si comenteaza
Sezonul acesta - vara - purtam palariile. Ca sunt mici sau mai mari sau supradimensionate, dupa cum [..]
citeste si comenteaza
De multe ori te intorci obosita de la job insa nu intotdeauna este cineva care sa iti faca un masaj [..]
citeste si comenteaza
Acesta e locul in care copilul dumneavoastra incepe sa iubeasca dentistul. Aici va invata acum sa [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate