Cum gestionam critica?

Cei mai multi oameni devin defensivi sau demoralizati atunci cand sunt criticati, fie in sfera personala, fie la locul de munca. Nu este usor sa primesti un feedback negativ, iar daca te numeri printre cei carora li se spune adesea ca ”nu suporta critica”, atunci articolul acesta este pentru tine.
Cel mai bun mod de a invata sa primesti feedback negativ - si sa il transformi in ceva constructiv – este sa urmezi cativa pasi simpli.
1. Asculta
Asculta ce are celalalt de spus, primeste criticile cu deschidere, analizeaza-le, expune-ti parerea intr-un mod calm si diplomat, adreseaza intrebari, fii interesat cum ai putea imbunatati lucrurile. In situatiile in care esti convins ca acele critici sunt nejustificate si esti cu adevarat nedreptatit, convoaca persoana la o discutie mai ampla.
2. Nu lua totul personal
Nu neglija faptul că ti se critica actiunile, nu pe tine ca persoana. Nu lua niciodata un feedback negativ despre munca sau actiunile tale ca pe o critica la persoana ta.
3. Priveste critica altfel, ca pe un ajutor
Ia in calcul faptul ca orice critica, daca este constructiva, este un semn de interes pentru ce faci si un semn ca oamenii vor sa te ajute sa te imbunatatesti. In definitiv…ar fi mai rau sa nu primesti niciodata feedback, sa lucrezi fara sa stii daca este bine sau nu, sau sa te implici in anumite actiuni si sa ai nevoie de o parere…care nu vine de nicaieri.
4. Multumeste pentru feedback
Cum? Sa multumesc cuiva pentru critici? Da, exact. Multumeste, ia ce consideri util din critica sa, analizeaza situatia, vezi ce poti imbunatati, fii recunoscator ca poti invata si poti face mai bine. Nimic nu este mai rau decat lipsa progresului!
5. Nu te demoraliza
Atunci cand esti criticat nu trebuie sa te demoralizezi si sa renunti. Pana la urma, nimeni nu iti poate valida cu adevarat munca\ actiunile. Important este ca tu sa stii unde te situezi si unde vrei sa ajungi cu proiectele\ intentiile\ planurile tale si sa continui sa inveti, sa te perfectionezi. Demoralizarea nu aduce decat renuntare. Pentru ce? Pentru o critica? Depinde de tine cum privesti lucrurile.
Cu toate acestea, retine ca acesti pasi se aplica numai unor critici constructive, bine intentionate. Nu luam in calcul situatiile limita. Feedback-ul nedrept si excesiv de negativ este adesea utilizat ca un instrument distructiv de catre alti angajati sau manageri care urmaresc intimidarea si controlul.
Cum recunosti o critica rau intentionata:
- Prea negativa
- Vine ca atac personal, iese din sfera actiunilor si vizeaza persoana
- Critici nedrepte pentru ceva care este in sfera ta de control
- Venita sub forma de jigniri
- Livrata intr-un mod neplacut
Daca lucrurile stau asa, poate este momentul sa reanalizezi situatia si sa schimbi mediul; critica este buna, insa doar atunci cand este constructiva, nu atunci cand vine ca atac la persoana si te pune intr-o situatie neplacuta – care iti afecteaza integritatea.
Photo by: pixabay.com
Postat de: Sorina-Corneanu Miercuri, 19 August 2020
despre critica
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa