Dan Spataru, un mit al muzicii usoare romanesti

Totul a inceput cum se intampla cateodata cu mai bine de 30 de ani in urma, cand aveam 3 sau chiar 4 ani si admiram, priveam sau auzeam un inger cu o voce calda, lina ca un cantec de primavara. De atunci, el a devenit raza mea de soare.

Mai tarziu, la scoala mergand, imi alegeam mereu acelasi loc si rand – randul patru, banca de la geam, dupa care, cu colegi de clasa mergeam in parc sa vedem cum trecea fanfara militara.

 

Avea o vorba buna, un gand bun pentru fiecare. Imi spunea prietene, iar cand imi era dor de tara imi spunea de vrei sa stii ce inseamna roman, trebuie sa trec pe langa magistrala albastra  ca sa vin la noi la Medgidia.

 

Ma incuraja, ma sprijinea si intotdeana imi amintea ca nimic nu e prea mult atunci cand fericirea n-are varsta.

                                   

Bibliografia Dan Spataru

Dan Spataru s-a nascut pe data de 2.09.1939 intr-o familie de invatatori (Gherghina si Aurel Spataru) copilaria si adolescenta petrecand-o la Aliman, comuna natala, Ion Corvin si la Medgidia, alaturi de sora mai mare Puica (Maria Nicola).

A dovedit de mic copil ca are calitati muzicale deosebite, iar in anul 1962 pana in anul 1965, este angajat ca metodist la Casa de Cultura a Studentilor „Grigore Preoteasa”.

                       

Activitatea artistica a lui Dan Spataru

In anul 1965 este remarcat de regizorul TV Sorin Georgescu care ii propune sa mearga la o emisiune de varietati cu public, acesta fiind si debutul pe o scena profesionista; in acelasi an ii apare si primul disc la Electrecord si debuteaza in radio cu piesa nu-ti fie teama de un sarut pe muzica Cameliei Dascalescu, versurile fiind scrise de Viorel Burlacu. In anul 1966 participa la Festivalul national de muzica usoara de la Mamaia cu melodia te asteapta un om – compozitor Ion Cristinoiu. In anul 1967 participa la Festivalul International din Cuba, unde este aplaudat timp de 16 minute si 19 secunde care ii aduce Discul de aur. Din 1972 este angajat la Teatul Fantazio din Constanta. In anul 1978 paraseste Teatrul Fantazio din Constanta pentru a se stabili in Bucuresti. In anul 1983 participa la Festivalul de muzica usoara – Mamaia, unde interpreteaza in duet cu Corina Chiriac melodia nimic nu e prea mult, compozitor: Vasile Veselovschi, melodie interpretata in afara concursului.

 

Premii obtinute la Festivalul de muzica usoara Mamaia

In anul 1969 participa cu melodiile cu cine semeni dumneata si tarancuta, tarancuta, muzica Temistocle Popa, versurile fiind scrise de Mircea Blok;  obtine premiul de interpretare.  In anul 1972  participa la sectiunea creatie unde interpretand meodia in randul patru, compozitor: Temistocle Popa; textier: Mircea Block obtine premiul II. In anul 1983 participa cu melodiile: la cinci si jumatate, la universitate, compozitor: Ionel Tudor; textier: Andreea Andrei si nu m-am gandit la despartire, compozitor: Dan Dimitriu; textieri: Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu; obtine unul din cele 2 premii ale publicului. In anul 1986 participa la Festivalul de muzica usoara  - Mamaia unde melodia de vrei sa stii ce inseamna roman, compozitor: Cornel Fugaru; textier, Dan V. Dumitru, este una din cele doua melodii castigatoare ale trofeului, iar pentru interpretarea  melodiei toamna se numara bobocii,  compozitor Dan Stoian, textier: Gerda Stoian obtine Premiul de popularitate.

Intr-o zi sfinta, de 8 Septembrie 2004, drumul drept a lui Dan Spataru a luat calea astrelor. Drumurile noastre s-au despartit prea devreme.

Un articol de: Simona Iancu

Nota obtinuta:
10 (6 voturi)
4391 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 05 Februarie 2013

Etichete pentru acest articol:

dan spataru, dan spataru drumurile noastre, dan spataru muzica, dan spataru versuri


S-ar putea sa va intereseze si:

Daca ati auzit vreo melodie, in ultima vreme, care nu prea seamana cu tot ce-ati auzit [..]
citeste si comenteaza
In dimineata in care doamna se trezi, Din al care-i somn incerca a se limpezi, Vazandu-si [..]
citeste si comenteaza
In primavara anului 1968, 4 adolescenti britanici se decid sa puna bazele unei dintre [..]
citeste si comenteaza
Recunosc ca multora dintre dumneavoastra titlul acestui nou articol nu le spune nimic, [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Toate femeile au putere. Acest lucru este un fapt. Insa la fel este si faptul ca pentru a-si [..]
citeste si comenteaza
Odata cu venirea sezonului rece, fiecare femeie scoate “de la naftalina”: fulare, caciuli, [..]
citeste si comenteaza
Sistemul imunitar reprezinta principala bariera a organismului impotriva bacteriilor, virusurilor [..]
citeste si comenteaza
Sunteti invitati sa participati la un nou eveniment Chance For Life, un atelier unde vor fi [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate