Asteroidul Apophis monitorizat de la Observatorul Astronomic din Galati
In noaptea de 9 spre 10 ianuarie 2013, asteroidul Apophis a fost observat la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Stiintele Naturii “Rasvan Angheluta” Galati de catre muzeograful Ovidiu Tercu si colaboratorul sau, Alex Dumitriu, timp de 40 minute, fiind unul dintre putinele observatoare din emisfera nordica ce au observat asteroidul, datorita faptului ca s-a aflat foarte jos deasupra orizontului.
„In urma acestor observatii, am obtinut 36 de pozitii (coordonate) ale asteroidului, pe care le-am raportat catre Minor Planet Center, organismul care se ocupa cu centralizarea si calcularea orbitelor asteroizilor la nivel international,” a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din Galati.
Cine este Apophis?
Apophis, in mitologia egipteana, este Distrugatorul, un zeu al raului. Haosul si distrugerea totala, care locuieste in intunericul etern. Armata sa de demoni incearca in fiecare zi sa distruga omenirea. De la vechii egipteni au imprumutat si trei astronomi de la Observatorul National Kitt Peak, Arizona, numele pentru asteroidul 2004 MN4, pe care l-au descoperit in iunie 2004. „Dupa ce Minor Planet Center a confirmat descoperirea lui Apophis si orbita i-a fost calculata, se parea ca asteroidul avea sanse de impact cu Terra de 2.7%, fiind asteroidul cu cea mai mare sansă de impact cu noi in 2029. Dar calculele ulterioare au aratat ca pe 13 aprilie 2029, asteroidul va trece la distanta de 38.300 km de noi, adica mai aproape de Pamant decat sunt satelitii geostationari. In 13 aprilie 2029 asteroidul va face un adevarat spectacol pe cer, pentru ca va avea magnitudinea de 3.4! Asta inseamna ca va fi vizibil cu ochiul liber din orase pe parcursul a cateva ore, miscandu-se vizibil pe bolta,” a adaugat Ovidiu Tercu.
Pana in 2029, noaptea de 9 spre 10 ianuarie 2013 a fost importanta pentru imbunatatirea orbitei lui Apophis. Asteroidul a trecut la distanta de 14.4 milioane de km fata de Pamant, fiind cel mai aproape de noi pentru urmatorii 16 ani. Cu aceasta ocazie, comunitatea astronomica si-a indreptat telescoapele catre Apophis cu scopul de a afla cat mai multe lucruri despre el, variind de la orbita pana la date fizice. Ca un rezultat notabil, un telescop spatial al Agentiei Spatiale Europene a determinat ca asteroidul este cu 20% mai mare in diametru si cu 75% mai masiv decat se estimase pana in prezent. Conform noilor date, Apophis are diametrul de 325 metri.
Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Stiintele Naturii “Rasvan Angheluta” Galati este cel mai activ observator de astroizi apropiati Pamantului din Romania si din reteaua europeană EURONEAR. O animatie video cu asteroidul Apophis, realizata de specialistii de la Observatorul Astronomic Galati, puteti sa o urmariti aici.
Postat de: Silvia-Filip Sâmbătă, 12 Ianuarie 2013
asteroidul Apophis, muzeu Galati, Minor Planet Center, animatie video, asteroid Apophis.
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?