Craciunul si povestea lui
Sarbatorim Craciunul in fiecare an pe 25 Decembrie insa nu stiu de cate ori ne-am intrebat de ce facem asta, de unde vine aceasta sarbatoare si ce semnifica ea.
In urma cu 4000 de ani, primii care au sarbatorit perioada din mijlocul lunii decembrie au fost mesopotamienii prin celebrarea Anului Nou, care dura 12 zile. Romanii au sarbatorit si ei pe atunci Sturnalia, in cinstea zeului Saturn. Aceasta era tinuta din mijlocul lunii decembrie pana la inceputul lunii ianuarie. In aceste zile se organizau carnavaluri, mese festive, se ofereau cadouri si se mergea in vizita la prieteni. Aceste traditii s-au pastrat si astazi pentru ca pana in prezent organizam festivitati si cumparam cadouri pe care le oferim celor dragi.
In anul 274, imparatul Aurelian a proclamat ziua de 25 decembrie “Ziua soarelui invincibil”, iar in 320 Papa Julius I a declarat aceasta zi ca ziua Nasterii Mantuitorului Iisus Hristos pentru a contracara Saturnalia, sarbatoare ce era tinuta si de crestinii convertiti. Cu timpul aceasta credinta a fost adoptata, iar data de 25 decembrie este cunoscuta ca ziua Nasterii Domnului.
Mai tarziu, Washington Irving l-a portretizat in culori pe Mos Craciun, ca pe un batran voios cu burta, care aduce copiilor cuminti cadouri. Mai tarziu Mos Craciun a fost localizat la Polul Nord si de aici pana in prezent s-a ajuns la celebra poveste pe care o cunoastem acum cu totii. Astfel, s-a legat sarbatoarea Craciunului de venirea lui Mos Craciun care aduce cadouri.
In fiecare an pe 25 Decembrie sarbatorim Craciunul, oferind si primind daruri pe care le asezam sub brad. Chiar daca pana astazi lucrurile s-au schimbat si s-au modernizat foarte mult, iar cadouile oferite sunt din ce in ce mai "in trend”, mai utile si mai moderne si unele chiar luxoase, in urma cu multi ani, cadourile erau traditionale si constau in papusi crosetate, obiecte de cult, icoane, decoratiuni, globuri de sticla, stelute pentru brad, simboluri ale Craciunului.
Colindul reprezenta de asemenea o parte foarte importanta a Craciunului, moment in care copiii se adunau si porneau din casa in casa pentru a aduce urari de bine si magia sarbatorii, precum si magia unui an mai bun. Colindul este astazi o alta traditie care s-a pierdut sau care s-a transformat prea mult. Traditionalele mere, covrigii si nucile s-au transformat in bani, iar colindatorii nu mai imprastie magia Craciunului asa cum o faceau inainte.
Pentru sarbatori traditionale totusi ar mai fi o solutie. O vacanta in Moldova sau Maramures unde traditiile nu si-au pierdut din amploare si frumusete si unde inca mai este zapada asa ca odinioara datorita faptului ca si sufletul omului de acolo isi doreste acest lucru cu adevarat.
Postat de: Sorina-Corneanu Luni, 12 Decembrie 2011
craciun, sarbatoare, traditii, istoria craciunului
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?