Uleiul de orez: beneficii pentru sanatate si retete cosmetice
Mai putin cunoscut in Romania si mai putin utilizat, uleiul de orez poate fi regasit totusi in supermarketuri la un pret similar cu cel al uleiului de masline. Acest ulei este extras din germenii de orez, dar si din invelisul bobului de orez, numit tarata de orez.
Beneficiile uleiului de orez
Intrebuintaile sale gastronomice il recomanda datorita compozitiei sale bogate in vitamine si antioxidanti. Datorita vitaminei E si a procentului redus de grasimi, este recomandat de Asociatia Americana de Cardiologie ca fiind foarte util in lupta impotriva bolilor cardiovasculare, reducand in timp valorile colesterolului, trigliceridelor a tensiunii arteriale. Este indicat si persoanelor cu hiperaciditate gastrica, ducand in timp la diminuarea acesteia. Medicina il indica si ca remediu pentru femeile aflate la menopauza, acesta eliminand in timp de patru pana la sase saptamani senzatiile de caldura, asa numitele “bufeuri”.
Poate fi pastrat la temperatura camerei, avand stabilitate la oxidare mai mare decat a uleiurilor de soia si de porumb si rezistenta mare la ardere, avand un ridicat punct de fum 230 de grade C.
Uleiul de orez in cosmetica
Uleiul de orez are si intrebuintari cosmetice, caracterul sau antioxidant fiind benefic pentru pielea obosita, imbatranita prematur sau lipsita de vitalitate, redandu-i acesteia aspectul catifelat si eliberand tenul de impuritati. Fiind un ulei non-comedogenic, poate fi utilizat si de catre persoanele cu probleme acneice sau de cele care au cuperoza.
Ceara obtinuta din ulei de orez este folosita de asemenea in cosmetica inlocuind cu succes ceara de carnauba sau ceara de albine.
In amestec cu unt de shea, unt de mango si ulei de susan, poate reprezenta o solutie anti-imbatranire a pielii, iar in amestec cu ulei de susan si ulei de ricin poate fi folosit ca remediu impotriva petelor pigmentare.
O reteta foarte buna de crema hidratanta pentru ten si maini cu ulei de orez care poate fi realizata foarte simplu in casa de orice persoana care doreste sa isi mentina frumusetea este: o lingura de unt de shea, o lingura de unt de mango, o lingura de ulei de susan, una de ulei de orez, 1/2 lingurita de ceara de albine, 1 capsula de vitamina A si o fiola de vitamina C.
Unturile si ceara se topesc pe baie de aburi la foc mic in vase de inox. Se amesteca toate ingredientele cu o lingura de lemn, se adauga vitaminele si dupa preferinte cateva picaturi de ulei esential, se lasa sa se raceasca, dupa care este indicat sa se pastreze la frigider. Neavand nici un fel de conservanti, valabilitatea cremei poate fi intre o luna si trei luni in conditiile de pastrare explicate mai sus.
Un articol de: Dalina-Maria Andrei
Postat de: Redactor-Colaborator Miercuri, 02 Octombrie 2013
beneficii uleiuri, beneficii ulei de orez, uleiul de orez, retete cosmetice
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?
- Top 5 experiente de neratat in Dubai: de la safari in desert la cumparaturi de lux
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?