Bunica stie povesti cu leacuri tamaduitoare (I)
Frigul a inceput sa ne dea tarcoale, asadar, haideti sa ne asezam la gura sobei si sa povestim despre leacurile bunicii. Aveti nevoie de remedii naturiste?
Asa cum fiecare sac are peticul lui, la fel, fiecare boala (sau aproape fiecare) isi gaseste leacul sau, cel putin alinarea, in natura. Si cine poate sti mai bine cu ce se ocupa fiecare planta, daca nu inteleapta bunicuta?! Doar sa te vada ca suferi si da fuga in camara, in gradina, pe camp sau in padure si iti aduce leacurile potrivite, condimentate cu multa afectiune, pentru a spori efectul. Bunica stie ca in natura gaseste leacul potrivit, fara E-uri, chimicale, substante toxice (sau alte cuvinte de care bunica nu a auzit in viata ei ori daca i-au ajuns la urechi si-a scuipat repede in san: Sa ne fereasca Sfantul, maica!).
Asadar, dragii mei, cand din tinuturi indepartate si inghetate vine Craiasa Raceala sau verisoara ei - Infumurata Gripa, cu tot alaiul lor zgomotos, dureros sau infierbantat (tuse, dureri, febra), prima data bunicuta sprintena apeleaza la gustoasa supa de pui, parfumata cu legume si colorata cu verdeturi. Desi ea a incercat sa se fereasca de spiritele rele punand usturoi la ferestre si la…masa de pranz, se pare ca duhurile virale tot au invins. Dar nu-i nimic, are in camara cateva arme secrete, recoltate din timp: socul si macesele ca sa racoreasca bolnaviorul incins de Febra, iar daca mai vine si cucoana cea zgomotoasa – Tusea, o inecam cu ceai nici prea rece, nici prea fierbinte, de patlagina sau coada soricelului, nuci sparte sau ceapa. Si, in mod sigur, undeva in camara, se gaseste si un borcanel cu miere, ca sa mai indulcim necazul. Daca tusea nazdravana tot mai face galagie, bunica incearca sa o reduca la tacere cu un batic; nu asa oricum, ci pune in el un cartofior ras, stropit cu spirt si iti infasoara gatul pana fuge cucoana mancand pamantul. Pentru astfel de necazuri, mai are si planuri de rezerva, ce credeti ca batranica este de colea?! Umbla in sac, ia un pumn zdavan de sare, il incazeste si - impachetat frumos - iti face frumusete de fular in jurul gatului; nu strica sa-i asortezi si ceva mamaliga calda pe piept.
Si cum mai trebuie sa si mananci, ca doar ceaiul nu prea tine de foame, batranica sprintena arunca in mancarea din ceaunul de pe plita cateva frunze de rozmarin, busuioc sau cimbru, toate arme de nadejde contra racelii sau gripei.
Iar ca sa iti treaca de urat cand esti racit, mai bei niste apa din fantana, mai rontai ceva fructe sau legume, mai mirosi niste ulei de menta, sa-ti desfunzi nasul, mai colorezi gatul cu un pic de albastru de metil, ca sa alungi germenii buclucasi.
Si uite asa, dragii mei, usor, usor, cu o mangaiere si multe batiste, cu o poveste si multe plante tamaduitoare, Craiasa Raceala si Infumurata Gripa se urca in calestile lor hidoase, trase de opt microbi falnici si se indreapta catre castelele lor intunecate.
Intre timp, bunica isi pregateste armele de aparare, in eventualiatea unei viitoare invazii de virusuri infricosatoare (ce-or mai fi si astea, maica!): catina, propolis, macese, echinaceea, zambete si pupicei.
Daca mai vreti sa stiti ceva, intrebati-o pe bunica!
Un articol de: Alina Anghel
Postat de: Redactor-Colaborator Joi, 29 Noiembrie 2012
remedii raceala, remedii naturiste, tratamente gripa
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Importanta etichetelor in vanzarea produselor de casa
- Look profesional si stilat: trucuri vestimentare pentru un impact pozitiv la birou
- Cele mai elegante ceasuri de dama in 2025: modele care cuceresc scena fashion
- Contraindicatiile RMN: cand si de ce nu este indicat
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb