Foamea, de Knut Hamsun

Reprezentant al realismului psihologic, Knut Hamsun(1859-1952) este un scriitor norvegian distins cu Premiul Nobel in anul 1920 "pentru monumentala sa opera care este "Rodul pamantului". Printre operele sale se numara romanele Misteriosul, Pamant nou, Mistere, piesele de teatru Jocul vietii, In amurg, Regina Tamara, articole, dar si poezii, de exemplu volumul Corul salbatic.
Romanul Foamea, publicat in 1890, se numara printre cele mai cunoscute opere ale sale. Trecandu-ne prin stari contradictorii, accese de furie ori de bucurie inexplicabile, acesta zugraveste conditia tanarului scriitor norvegian dornic de afirmare, dar impiedicat de lipsuri materiale.
Acaparandu-i treptat intreaga fiinta, foamea, deopotriva titlu si subiect central, capata doua acceptii: foamea-senzoriala, care pune stapanire pe el -”ajunsesem pur si simplu in pragul nebuniei din pricina foamei, eram gol, nu simteam dureri si gandurile imi rataceau fara sa le mai pot opri” si foamea-intelectuala, aspiratia de a scrie un articol foarte bun care sa-l propulseze printre cei mai buni scriitori ai momentului.In acelasi timp, foamea, prezenta imuabila, devine o ”fiinta" omniprezenta, a carei materializare ulterioara-tanara Ylajali-nici nu mai este necesara. Lipsurile materiale il fac pe tanarul ambitios sa-si analizeze mai bine propriile trairi, dar si societatea norvegiana in care traieste.
Romanul este deopotriva accesibil gratie monologului interior care alterneaza cu scurte dialoguri, dar si tulburator prin subiectul tratat psihologic-meditativ.
Knut Hamsun este considerat precursor al literaturii absurde din secolul XX, inspiratie pentru scriitori de valoare precum Albert Camus, Franz Kafka ori E.A.Poe.
”M-am intors la banca mea si am luat iar loc.(…)Tonurile ca de flaut si pline de suferinta ale flasnetei se revarsa asupra intregii mele fiinte, nervii incep sa-mi vibreze ca si cand s-ar fi transformat in ecoul acelor tonuri-si dupa cateva moment ma las pe speteaza bancii, gem si incep sa fredonez si eu melodia. Ce nu sunt in stare sa inventeze senzatiile unui om care moare de foame! ”
Un articol de: Adriana Mihai
Postat de: Redactor-Colaborator Miercuri, 30 Aprilie 2014
despre romane, romane realiste
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa