Despre carti si aripi de inger
Cartea este prietenul nostru din copilarie sau cel putin asa ar trebui sa fie. De la primele povesti citite de mama, tata sau bunici, fascinanta familiarizare cu lumea basmelor, la descifrarea stangace, dar insufletita a primei carti si pana la cufundarea gandurilor in romanele si cartile adolescentei si ale maturitatii, dragostea de carte se cladeste si se dezvolta intr-o relatiei emotionanta si trainica.
Se pare ca, dupa lectura obligatorie sau recomandata din perioada studiilor, cartile sunt cele care isi aleg cititorii. Iti pica in mana cate o carte care contine raspunsul pe care il cauti.
In functie de nevoile sufletesti, cartile iti deschid noi orizonturi, iti hranesc imaginatia, iti dezvolta sensibilitatea, iti oblojesc ranile si, aprofundand carti cu adevarat valoroase si de capatai, ele au menirea de a-ti potoli setea de cunoastere si de adevar, de a-ti calauzi pasii si de a-ti dezvalui drumul in viata.
Despre astfel de carti as vrea sa va impartasesc in acest articol. Carti pe care avem nevoie sa le deschidem si sa culegem polenul cunoasterii celei in duh, intru adevar.
Iata cateva titluri de carti, comori si jurnale sfinte!
“Sfantul inchisorilor” – marturii despre Valeriu Gafencu, adunate si adnotate de monahul Moise. O carte despre teroarea comunista si regimul elitei studentilor romani in inchisori, despre ceea ce a insemnat “reeducarea”.
“Comunismul a umplut cerul de sfinti.” Arsenie Papacioc
“Tinerii la rascruce” si “Sotul ideal, sotia ideala”, cartile parintelui Nicolae Tanase de la Valea Plopului.
Aceste carti contin raspunsuri la intrebarile tinerilor din conferintele parintelui in toata tara. Astfel de raspunsuri la chestiuni legate de viata, credinta, traditie, buna randuiala, dragoste si chiar sexualitatea cautam cu totii, constient sau nu. Sunt raspunsuri pe care, din pacate, lumea in care traim nu este capabila sa ni le ofere, decat in forme evazive si eronate.
Parintele Tanase a facut din cartile sale purtatori de lumina, faclii calauzitoare in bezna vietii departe de Hristos.
“Intoarcerea la Hristos”- document pentru o lume noua. Predanie a marturisitorilor romani din inchisori – de Ioan Ianolide.
Cred cu tarie ca aceasta carte reprezinta o reala pagina de istorie, o alta pagina dureroasa de istorie a poporului roman. Ioan Ianolide il evoca si el pe Valeriu Gafencu, drept dovada a personalitatii si gradului de sfintenie al acestui tanar, dar si pe multi altii, strajeri si mucenici in epoca terorii.
Nu vom putea inainta ca neam, ca si constiinte, daca nu vom cunoaste chipul fiarei intruchipat de comunism, daca nu ii vom descoperi pe cei care i-au tinut piept si si-au dat viata pentru credinta in Hristos si dragostea de tara.
Andrei Plesu spune “Cartile sunt felul oamenilor de a avea aripi ca ingerii.” Ele pot constitui trepte duhovnicesti pentru noi; astfel incat, cu grija, cercetati adevarul si prindeti aripi !
“De-as avea o aripa de inger
si cerneala de besne,
Poate ca atunci mi-ar fi lesne
Sa ma adun din toate risipirile,
Sa-mi scriu amintirile
Si sa spun tuturor de ce sanger…”
(Sergiu Mandinescu, Reeducarea)
Postat de: Raluca-Burcea Sâmbătă, 02 Februarie 2013
carti religioase, carti ortodoxe, despre familie, despre casnicie, despre dragostea de credinta
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor