Rozmarin, sanatate intr-o sticluta

Rozmarinul, sub denumirea latina de Rosmarinus Officinalis, a fost descoperit acum sute de ani si face parte din familia Lamiaceae.

De-a lungul evolutiei, oamenii i-au descoperit proprietatile tamaduitoare, pe langa aromele savuroase pe care le ofera mancarurilor si astfel aceasta planta a ajuns sa fie foarte populara datorita efectelor ei tamaduitoare.

Legenda

Din traducerea latineasca, rosmarinul inseamna “Roua Marii”, denumire venita de la faptul ca aceasta planta crestea initial pe malul marii, fiind de origine mediteraneeana, planta gasita mai ales in regiunile Spaniei si a Portugaliei. Insa, in perioada crestina, mai specific la inceput, aceasta a fost numita Trandafirul Mariei in cinstea Fecioarei Maria. Legenda spune ca in timpul fugii lui Iosif, a pruncului Isus si a Fecioarei Maria in Egipt, Sfanta Nascatoare si-a asezat la un popas haina pe un copacel de rozmarin si acesta si-a schimbat culoarea florilor din albe in albastre.

O alta legenda spune ca tot in drumul spre Egipt, crengile pe care calcau trosneau sub apasarea pasilor lor, doar crengile de rozmarin nu faceau asta pentru a nu-I pune in pericol pe fugari. Datorita acestei povesti se spune ca aceasta planta nu traieste mai mult de 33 de ani si nu creste mai mult decat statura avuta de Iisus.

De asemenea, aceasta planta este considerate planta iubirii, mai corect “iarba iubirii si a loialitatii” pentru ca aceasta, odata folosita, se pastra flacara iubirii vie pentru totdeauna intre baiat si fata. La nunta mireasa trebuia alaturi de toate fetele sa poarte crangute de rozmarin la mana, prinse cu o panglicuta. Rozmarinul, de asemenea, era folosit la vraji si blesteme, dar si la vindecare, spunadu-se ca daca arzi cateva frunzulite de rozmarin in camera bolnavului, alungi spiritele rele, improspatezi aerul, iar pe bolnav il ajuta sa isi vindece infectiile.

 

Tinctura de rozmarin

Aceasta tinctura este rezultata din procesul de preparare la rece a frunzelor de rozmarin, obtinandu-se astfel o solutie hidroalcoolica. Aceasta tinctura poate fi utilizata in scop terapeutic, atat ca uz intern, cat si extern, fiind un remediu excelent pentru diferite afectiuni.

Pentru uz extern, tinctura de rozmarin este foarte recomandata in mastile pentru par si piele.

Pentru par s-a dovedit eficacitatea pe langa intarirea si regenerarea firului de par, a combaterii cheliei prin activitarea microcirculatiei la nivelul pielii capului. Aceasta se aplica dupa spalare pe parul umed, oferind un aspect lucios firului de par.

Avand un efect cicatrizant, antiseptic si antimicrobian, acesta activeaza pe piele ca un pansament natural fiind foarte eficace in cazul dermatozelor, plagilor deschise, intepaturilor de insecte si in cazul ranilor purulente.

Aceasta tinctura are proprietati miraculoase, o poveste populara, datata din anul 100 i.Hr. relateaza cum regina Ungarie in varsta de 70 ani care suferea de paralizie si avea dureri acute de reumatism, si-a preparat o tinctura de rozmarin cu care s-a uns cateva saptamani si s-a vindecat. Acest leac i-a aparut in vis, intr-o noaptea cand a visat ca un inger i-a oferit o crenguta de rozmarin ca se se vindece. Conform povestii, mult timp aceasta tinctura a fost cunoscuta sub numele de “Apa reginei Ungariei”.

Intern, aceasta licoare este foarte buna pentru normalizarea circulatiei periferice si cerebrale, ajutand la functionarea optima a memoriei, crescand puterea de concentrare si reducand surmenajul psihic si intelectual. Pe partea de digestie aceasta o favorizeaza, stimuleaza producerea si eliminarea de bila si reduce spasmele ce ar putea aparea la nivelul tractului intestinal. De asemenea, este foarte indicat de folosit aceasta tinctura in cazul persoanelor care au problem cu tensiunea, mentinad-o la limitele normale.

Aceasta tinctura se gaseste la farmaciile plafar in sticlute de minim 50 de ml, iar pretul este foarte accesibil, pentru toate buzunarele.

Chiar daca rezultatele nu sunt imediate, cum suntem obisnuiti de la tratamentele medicamentoase, aceste tincturi sunt sanatate curata in sticlute, avand pe termen lung efecte miraculoase.

Nota obtinuta:
10 (9 voturi)
2514 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Luisa-Stefan Luni, 28 Aprilie 2014

Etichete pentru acest articol:

beneficii rozmarin, terapii naturiste, terapii rozmarin


S-ar putea sa va intereseze si:

Micile probleme de sanatate nerezolvate sunt, de fapt, marile viitoare probleme pe care [..]
citeste si comenteaza
Stiinta medicala continua sa inregistreze progrese rapide: noi medicamente si tratamente [..]
citeste si comenteaza
Doamnelor, este primavara, asa ca sa profitam la maxim de legumele si fructele proaspete, [..]
citeste si comenteaza
In luna septembrie 2010 am achizitionat (din curiozitate) o noua aparitie ce se anunta [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Toate fetele si nu numai, inclusiv baietii, viseaza la o silueta perfecta. Cand rasfoim reviste [..]
citeste si comenteaza
Cat de minunata este lumea care ne inconjoara. Sunt poate sute de lucruri pe care le folosim in [..]
citeste si comenteaza
Uraturile de Anul Nou sunt tare simpatice si pline de veselie. Iata una dintre ele. Spor la urat, [..]
citeste si comenteaza
Anton Pavlovich Cehov, marele prozator si dramaturg rus, a ramas in istoria literaturii universale [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate