Dualitatea umana, Portretul lui Dorian Gray

portretul-lui-dorian-gray

Zeul roman, Ianus, ca sa numesc unul din personajele mitice cele mai reprezentative pentru conceptul de dualitate, avea doua fete, una indreptata spre Soare, alta spre Luna. Dualitatea este un lucru care guverneaza toate aspectele vietii noastre, insa nu putem uita ca noi insine suntem intruchipari ale acestei dualitati. Mentionand, pentru a exemplifica mai bine acest concept, clasica productie hollywoodiana „Dr Jekyll and Mr. Hyde”, un film cunoscut tuturora, as putea sa spun ca dincolo de a atribui acestei dualitati o semnificatie malefica, asa cum o capata ea in acel film, ar trebui sa cunoastem si sa ne exploram pe noi insine.

Doua carti citite in aceasta vara, intamplator sa nu nimerite in bagajul meu, mi-au deschis sau mai bine spus, mi-au adus din nou in atentie importanta autocunoasterii si complexitatea personalitatii umane. Pentru ca daca nu ne cunoastem si nu ne pretuim noi insine, cu bune si rele, nu putem stabili raporturi corecte cu ceilalti.

Prima dintre ele, „Portretul lui Dorian Gray”, o carte scrisa de Oscar Wilde, ilustreaza intr-o superba metafora aceasta dorinta a oamenilor de a pastra o aparenta frumoasa, ca un fel de masca pe care putem sa o aratam tuturor fara sa ne temem, ca un fel de recomandare pentru a fi acceptati. Frumusetea de multe ori este asociata cu bunatatea, cu nobletea, si cu alte calitati pe care oricine doreste sa le posede. Personajul, tanarul Dorian Gray, este de o frumusete rapitoare, un tanar ingenuu, oarecum nestiutor, care vrajeste prin fizicul sau atat de tare pe un pictor, incat acesta ajunge sa-i picteze un portret. Portretul acesta este insa unul magic, fixeaza în momentul conceperii sale dorinta tanarului Dorian de a ramane vesnic tanar, vesnic frumos. Astfel, se produce o inversare. In timp ce in viata reala, tanarul se afunda din ce în ce mai tare intr-o viata vicioasa, producand suferinte altora, distrugand destine si oameni, aspectul sau fizic ramane neschimbat, nemarcat de excese, de crime, de vicii, acestea toate manifestandu-se însa in tabloul sau care treptat se schimba, chipul angelic pictat acolo fiind marcat definitiv de decaderea sa morala.

Iata, asadar, un om si oglinda sa. Cel care ar vrea sa fie si cel care este de fapt. Dorian Gray ascunde portretul sau intr-o camera secreta, ajunge chiar sa-l ucida pe autorul sau pentru a nu-i dezvalui ingrozitorul secret celorlalti. La un moment dat insa nu mai poate suporta si sfasie panza care ajunsese sa infatiseze deja un monstru. Momentul acela insa marcheaza de fapt moartea sa fizica si sfarsitul vrajei, trupul sau mort revenind la adevaratele trasaturi, iar masca, aparenta, dispare.

Pornind de la aceasta carte, am putea sa cugetam despre capcanele la care adeseori suntem impinsi in dorinta de a placea celorlalti. Putem oare trai purtand o masca la nesfarsit, ne putem debara de sinele nostru, adevarata noastra natura, fara a suferi, fara a ne simti intr-un fel nefiresc?

Oare schimbarile aduse cu trecerea timpului corpului nostru sunt intr-atat de rele incat sa ne temem de ele?  

Desigur, viata ne impune asa zisele roluri sociale, functii pe care orice om traitor intr-o societate trebuie sa tina seama, insa dincolo de aceasta, trebuie sa fim noi insine. Nimeni nu poate fi o imagine a perfectiunii, suntem imperfecti cu defectele noastre, cu placeri, cu greseli. Importanta este insa aceasta constientizare si acceptare de sine, dorinta de a fi mai buni, de a evolua, de a iubi si de a fi iubiti.

Un articol de: Irina Lazar

Nota obtinuta:
10 (7 voturi)
2105 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Vineri, 09 Octombrie 2015

Etichete pentru acest articol:

Portretul lui Dorian Gray


S-ar putea sa va intereseze si:

Betty Friedan a studiat psihologia la Universitatea Berkeley dar pana la urma a hotarat [..]
citeste si comenteaza
O constatare trista a ultimelor zile este ca oamenii deschid din ce in ce mai rar o [..]
citeste si comenteaza
Lumea ireala a cartilor este lumea ideala a unora dintre noi. ” Iubesc cartile, [..]
citeste si comenteaza
Astazi vreau sa iti propun o carte in care te regasesti cu siguranta in foarte multe [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Nici n-am simtit cum au trecut cele aproape trei ore pe care mi le-am petrecut la biroul din Sala [..]
citeste si comenteaza
Stii, draga mea, vorbesc despre acele momente in care esti doar tu si peretii reci si goi. Sigur [..]
citeste si comenteaza
Fiecaruia dintre noi i s-a intamplat, la un moment dat, sa stea de vorba cu o persoana mai mult sau [..]
citeste si comenteaza
Am scris aceasta poveste acum cativa ani. Multi avem secrete pe care ne straduim sa le ascundem. [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate