Farmacia de acasa: pelinul alb
Remedii naturiste. Sunt cunoscute mai multe soiuri de pelin, insa folosit in medicina naturista este “pelinul alb” numit si “pelin de mai” (artemisa absinthum). Este o planta cu frunze de culoarea argintului si flori galbene, aromate. Pelinul poate fi folosit atat intern, cat si exten.
Intern:
► Principiile sale extrem de amare il recomanda in special pentru bolile de stomac (indigestie, balonare) si ficat (hepatita, ciroza). Este diuretic, laxativ, detoxifiant si revigorant al ficatului, dar si stimulator al poftei de mancare.
► Are importante calitati vermifuge, fiind folosit in combatearea parazitozei intestinale cu giardia, oxiuri si limbrici. In acest caz tratamentul intern se poate face cu tinctura de pelin, cateva picaturi pe un cubulet de zahar sau de paine, inainte de mese sau o lingurita de pulbere de pelin pe stomacul gol, dimineata, cu un pahar mare de apa. Tinctura de pelin si pulberea de pelin se pot procura de la farmaciile naturiste.
Extern, se utilizeaza infuzia de pelin:
► In parazitozele genitale lupta eficient contra infectiilor cu thricomonas, candida si chlamydia. In acest caz, tratamentul presupune bai de sezut cu ceai de pelin sau spalaturi interne cu irigatorul, la indicatia medicului. Curele cu pelin nu sunt recomandate sa se tina mai mult de o saptamana si nu mai mult de doua ori pe an, primavara si toamna. Utilizat perioade mai lungi de timp si in cantitati mari, pelinul duce la intoxicarea organismului.
► Este un bun dezinfectant, cicatrizant si antiinflamator. Se prepara un ceai concentrat de pelin cu care se bandijoneaza ranile arse sau infectate.
► Din pelin se poate obtine vinul de pelin. Peste trei linguri de pulbere de pelin se adauga 1 litru de vin alb si se lasa la macerat 3 saptamani. Se strecoara apoi si se bea ca tonic digestiv inainte de mese cate o lingura. Se mai prepara un sirop de pelin prin macerarea pelinului in miere.(1/4 pelin la ¾ miere)
► Este recomandat si pentru durerile de cap, caz in care se consuma o infuzie dintr-o lingurita de pelin la o cana de apa clocotita, sau se fac comprese cu ceai de pelin la tample.
Atentionari speciale
Tratamentele cu pelin nu trebuie sa inlocuiasca pe cele uzuale, pentru fiecare boala in parte, si este necesar avizul medicului, deoarece pelinul este o planta foarte toxica. Consumat in exces, provoaca greata, confuzie, halucinatii, chiar tremuraturi.
Este cu desavarsire interzis consumul de pelin femeilor insarcinate, celor care alapteaza, copiilor mici si celor cu imunitatea slabita.
Un articol de: Dalina-Maria Andrei
Postat de: Redactor-Colaborator Miercuri, 23 Octombrie 2013
remedii naturiste, tratamente naturiste, ceai de pelin
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa