Dafinul, condimentul medicament
Planta aromatica mediteraneana cu frunze vesnic verzi, dantelate si lucioase, cu miros specific, usor condimentat, datand inca din vremurile Greciei antice, dafinul reprezenta cununa ce se oferea invingatorilor la jocurile olimpice din Delphi, tinute in onoarea zeului Apollo.
In zilele noastre dafinul este cultivat ca planta ornamentala deosebit de parfumata, dar si pentru calitatile sale de condiment si medicament.
Utilizarea dafinului in bucatarie
Frunzele uscate de dafin dau o savoare deosebita preparatelor culinare, fiind utilizate indeosebi in condimentarea sosurilor de rosii pentru paste, la prepararea tocanitelor, marinatelor, gratinurilor de cartofi, a preparatelor din peste, a supelor, dar si la conservarea muraturilor.
Utilizarea dafinului in scopuri terapeutice
Infuzia din frunze de dafin este deosebit de benefica in cazul racelilor, reumatismului, infectiilor intestinale, ameliorarea digestiei si in starile nervoase usoare. Poate ajuta la reglarea nivelului glicemiei, insa nu in asociere cu medicamente antidiabetice, carora le poate spori nedorit efectul. Preparatele care contin dafin sunt contraindicate gravidelor, femeilor care alapteaza si copiilor datorita efectului toxic pe care il poatea avea aceasta planta, utilizata in doze mari. In caz de raceli si bronsite se folosesc nu mai mult de 3-4 frunze de dafin la jumatate de litru de apa clocotita. Ceaiul se lasa la infuzat 5 minute, dupa care se strecoara si se bea cald cu lamiae si miere de-a lungul unei zile. O cantitate mai mare de frunze, aproximativ 30 la 1 litru de apa clocotita, reprezinta deja un vomitiv puternic, folosit in cazurile de otravire sau intoxicatii. Studiile medicale recomanda utilizarea cu prudenta a infuziilor sau decocturilor concentrate din frunze de dafin, deoarece pot provoca hemoragii stomacale puternice.
Uleiul (macerat) din frunze de dafin se poate obtine in casa prin maruntirea frunzelor de dafin uscate, peste care se adauga ulei de masline sau de floarea soarelui. Dupa doua - trei saptamani, se strecoara si se maseaza zonele dureroase in caz de reumatism, artroza, spondiloza, luxatii, vanatai, etc
Din frunze si fructe se obtine uleiul volatil, folosit in aromaterapie impotriva oboselii, insomniei, durerilor de cap. Din frunze se mai extrage untul de dafin, folosit in industria cosmetica pentru prepararea unguentelor, iar din fruct se extrage uleiul pentru fabricarea sapunului medicinal de Alep, eficient in tratarea eczemelor si psoriazisului.
Cateva picaturi de ulei esential de dafin, adaugate in crema de zi, amelioreaza problemele tenului acneic, gras, iar adaugate in samponul uzual, pot ameliora problemele scalpului si pot elimina matreata. In utilizarea cosmetica a uleiului de dafin este indicat sa se fereasca contactul cu ochii si efectuarea testelor de toleranta contra alergiilor.
Un articol de: Dalina-Maria Andrei
Postat de: Redactor-Colaborator Miercuri, 23 Octombrie 2013
uleiul de dafin, sapun de alep, frunzele de dafin, tratamente naturiste
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?