Intr-o manastire din Himalaya - Mircea Eliade

Invitat sa locuiasca in casa profesorului sau Dasgupta, doctorandul in filozofie Mircea Eliade se indragosteste precipitat de fiica acestuia, Maitreyi, dragoste impartasita si greu de ascuns. Drama generata de aceasta idila fierbinte, opusa traditiei matrimoniale indiene (drama devenita si subiect al romanului Maitreyi), il impinge pe tanarul Eliade la izolare intr-o manastire himalayana. Rod al acestei perioade de dificila recuperare sufleteasca, Intr-o manastire din Himalaya este cartea unei experiente existentiale, in care relatarea despre peisajul exterior reprezinta, de fapt, o cautata evadare din „peisajul” interior, pustiit de iubirea ratata, regretata si iremediabil pierduta.

Hardwar, orasul pelerinagiilor

Eliade este atras la Hardwar, unul din orasele sfinte ale hindusilor, de sarbatoarea religioasa Kumbh-Mela, tinuta o data la 12 ani, cand credinciosi din toate colturile Indiei fac pelerinaje de zile si saptamani, pentru a se imbaia spre purificare in apele sinuoase ale Gangelui. Ceremonia scaldatului colectiv are pentru „europeanul” si „crestinul” Eliade o simplicitate biblica: „Afluenta credinciosilor pe chei e pitoreasca; ei vin cu familii, cu copii si slugi, unii după altii scaldandu-se in dhoti albe (costumul national indian, folosit mai ales in Bengal), inghitind o gura de apa, rostind formulele sacre si afundandu-se in fluviu pana peste cap. Apele Gangelui spala toate pacatele.”

In preajma renumitului templu Daksheswara, Eliade se opreste nu pentru a-i descrie silueta, fastul arhitectonic sau vecinatatile pitoresti, ci pentru a relata patetica legenda care-i prilejuieste numele si constructia: „Marele zeu Shiva era casatorit cu fiica lui Daksha, pe nume Sati. Intr-o zi Daksha implineste o foarte mare jertfa, la care invita pe toti zeii, mari si mici, uitand insa sa cheme si pe Shiva. Neascultand sfaturile sotului ei Shiva, Sati se duce la jertfire, dar e cuprinsa de o atat de puternica furie la greseala parintelui sau, incat, acolo pe malul Gangelui, e inghitita de insusi focul maniei ei si e prefacuta in cenusa.”

Rishikesh

Bazarul din Rishikesh ii socheaza privirea cu cele mai bizare curiozitati ale Asiei: „Bazarul e nespus de pitoresc diminetile, cand ermitii in robe galbene si portocalii se coboara sa-si ia baia. Pretutindeni se gasesc maimute, pe stresini, pe terase, pe strazi. Un om imbracat in rosu si spoit cu cenusa pe fata, cu semnele sectei shivaiste pe frunte, poarta un templu cu el, un mandir, acoperit cu panza rosie. Altul sta pe o terasa cu ochii infipti in soare. Sunt multi naga, asceti goi, care isi acopera trupul cu cenusa si-si lasa parul sa creasca plete.”

Viata ermitilor in Swarga-Ashram

Eliade relateaza traiul de zi cu zi din sihastria Swarga-Ashram si ne dezvaluie ritualul mesei si al curateniei: „ermitii mananca cu degetele, ca orice indian, fara sa vorbeasca, uzand numai de mana dreapta, caci hrana e ofranda zeilor din trup, si masa e mai degraba un ritual. Mana stanga o reazama de pamant, si e socotit o grava impolitete, in toata India, daca un oaspete atinge ceva cu mana stanga in timpul mesei. Nu exista norod mai curat decat indienii. Baia zilnica e considerata nu necesara, ci indispensabila.”

Leprosii…

Mircea Eliade se va intrece pe sine in episodul privitor la leprosi, de o violenta avangardista: „Din umbra dealului se coboara convoi neverosimil de zdrente, carje si rani. Dar daca te vad rezistand, incep a-si arata plagile, ispitindu-si omenia si scarba. Plagi de cosmar, roz-albe, argintii, sclipitoare in soare…”

Nota obtinuta:
10 (6 voturi)
4644 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Loredana-Fintina Luni, 25 Octombrie 2010

Etichete pentru acest articol:

mircea eliade, maitreyi, carte, india, manastire, himalaya, carti online, carti de citit


S-ar putea sa va intereseze si:

"O relatie frumoasa te face sa te simti mult mai bine decat o marire de salariu, o [..]
citeste si comenteaza
Cartile castigatoarei Premiului Nobel pentru Literatura din acest an vor fi publicate in [..]
citeste si comenteaza
Scriitoarea Simone Elkeles a fost desemnata scriitoarea anului 2008 din statul Illinois [..]
citeste si comenteaza
As avea mai multe motive pentru care este usor sa te indragostesti de literatura [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Stii sa faci calcule trigonometrice, iti place sa joci carti sau sah, porti haine din bumbac, [..]
citeste si comenteaza
Vine Craciunul, iar noi, femeile trebuie sa fim superbe in noaptea magica. Pe langa imbracaminte si [..]
citeste si comenteaza
Orice femeie isi doreste sa fie frumoasa, sa se simta bine in pielea ei, sa atraga privirile si [..]
citeste si comenteaza
Machiajul sprancenelor este foarte important. Fara el, machiajul ochilor este incomplet. Penseta nu [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate