Vascul si proprietatile sale terapeutice
Vascul este o planta foarte populara in traditia multor tari, in preajma sarbatorilor de iarna. Se spune ca daca la granita dintre ani, ai vasc in casa, anul urmator va fi imbelsugat. Daca un cuplu se saruta in noaptea de Anul Nou sub vasc inseamna ca vor avea o relatie lunga si fericire.
In cultura multor tari europene, vascul este considerat o planta cu puteri magice, sacre si miraculoase. Multi il considera un simbol al vietii eterne, la fel ca si bradul de Craciun.
Inca din cele mai vechi timpuri, vascul a fost apreciat pentru calitatile sale terapeutice, insa vascul cu efecte benefice se dezvolta doar in pomi ca bradul, pinul, marul, parul, gutuiul, prunul si trebuie evitat vascul care creste pe nuc, tei, artar, salcie sau stejar.
Cea mai aparte proprietate a vascului este aceea de a combate sau stopa dezvoltarea tumorilor, chiar si a celor canceroase. Specialistii recomanda sa se consume, timp de cel putin un an, in fiecare seara, cate o cana de vasc macerat.
Un alt efect benefic al acestei plante este aplanarea crizelor respiratorii. Faci un amestec dintr- un varf de cutit de praf de vasc, o lingurita de miere, o picatura de ulei volatil de menta si 3 lingurite de ulei volatil de cimbru si bei acest amestec de 3-4 ori pe zi, timp de o luna.
De asemenea, ceaiul de vasc imbunatateste functiile pancreasului si metabolismul, iar daca vei tine o cura de cateva luni cu ceai sau macerat de vasc, iti vei regla si nivelul glicemiei.
Vascul este indicat pentru hipertensiune, astm, sughit spastic persistent sau tuse. Pentru ameliorarea acestora se prepara o infuzie care se bea de ďoua ori pe zi. In cazul hipertensiunii, tratamentul trebuie sa fie insotit si de consumarea de usturoi.
Poate fi folosit si sub forma de bai locale pentru durerile reumatice si sciatica.
Decoctul de vasc se poate folosi si pentru tulburarile de menstruatie sau menopauza, pentru tulburarile de vedere, diabet, hemoragie nazala si boli de pancreas. Acesta mai este foarte benefic si bolnavilor de cancer, pentru ca amelioreaza ďurerile. Decoctul de vasc se poate prepara la rece, punand 2 lingurite de planta (frunzele si ramurelele) intr-o cana de apa rece si se lasa timp de 8 ore la macerat; se administreaza in fiecare dimineata si seara cate o jumatate de cana.
Trebuie sa respecti dozele recomandate de medic, deoarece folosit in cantitati mari poate produce intoxicatii, care se manifesta prin aritmie, incetinirea pulsului si tahicardie. Este contraindicat persoanelor cu tulburari ale ritmului cardiac si celor care au suferit accidente vasculare.
De asemenea, vascul si preparatele din vasc nu sunt recomandate in timpul sarcinii si nu este indicat nici sa fie administrat copiilor, si cel mai important de stiut este faptul ca tratamentul cu vasc se face numai sub control medical.
Postat de: Catalina-Tudorache Luni, 28 Decembrie 2015
beneficii vasc, terapii naturiste vasc, tulburari menstruale
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
Mituri despre frumusete: caderea parului, ingalbenirea unghiilor, aparitia ridurilor si multe altele
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa