Varza - remediul bolilor

Varza "ascunde" printre frunzele sale nebanuite calitati terapeutice, putand fi folosita cu extrem de mare usurinta in tratamentul a numeroase boli.

Varza ("Brassica oleracea") este cunoscuta ca aliment medicament din timpuri imemoriale. Varianta salbatica a ceea ce noi vedem astazi prin piete dateaza de mii de ani, provenind din zona bazinului Marii Mediterane. In vechea Dacie, varza a fost adusa cu nu mai putin de trei milenii in urma, de catre celti, populatie care o foloseau atat la mancare, cat si in practici medicale sau ca ingredient magic. In scop terapeutic, varza, a fost utilizata si de catre medicii greci si romani.

In ciuda vechimii ei ca leac popular, varza a inceput sa fie cercetata, de catre oamenii de stiinta, abia in ultimele decenii, iar concluziile au uimit intreaga lume medicala. In frunzele popularei vegetale s-au descoperit uimitoare substante cu proprietati antitumorale, antioxidante si antiinflamatoare exceptionale. Se pare ca un aport constant si mai ales consistent, de varza cruda in alimentatie ar ajuta chiar la prevenirea cancerului.

De asemenea, consumul de varza s-a dovedit ca previne procesele de distrugere celulara la nivelul ficatului, ajutand la prevenirea hepatitelor si a bolilor de ficat in general.

Salata de varza alba cu ulei de masline si zeama de lamaie este cel mai delicios medicament util in prevenirea si combaterea cataractei si a infectiilor respiratorii, fiind o excelenta sursa de vitamina A si C, care stopeaza procesul oxidativ la nivel celular.

Tot acestor elemente si al fitohormonilor continuti se datoreaza efectul antidepresiv si revigorant al verzei. In acest scop se tin cure de trei saptamani, timp in care se consuma la pranz si la masa de seara cate o farfurie (125 g) cu salata de varza.

Varza ajuta la eliminarea si inhibarea dezvoltarii polipilor intestinali, reducand astfel riscul de dezvoltare a cancerului de colon. De asemenea, constituie o arma redutabila contra constipatiei. Cea mai potrivita este varza murata, care contine bacterii ce ajuta la refacerea florei intestinale, este o importanta sursa de fibre alimentare care absorb toate reziduurile din colon si le elimina prompt.

 

Numeroasele studii efectuate, inscriu varza in topul primelor zece alimente care ajuta la prevenirea si tratarea cancerului. Aceasta capacitate se datoreaza unor principii active care fac ca celulele maligne sa se autodistruga.

Un alt plus al varzei este cel de bun medicament contra tuturor formelor de ulcer gastric. Efectele se datoreaza unui aminoacid, numit glutamina, care stimuleaza refacerea, cresterea si dezvoltarea normala a celulelor care alcatuiesc tesutul protector care captuseste stomacul si intestinul subtire.

Iar lista poate continua cu numeroasele remedii ale bolilor pe care varza la poate combate. Murata, gatita sau din salata, varza va avea intotdeauna proprietati importante pentru organismul nostru.

Nota obtinuta:
8.2 (5 voturi)
3897 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alexandra-Lupsa Luni, 21 Februarie 2011

Etichete pentru acest articol:

varza, proprietatile-verzei, antioxidant, antiinflamator, prevenirea-hepatitei, boli-de-ficat, infectii-respiratorii, vitamine, cancer-de-colon, flora-intestinala, terapii-naturiste-ulcer


S-ar putea sa va intereseze si:

Chanoyu sau chado - ceremonia japoneza a ceaiului - este cu mult mai mult decat o [..]
citeste si comenteaza
Primavara este anotimpul cel mai frumos in care natura se trezeste la viata. Si noi, [..]
citeste si comenteaza
Rucola este planta ierboasa, cu frunzele crestate si rotunjite la margini, preluata din [..]
citeste si comenteaza
Usturoiul este bine cunoscut ca un remediu de sanatate natural, inca din antichitate [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Partea frumoasa a vietii de student se contureaza in afara amfiteatrului, alaturi de prieteni si [..]
citeste si comenteaza
Una dintre cele mai recente descoperiri in materie de infrumusetare si ingrijire corporala este [..]
citeste si comenteaza
Asa cum am spus in prima parte a articolului, cistita, este o boala cu care o femeie se poate [..]
citeste si comenteaza
Asa cum in arta culinara imbinarea culorilor joaca un rol extrem de important in modul de perceptie [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate