Teatrul LUNI de la Green Hours - Povestea (I)

Ce inseamna teatru alternativ? Pentru unii, ar putea sa insemne spatiu neconventional, pentru altii, finantare nebugetara, altii generalizeaza definitia la termenul altfel.

 

Cand a fost infiintat, in 1994, cel ce se numeşte astazi Green Hours 22 Jazz-Cafe, s-a dorit a fi un club de jazz. Bucurandu-se de vecinatate culturala de top (Grupul pentru Dialog Social, Revista 22 si Libraria Humanitas), a devenit, treptat, unul din cele mai cunoscute si mai apreciate cluburi de jazz bucurestene.

Dupa o perioada de trei ani de cochetarie cu jocul de teatru, a aparut Teatrul LUNI, primul cafe-teatru din Romania. De atunci este singurul teatru cu stagiune permanenta din tara. Denumirea provine de la faptul ca reprezentatiile se tineau initial numai luni, in ideea inceperii saptamanii cu zambetul pe buze. Datorita succesului evident, marti, apoi si miercuri au devenit seri de teatru. Initial, directorul Green Hours, Voicu Radescu, nu a avut planuri marete; vroia doar sa dea o sansa de a se lansa tinerilor actori si studenti sau, pur si simplu, de a aduce si alta forma de arta intr-un club, dar, pe masura ce jocul s-a transformat in profesionalism, au venit si invitatiile la festivaluri de teatru nationale si internationale, iar odata cu ele au venit si premiile.

Unii actori, regizori, dramaturgi s-au format la Green Hours si sunt foarte atasati de acest loc. In fiecare an, trupe de studenti sau de tineri absolventi au sansa de a juca in cadrul Teatrului LUNI.

Teatrul LUNI se autofinanteaza din incasarile clubului Green Hours. Insa a fost si este in continuare sprijinit constant din punct de vedere mediatic de Revista B-24-FUN si de Radio Bucuresti si logistic de GDS.

 

Alunecare din joc in concept, iar din concept in profesionalism si perseverenta

De la ideea unui club in care sa se petreaca in mod regulat evenimente muzicale live, s-a inceput cu minirecitaluri de chitara clasica, de trei ori pe saptamana, s-a continuat cu transformarea zilei de joi in zi de jazz, apoi, din ce in ce mai firesc, studentii la actorie sau tinerii actori prezenti in club au intreprins, in pauzele de concert, mici scenete de teatru sau de pantomima. Joaca aceasta a durat aproximativ un an, pana in vara lui 1997, cand s-a realizat primul spectacol, intitulat Acting and jazz. Data oficiala a inceperii existentei Teatrului LUNI (care nu se numea inca asa) a fost 1 decembrie 1997, cu spectacolul Chantan au lait, pe versuri de Mircea Dinescu, Joshua Sobol, Ienachita Vacarescu, cu cele zece reprezentatii ale Maiei Morgenstern si ale Dorinei Crisan Rusu. De atunci, serile de teatru s-au inlantuit in ceea ce se va numi singura stagiune permanenta (52 de saptamani pe an) din Romania. LUNI s-a extins la marti, apoi si la miercuri, satisfacand astfel si publicul nefumator, seara de miercuri fiind dedicata acestuia. Treptat, LUNI si-a construit renumele de cel mai longeviv teatru independent din tara, devenind si cel mai cunoscut nume din lumea teatrala alternativa romaneasca.

Chiar daca se incurajeaza mai mult tinerii actori sau studenti, serile de teatru Green au reunit de-a lungul timpului prezente prestigioase ale scenei romanesti, care au venit din curiozitate si au revenit din placere (Maia Morgenstern, Andreea Bibiri, Florin Piersic jr., Dorina Chiriac, Ada Milea etc.), in spectacole lucrate in special de tineri, dar valorosi dramaturgi, regizori si scenografi (Ana Margineanu, Radu Afrim, Teodora Herghelegiu, Peca Stefan, Alina Herescu, Lia Bugnar, Gianina Carbunariu etc.), dar si de nume deja consacrate (Al. Dabija, Dragos Buhagiar, Lia Mantoc, Al. Tocilescu, Florin Fieroiu etc.).

Astfel, pe masura cresterii numarului auditoriului, au crescut si asteptarile acestuia, si dorinta artistilor de a excela de fiecare data, tratand acest mic spatiu neconventional cu cea mai mare seriozitate, cu toata libertatea de exprimare si cu toata atmosfera boema care domneste in subsolul din Victoriei 120.

Astazi, Teatrul LUNI este considerat aproape un clasic pe scena culturala bucuresteana. Se poate afirma fara rezerve faptul ca este un foarte bun competitor al teatrelor de stat, in sensul ca publicul este foarte variat (spectacolele se adreseaza tuturor celor cu sufletele tinere, indiferent de varsta biologica, cum ii place directorului executiv Voicu Radescu sa spuna). Teatrul LUNI, care se autofinanteaza din profitul pe care il aduce barul, a ajuns sa fie invidiat de multe dintre teatrele care se bucura de sustinerea bugetelor locale sau centrale, deoarece sunt foarte multe spectacole in repertoriu, din acest motiv fiind foarte dificila programarea spectacolelor. Mai mult, chiar daca este o stagiune non-stop, intotdeauna functioneaza numai cu rezervari din timp, datorita cererii constante a publicului.

Voicu Radescu isi propune sa aduca in fiecare an la Green tineri absolventi de teatru, oferindu-le astfel o sansa nepretuita.

Va urma...

Nota obtinuta:
0 (0 voturi)
2613 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alexandra-Troasca Joi, 09 Decembrie 2010

Etichete pentru acest articol:

Green Hours, Teatrul LUNI, teatru alternativ, teatru underground, istoria teatrului


S-ar putea sa va intereseze si:

Erica Strange. 32 de ani, singura, evreica si foarte educata. Viata pare sa nu tina cu [..]
citeste si comenteaza
In continuare gasiti un top al celor mai bune filme ale anului 2010, top bazat atat pe [..]
citeste si comenteaza
“Te iubesc! Te-am iubit mereu! Vreau sa fi sotia mea.” W.W. Se indragostea de unica [..]
citeste si comenteaza
Ieri seara (14 ianuarie) la Los Angeles au fost decernate Critics Choice Awards, ce dau [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Dragos Galgotiu continua in maniera estetismului, aducand de data aceasta pe scena o poveste [..]
citeste si comenteaza
In perioada 24-28 noiembrie, iubitorii de film vor avea ocazia sa urmareasca productiile [..]
citeste si comenteaza
Ce inseamnă teatru alternativ? Pentru unii, ar putea sa insemne spaţiu neconventional, pentru [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate