Cum sa tratezi depresia post-despartire, prin muzica

Muzica este mai mult decat stim ca noi ca ar fi; ea inseamna mai mult decat un fond pentru dans sau un sunet in sine. Pe langa principalul scop al muzicii, acela de a fi o arta, aceasta este si o buna metoda de psihoterapie.

De aceea, in cazuri de depresie, de foarte multe ori starea pacientului se poate imbunatati considerabil prin simpla acceptare a muzicii ca metoda de eliberare. Desi dupa o despartire ai initial senzatia ca vrei numai liniste si ca nimic nu ti-ar putea dauna mai mult decat muzica, afla ca ea este de fapt factorul care te-ar putea ajuta cum nici nu-ti imaginezi.

Melodiile triste? "Nu prea cred" ai sa spui. Si e normal; nu mai vrei sa asculti astfel de melodii cand inima ti-e deja franta si ai o stare profunda de melancolie si tristete amestecate cu vesnica durere. Nici nu vrei sa auzi. Stim si ca in astfel de situatii nici macar melodiile vesele cu versuri si acorduri optimiste nu-ti sunt pe plac. Cum ai auzit un sunet incepi sa plangi si cazi in sentimentul cumplit de...deprimare.

Ei bine, daca stii sa asculti corect muzica, aceasta te-ar putea ajuta sa te descarci, sa te eliberezi de durere, sa incepi sa respiri asa cum trebuie, sa-ti limpezesti mintea, sa accepti situatia, sa te simti puternica atunci cand pui fiecare pas pe asflat, sa te vezi cea mai frumoasa si sa capeti forte noi pentru a merge mai departe cu zambetul pe buze. Pentru ca in definitiv, asta e important: cum mergi mai departe, nu doar sa o faci.

Iata cativa pasi esentiali pentru psihoterapie prin muzica, acasa la tine, in timpul tau liber, doar tu cu tine. Incearca!

► aseaza-te intinsa pe pat, pe spate  sau intr-o alta pozitie in care sa te simti confortabil, la o distanta de doi metri fata de locul de unde vine muzica.

► asigura-te ca nu te va deranja nimeni timp de cel putin o ora cel mult doua ore.

► inchide telefonul, ferestrele, usa, opreste soneria si orice altceva ti-ar putea distrage atentia.

► ai grija ca volumul sa fie unul mediu; nu da prea incet pentru ca efectul nu va fi cel scontat, nu da prea tare pentru ca iti va induce o stare de agitatie!!

► muta din locul in care incepi terapie, cadourile de la el, lucruri care sa-ti aminteasca de el, fotografii cu voi, etc.

► acum poti incepe terapia prin a asculta toate melodiile voastre, care va caracterizeaza, care vorbesc despre relatia voastra, care iti plac, etc. Este important ca ascultandu-le sa va descarcati prin plans, atat cat e nevoie, sa consumati sentimentul ce va cuprinde pe moment.

► treci apoi la melodiile carora, da, intr-adevar nu le gasiti un sens atunci, dar care au rolul lor: cele optimiste, vesele, poate de club, poate cu versuri care spun povestea ta trecuta, sau cum vei face de acum inainte, axeaza-te pe versuri optimiste, puternice, care sa-ti dea forta, incredere si taria pentru a continua singura.

Pentru calmarea unei suferinte puternice, ca in cazul acesta, este recomandata ascultarea repetata, relaxata si profunda a concertului pentru violoncel, de Dvorak si Simfonia patetica de Ceaikovski.

Multa muzica de pian este de asemenea recomandata. Ea trebuie ascultata cu ochii inchisi, imaginandu-va un spatiu mare, gol, in care va invartiti, o situatie care va face bine, care va pune in valoare, in care v-ati dori sa va aflati, pe care v-o doriti, etc. Important este, retineti, sa va ganditi la situatii care sa va faca sa va simtiti puternice. In momentul in care ati realizat acest lucru, nu va pierdeti cu firea amintindu-va sau spunandu-va constient ca nu vreti fara EL. E momentul in care veti pierde din nou totul. Ideea este sa va constientizati si sa va acceptati noul statut. Terapia da roade si inca foarte bune, insa practicata asa cum trebuie! Ordinea melodiilor trebuie sa fie cea sugerata, atmosfera de asemenea.

Meloterapie placuta!:)
 

Nota obtinuta:
9.8 (6 voturi)
4550 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Sorina-Corneanu Joi, 10 Februarie 2011

Etichete pentru acest articol:

psihoterapie, terapie prin muzica, meloterapie, depresie, despartire


S-ar putea sa va intereseze si:

Eram in metrou acum cateva zile si ascultam, fara sa vreau, discutia dintre doua [..]
citeste si comenteaza
Putina lume stie ca pozitia in care dormim poate dezvalui personalitatea fiecarei [..]
citeste si comenteaza
Situatiile cu care te confrunti zi de zi te pun deseori la incercare, testandu-ti [..]
citeste si comenteaza
Ce s-ar intampla daca ne-am arata vulnerabili in relatiile noastre? Daca am renunta la [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cu siguranta ati vazut prin magazine, la categoria accesorii, tot felul de gulere statement. Cu [..]
citeste si comenteaza
In jurul nostru sunt foarte multe persoane care ”calatoresc”. Unele dintre ele…chiar [..]
citeste si comenteaza
Nu e nevoie de smoala, infernul sunt ceilalti... "Infernul sunt ceilalti"?. Iata o [..]
citeste si comenteaza
De fiecare data cand n-ai idee ce sa porti, cum sa imbini elementele vestimentare pe care le ai, [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate