Varza - remediul bolilor
Varza "ascunde" printre frunzele sale nebanuite calitati terapeutice, putand fi folosita cu extrem de mare usurinta in tratamentul a numeroase boli.
Varza ("Brassica oleracea") este cunoscuta ca aliment medicament din timpuri imemoriale. Varianta salbatica a ceea ce noi vedem astazi prin piete dateaza de mii de ani, provenind din zona bazinului Marii Mediterane. In vechea Dacie, varza a fost adusa cu nu mai putin de trei milenii in urma, de catre celti, populatie care o foloseau atat la mancare, cat si in practici medicale sau ca ingredient magic. In scop terapeutic, varza, a fost utilizata si de catre medicii greci si romani.
In ciuda vechimii ei ca leac popular, varza a inceput sa fie cercetata, de catre oamenii de stiinta, abia in ultimele decenii, iar concluziile au uimit intreaga lume medicala. In frunzele popularei vegetale s-au descoperit uimitoare substante cu proprietati antitumorale, antioxidante si antiinflamatoare exceptionale. Se pare ca un aport constant si mai ales consistent, de varza cruda in alimentatie ar ajuta chiar la prevenirea cancerului.
De asemenea, consumul de varza s-a dovedit ca previne procesele de distrugere celulara la nivelul ficatului, ajutand la prevenirea hepatitelor si a bolilor de ficat in general.
Salata de varza alba cu ulei de masline si zeama de lamaie este cel mai delicios medicament util in prevenirea si combaterea cataractei si a infectiilor respiratorii, fiind o excelenta sursa de vitamina A si C, care stopeaza procesul oxidativ la nivel celular.
Tot acestor elemente si al fitohormonilor continuti se datoreaza efectul antidepresiv si revigorant al verzei. In acest scop se tin cure de trei saptamani, timp in care se consuma la pranz si la masa de seara cate o farfurie (125 g) cu salata de varza.
Varza ajuta la eliminarea si inhibarea dezvoltarii polipilor intestinali, reducand astfel riscul de dezvoltare a cancerului de colon. De asemenea, constituie o arma redutabila contra constipatiei. Cea mai potrivita este varza murata, care contine bacterii ce ajuta la refacerea florei intestinale, este o importanta sursa de fibre alimentare care absorb toate reziduurile din colon si le elimina prompt.
Numeroasele studii efectuate, inscriu varza in topul primelor zece alimente care ajuta la prevenirea si tratarea cancerului. Aceasta capacitate se datoreaza unor principii active care fac ca celulele maligne sa se autodistruga.
Un alt plus al varzei este cel de bun medicament contra tuturor formelor de ulcer gastric. Efectele se datoreaza unui aminoacid, numit glutamina, care stimuleaza refacerea, cresterea si dezvoltarea normala a celulelor care alcatuiesc tesutul protector care captuseste stomacul si intestinul subtire.
Iar lista poate continua cu numeroasele remedii ale bolilor pe care varza la poate combate. Murata, gatita sau din salata, varza va avea intotdeauna proprietati importante pentru organismul nostru.
Postat de: Alexandra-Lupsa Luni, 21 Februarie 2011
varza, proprietatile-verzei, antioxidant, antiinflamator, prevenirea-hepatitei, boli-de-ficat, infectii-respiratorii, vitamine, cancer-de-colon, flora-intestinala, terapii-naturiste-ulcer
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa