Turnul cu Ceas Sighisoara

Cimitirul Vesel de la Sapanta, Coloana Infinitului din Targu Jiu, Manastirea Voronet din Gura Humorului si Turnul cu Ceas din Sighisoara sunt cele mai cunoscute si vizitate obiective turistice din Romania. Despre Sighisoara s-au scris foarte multe articole chiar pe www.FemeiaStie.ro, insa despre Turnul cu Ceas (dedicat) niciun articol, motiv pentru care subsemnatul a decis sa indrepte aceasta mare nedreptate si sa elaboreze un singur material dedica Turnului cu Ceas din Sighisoara.

Amplasat in partea de est a platoului inferior al Cetatii Sighisoara, el a fost construit, in special pentru a proteja poarta principala a orasului si pentru a gazdui Sfatul Targului (pe atunci). Dubla sa utilitate explica grija cu care a fost construit de catre sighisoreni, aspectul sau sever si sarbatoresc in acelasi timp. Turnul cu Ceas a servit si reuniunilor sfatului si depozitarii arhivei si a tezaurului Sighisoarei.

Construit prin secolul al XIV-lea sau chiar mai devreme, turnul este plin de pitoresc cu dubla sa barbacana - adica acea amenajare defensiva ce controla accesul in cetate, cu metereze, drum de straja si galerii de tragere, in fine, cu cele patru turnulete ce simbolizau - ca efigie arhitectonica a intregii comunitati - autonomia judiciara a cetatii ce avea faimosul jus gladii, dreptul seniorial de pedeapsa.

Constructia are la baza o prisma dreptunghiulara, prezinta cinci nivele, care impreuna cu balconul si acoperisul piramidal au o inaltime de 64 m. Acoperisul distrus de marele incendiu din 30 aprilie 1676, a fost refacut un an mai tarziu, in anul 1677 de catre mesterii Veit Gruber din Tirol si Filip Bonge din Salzburg si dulgherul Valentin. Reparat de mai multe ori (1775, 1804) acoperisul a dobandit ultima infatisare in anul 1894 cand vechea invelitoare a fost acoperita cu tigle multicolore smaltuite, iar pe fatada dinspre orasul de jos s-au pictat cele doua embleme si inscriptia. Forma generala a acoperisului (din 1677) poarta pecetea stilului baroc si are o inaltime de 34 m. Acoperisul este intercalat cu o lanterna si urmeaza doua cupole in forma de ceapa, suprapuse, intrerupte si ele cu doua lanterne mici.

Flesa acoperisului se termina intr-un glob aurit care contine un volum echivalent a 10 galeti. Deasupra bilei se afla o vergea (bar) pentru schimbarile atmosferice, asa numita "bara de vreme", pe care se afla un vultur cu doua capete in varful careia se afla girueta - cocosul care indica directia vantului. La extremitatile acoperisului se afla 4 turnulete. Aceste turnulete au o inaltime de 12, 5 m fiind acoperite si ele cu tigle smaltuite. Fiecare turnulet are in varf un glob cu cate un stegulet de vant. Pe doua din aceste stegulete se gaseste pe langa o rozeta cu sase petale si anul 1894, data renovarii, iar pe celelalte doua numele celor doi mesteri constructori: Leonhard si Kovatsch, care s-au ocupat de renovarea generala a Turnului, precum si numele tinichigiului Johann Polder, care a facut toate lucrarile din tabla.

Edificiul primea la inceputul veacului al XVII-lea un orologiu refacut, mai apoi in anul 1648 de catre Johann Kirschel, prevazut dupa moda burgurilor Europei centrale, cu statui din lemn de tei inalte de 0, 80 m apartinand unui baroc mai curand rustic si infatisand pe zeii pagani care personificau zilele saptamanii: Diana, Marte, Mercur, Jupiter, Venus, Saturn si Soarele. Actualul mecanism al ceasului este mai nou, fiind executat la o comanda speciala in tara orologeriei Elvetia de catre compania FUCHS si instalat in Turnul cu Ceas la data de 1 aprilie 1906. Ceasul a fost modernizat cu un motor electric in anul 1964 de catre mesterii ceasornicari Konradt, tata si fiu. In exterior ceasul este dotat cu doua cadrane uriase de 2, 40 m diametru, pe fiecare fatada a turnului si figurine instalate in nise. Inspre cetate: exista Zeita Pacii cu ramura de maslin, dublata de tobosarul care bate orele in toba sa de bronz; Zeita Dreptatii cu balanta, Zeita Justitiei cu spada si cei doi ingerasi, care reprezinta Ziua si Noaptea: la ora 6 dimineata iese ingerasul ce reprezinta Ziua iar la ora 18 intra Ziua si iese Noaptea cu doua lumanari aprinse in maini. Inspre ”Orasul de Jos” sub figurinele care reprezinta zilele saptamanii, instalate pe o roata, se misca la 12 noaptea marcand schimbarea zilei. Figurinele de la ceasul din Turn au fost de curand restaurate prin eforturile materiale si (mai ales) financiare proprii ale muzeului de istorie Sighisoara de catre specialistii Muzeului Brukenthal din Sibiu. Turnul cu Ceas adaposteste Muzeul de Istorie al Sighisoarei din anul 1899. Sub Turnul cu Ceas, principala poarta de intrare in cetate, accesul se facea prin doua ganguri, existente si azi. Gangul pentru pietoni a fost zidit undeva in secolul al XVIII-lea si transformat in inchisoare si Camera de tortura pentru condamnatii la moarte.

In vizita

In prezent Turnul cu Ceas adaposteste 3 sectii ale Muzeului de Istorie Sighisoara: Muzeul de Istorie Sighisoara, Camera de tortura si Muzeul de Arme Medievale, iar preturile biletelor de vizitare sunt urmatoarele: Turnul cu Ceas: 6 lei, Camera de tortura: 4 lei si Muzeul de Arme Medievale: 5 lei. Exista o oferta speciala pentru cei care doresc sa viziteze toate cele trei expozitii: 12 lei pretul unui bilet. Inscris in Lista Monumentelor Istorice din Romania impreuna cu tot ansamblu de fortificatii, Turnul cu Ceas este parte componenta a Patrimoniului Mondial UNESCO.

 

Chiar daca multi se plang de scarile de lemn foarte inguste si abrupte, eu va garantez ca odata ajunsi in terasa de la ultimul nivel veti beneficia de o panorama asupra intregii cetati, dar si a ”orasului de jos” de care va veti aminti ani la rand. Totodata, aici sus exista placute cu distantele kilometrice catre multe destinatii de pe mapamond, astfel veti afla ca Stockholm este la 1.520 km., Madrid 2.360 km., Sydney 15438 km., Beijing 7.007 km., sau 365 km. pana la Belgrad. Insa privelistea si panorama sunt cele care va vor ramane intiparite cel mai bine in memorie.

 

Chiar daca (sunt ferm convins) aproape toata lumea stie cum sa ajunga in Sighisoara mi se pare normal, etic si profesionist sa va zic si eu ca accesul in municipiul Sighisoara poate fi realizat rutier: DN1 (E60) Bucuresti - Brasov - Targu Mures, DN14 Sibiu – Sighisoara; feroviar Bucuresti - Brasov - Teius, cu derivatii spre Arad si Cluj – Oradea; iar pentru transportul aerian se folosesc aeroporturile “Transilvania” din Targu Mures si Aeroportul International din Sibiu. Odata ajunsi aici veti zari, inevitabil, Turnul cu Ceas din ORICE cartier al Sighisoarei.

 

Caracterul de obiectiv turistic inscris in Patrimoniul Mondial UNESCO il veti sesiza si atunci cand veti auzi ghizii facand prezentarea Turnului cu Ceas in engleza, franceza, germana, italiana, maghiara sau rusa si cand tobosarul, strajerul austriac, domnitele si oamenii Cetatii Medievale va vor ura bun venit in principalele limbi ale planetei noastre.

 

Nu pot (si nici macar nu mi-as dori) sa inchei acest articol fara a va spune cam cand este cel mai bine sa vizitati Turnul cu Ceas din Sighisoara: in luna februarie inainte, in timpul sau dupa “Sighisoara Blues Festival”, un festival care de la un an la altul reuseste sa castige tot mai multi adepti si o reprezentare internationala mai ampla. Anul acesta (2014) aflandu-se deja la cea de-a 10-a editie, in luna mai inainte, in timpul sau dupa Scopationfest - zilele orasului Sighisoara” ,manifestare cu o traditie indelungata, insa inrerupta si reluata in urma cu numai, 5 ani aflata anul acesta (2014) la cea 5-a editie, in luna iulie, inainte, in timpul sau dupa “Festivalul Sighisoara Medievala”, cel mai celebru dintre toate festivalurile din Sighisoara, despre care toata lumea va sti sa va zica totul. In fiecare an Festivalul Medieval are o anume tematica: “Rapirea Domnitelor” (in 2008),“Carnavalul Mastilor” (in 2009), “Intoarcerea Cavalerilor” (in 2010) si 2014 ”Jacques de Molay - 700 de ani de cavalerism”. In luna august inainte, in timpul sau dupa “Festivalul de Muzica Academica Sighisoara”, un alt festival cu traditie in Sighisoara insa nu la fel de spectaculos ca cel medieval sau inainte, in timpul sau dupa “Festivalul Interetnic Proetnica”, un festival de traditii etnice cu participare internationala, in luna septembrie inainte, in timpul sau dupa Festivalul Fanfarelor”, in luna noiembrie, inainte, in timpul sau dupa Festivalul de Folclor "DATINI", un festival de cantece si dansuri populare, in luna decembrie ca cel mai reusit cadou de Sarbatorile de iarna, in luna ianuarie cand albul zapezii imbraca intreaga Cetate Medievala si reprezinta cel mai frumos mod de incepere a Noului An. Intr-un cuvant Turnul cu Ceas din Sighisoara poate fi vizitat ORICAND, deoarece este acel simbol secular de care sighisorenii, muresenii si noi romanii ne-am folosit de-a lungul secolelor pentru integritate si mandrie patriotica. Asa ca avand speranta ca pozele atasate acestui, mult prea scurt articol (pentru un asa de mare obiectiv) v-au facut „pofta” de Sighisoara atunci nu-mi ramane decat sa va dau intalnire si dumneavoastra aici in Cetatea Medievala a Sighisoarei si sa vizitam impreuna Turnul cu Ceas!

Nota obtinuta:
10 (10 voturi)
2232 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Sâmbătă, 04 Octombrie 2014

Etichete pentru acest articol:

festival la sighisoara, festival de film, turnul cu ceas


S-ar putea sa va intereseze si:

Intrucat am observat ca toata lumea (inclusiv eu) vorbeste despre Cetatea Medievala a [..]
citeste si comenteaza
La aproape 420 km distanta de agitatul si galagiosul Bucuresti, se afla un colt de Rai. [..]
citeste si comenteaza
Acest articol l-am scris cu tot sufletul deoarece mi-am petrecut copilaria hoinarind [..]
citeste si comenteaza
Cate randuri poti scrie despre o statuie aflata in centrul unui oras?!? Aceasta ma [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cu o aura sportiva, O sa bag ca sa se stie Promovare agresiva, La siteul FemeiaStie! [..]
citeste si comenteaza
Intotdeauna ceasul a reprezentat unul din cele mai bune pretexte de a face un film bun, indiferent [..]
citeste si comenteaza
Ne continuam periplul nostru in fascinanta lume a ceasurilor cu un alt brand faimos, sosit chiar [..]
citeste si comenteaza
Una din figurile emblematice ale vietii mondene, sociale, monarhice si caritabile ale secolului al [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate