Cum iti mentii sistemul respirator sanatos in orice anotimp: 4 sfaturi

adv-pig-respiratie-corecta

Unul dintre procesele naturale care ne permit supravietuirea este respiratia. De multe ori, insa, o neglijam si nici macar nu ne dam seama ca o putem periclita. In schimb, ne aruncam in tumultul provocarilor vietii, si ne oprim din cand in cand doar pentru a le spune celorlalti: „Abia am timp sa respir!”.

Stim ca respiratia ofera oxigenul necesar functionarii metabolismului uman. Insa aceasta nu este doar o operatiune mecanica, ea reprezinta un aspect al ritmului fundamental al corpului – de expansiune si contractie – care se manifesta si in bataile inimii. Cu o forta vitala fantastica si proprietati regeneratoare incredibile, oxigenul este cel a carui prezenta poate face diferenta dintre un corp sanatos si unul greu incercat de boala. Este fundamental, asadar, sa stim cum sa ne mentinem sistemul respirator in forma, indiferent de anotimp – pentru a-ti veni in ajutor, ti-am pregatit mai jos cateva sfaturi.

 

Elimina obiceiurile nesanatoase

Iti doresti un aparat respirator sanatos? Atunci e cazul sa abandonezi obisnuintele care afecteaza functionarea lui, iar unul dintre cele mai nocive vicii este fumatul. Pentru ca acest obicei daunator este atat de raspandit, efectele daunatoare ale inhalarii fumului produs de arderea tutunului cauzeaza boli grave la nivelul intregului organism, in special ale aparatului respirator si ale celui cardiovascular – cancer, astm, infectii ale tractului respirator, boli coronariene etc. Fumatul pasiv este si el daunator, din cauza faptului ca expune, de obicei, copiii si adolescentii, care au un organism in crestere, deci mult mai sensibil decat al adultilor.

Trebuie sa fii in alerta si daca traiesti intr-un mediu poluat, precum zonele puternic industrializate. Inseamna ca este momentul pentru o schimbare totala a vietii si o decizie cu adevarat salvatoare, caci otravirea organismului prin inhalarea aerului poluat insemna la nivelul anului 2018 circa 25.000 de morti premature numai in Romania, conform unui raport al Agentiei Europene de Mediu.

 

Utilizeaza aerosoli salini

Indiferent de anotimp, un mijloc profilactic extraordinar pentru a mentine sistemul respirator in forma este folosirea inhalatiilor cu aerosoli salini. Desigur, ideal ar fi sa frecventezi litoralul vara sau salinele naturale, insa poti obtine efecte extraordinare si printr-o cura intr-o institutie autorizata, precum o salina artificiala in Bucuresti, de exemplu.

Aerosolii salini – particule foarte fine de sare prezente in aerul respirat – au proprietati naturale antibacteriene si antiinflamatorii, provoaca subtierea si lichefierea mucusului care poate fi eliminat mai usor alaturi de agentii patogeni si poluanti din interiorul cailor respiratorii. De asemenea, particulele de sare stimuleaza miscarea naturala a cililor, care mentin caile respiratorii curate si astfel amelioreaza procesul respirator.

 

Imbunatateste-ti alimentatia

Pe langa un aer de calitate, functionarea optima a aparatului respirator presupune si o alimentatie echilibrata si limitata cantitativ, precum si un aport de apa curata. In privinta alimentatiei, e important sa stii urmatoarele:

●     carbohidratii sunt cea mai rapida si importanta sursa de energie;

●     lipidele reprezinta rezerva energetica pentru efortul de lunga durata;

●     proteinele pot deveni sursa de energie doar pentru maximum 15% din efort si doar in situatia unui efort de foarte lunga durata.

Cantitatea si calitatea apei consumate sunt de maxima importanta, dat fiind faptul ca, in conditii normale, organismul uman pierde 2 litri de apa zilnic, acesta fiind alcatuit din tesuturi care contin lichidul vital in proportie de aproximativ 70%.

 

Imprieteneste-te cu sportul!

Exercitiile fizice, practicarea unui sport ce presupune un control foarte bun al respiratiei – precum inotul sau artele martiale – pot imbunatati si mentine la un nivel foarte inalt functia respiratorie. Antrenamentul regulat iti va invata organismul sa respire mai scurt, mai profund si sa utilizeze astfel mai eficient capacitatile respiratorii. Daca intalnirile cu activitatea fizica au motivatie ce tine strict de sanatate, evita sa te raportezi la o anume performanta. In acest mod vei tine la distanta eventuale frustrari sau obstacole mentale si te vei putea concentra pe ceea ce ai nevoie sa faci pentru a fi in forma.  

Prin intermediul respiratiei patrunde in organismul uman marea majoritate a agentilor patogeni, fizico-chimici sau biologici. Prin urmare, este fundamental sa te asiguri, in primul rand, ca aerul pe care il respiri in fiecare clipa este unul cat se poate de curat si sa iei toate masurile posibile pentru ameliorarea calitatii vietii. 

Photo by: pigsels.com

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
967 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: A-Editor Vineri, 11 Septembrie 2020

Etichete pentru acest articol:

respiratie corecta


S-ar putea sa va intereseze si:

Pentru ca avem atata nevoie de energie si buna dispozitie pentru a ne simti bine la [..]
citeste si comenteaza
Beneficii turmeric. Turmericul este o planta erbacee de origine asiatica, inrudit cu [..]
citeste si comenteaza
Pentru a fi sanatosi si plini de viata, majoritatea oamenilor ar cheltui si o avere. Cand [..]
citeste si comenteaza
Este dorinta fiecarei femei iar pentru asta multe din noi sunt dispuse sa ofere sume [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Aparitia unui copil pe lume aduce cu sine o multime de probleme si de intrebari. Una dintre [..]
citeste si comenteaza
Femeile au stilul lor unic si propriile secrete de infrumusetare si accesorizare pentru a afisa [..]
citeste si comenteaza
In zilele calduroase de vara, momentele fresh sunt cele pe care le astepti cel mai mult. O baie in [..]
citeste si comenteaza
In acest sezon, designerii au adus in prim-plan diverse modele de pantofi casual pentru femei, [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate