Varza - remediul bolilor

Varza "ascunde" printre frunzele sale nebanuite calitati terapeutice, putand fi folosita cu extrem de mare usurinta in tratamentul a numeroase boli.

Varza ("Brassica oleracea") este cunoscuta ca aliment medicament din timpuri imemoriale. Varianta salbatica a ceea ce noi vedem astazi prin piete dateaza de mii de ani, provenind din zona bazinului Marii Mediterane. In vechea Dacie, varza a fost adusa cu nu mai putin de trei milenii in urma, de catre celti, populatie care o foloseau atat la mancare, cat si in practici medicale sau ca ingredient magic. In scop terapeutic, varza, a fost utilizata si de catre medicii greci si romani.

In ciuda vechimii ei ca leac popular, varza a inceput sa fie cercetata, de catre oamenii de stiinta, abia in ultimele decenii, iar concluziile au uimit intreaga lume medicala. In frunzele popularei vegetale s-au descoperit uimitoare substante cu proprietati antitumorale, antioxidante si antiinflamatoare exceptionale. Se pare ca un aport constant si mai ales consistent, de varza cruda in alimentatie ar ajuta chiar la prevenirea cancerului.

De asemenea, consumul de varza s-a dovedit ca previne procesele de distrugere celulara la nivelul ficatului, ajutand la prevenirea hepatitelor si a bolilor de ficat in general.

Salata de varza alba cu ulei de masline si zeama de lamaie este cel mai delicios medicament util in prevenirea si combaterea cataractei si a infectiilor respiratorii, fiind o excelenta sursa de vitamina A si C, care stopeaza procesul oxidativ la nivel celular.

Tot acestor elemente si al fitohormonilor continuti se datoreaza efectul antidepresiv si revigorant al verzei. In acest scop se tin cure de trei saptamani, timp in care se consuma la pranz si la masa de seara cate o farfurie (125 g) cu salata de varza.

Varza ajuta la eliminarea si inhibarea dezvoltarii polipilor intestinali, reducand astfel riscul de dezvoltare a cancerului de colon. De asemenea, constituie o arma redutabila contra constipatiei. Cea mai potrivita este varza murata, care contine bacterii ce ajuta la refacerea florei intestinale, este o importanta sursa de fibre alimentare care absorb toate reziduurile din colon si le elimina prompt.

 

Numeroasele studii efectuate, inscriu varza in topul primelor zece alimente care ajuta la prevenirea si tratarea cancerului. Aceasta capacitate se datoreaza unor principii active care fac ca celulele maligne sa se autodistruga.

Un alt plus al varzei este cel de bun medicament contra tuturor formelor de ulcer gastric. Efectele se datoreaza unui aminoacid, numit glutamina, care stimuleaza refacerea, cresterea si dezvoltarea normala a celulelor care alcatuiesc tesutul protector care captuseste stomacul si intestinul subtire.

Iar lista poate continua cu numeroasele remedii ale bolilor pe care varza la poate combate. Murata, gatita sau din salata, varza va avea intotdeauna proprietati importante pentru organismul nostru.

Nota obtinuta:
8.2 (5 voturi)
3895 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alexandra-Lupsa Luni, 21 Februarie 2011

Etichete pentru acest articol:

varza, proprietatile-verzei, antioxidant, antiinflamator, prevenirea-hepatitei, boli-de-ficat, infectii-respiratorii, vitamine, cancer-de-colon, flora-intestinala, terapii-naturiste-ulcer


S-ar putea sa va intereseze si:

Puterea naturii isi spune inca o data cuvantul si ne atentioneaza asupra a ceea ce am [..]
citeste si comenteaza
Simti ca esti obosita? Ziua s-a micsorat, lumina nu mai este la fel de puternica, vremea [..]
citeste si comenteaza
Leurda sau usturoiul ursului este o planta erbacee, perena care infloreste in perioada [..]
citeste si comenteaza
Cosurile care apar pe fata, pe spate ocazional, dar si cosurile care apar tot timpul pe [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Astazi, termenul de criza economica este pe buzele tuturor. Din pacate, chiar si copiii au auzit de [..]
citeste si comenteaza
Partea frumoasa a vietii de student se contureaza in afara amfiteatrului, alaturi de prieteni si [..]
citeste si comenteaza
Ingrijirea adecvata este foarte importanta pentru sanatatea si frumusetea parului. De aceea [..]
citeste si comenteaza
Pictate in rosu, buzele tradeaza dorinta de seductie, senzualitate si feminitate in stare pura. [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate