Monoglutamatul de sodiu, marele vinovat pentru dependenta de anumite alimente

Iti privesti exasperat copilul cum devoreaza pur si simplu continutul pungilor de chipsuri, snacksuri si celorlalte produse din categoria „gustari reci” si te intrebi ce determina acest gen de comportament. Stim cu totii ca aceste produse, cel putin pana la  varsta de 11-12 ani sunt foarte nocive.

Si totusi, cei mici sunt disperati dupa ele. Zi de zi se vand tone de astfel de produse, iar consumatorii principali sunt exact copiii din clasele primare si gimnaziale, adica tocmai categoria de varsta care ar trebui sa stea departe de acest gen de „alimente”. De ce ?! Pentru ca un aliment trebuie sa indeplineasca obligatoriu anumite conditii pentru a putea fi consumat de catre copii. In primul rand trebuie sa fie satios, apoi trebuie sa contina cat mai putini aditivi (E-uri), iar aportul caloric trebuie sa fie moderat. Ori, aceste gustari sunt exact contrariul...Un adult are sanse mai reduse sa ajunga dependent de chipsuri sau snacksuri deoarece creierul sau deja nu mai poate fi „pacalit” cu senzatii false; creierul unui copil insa nu poate face inca diferenta dintre un gust real si unul simulat de compusii chimici.

Totusi, care este cauza principala a dependentei celor mici de aceste produse? Daca ii veti intreba de ce le plac, raspunsul va fi: „Sunt atat de bune ca nu te poti satura!” ori „Toti colegii mei mananca...”. Daca al doilea raspuns este logic pentru varsta lor, cand se dezvolta „instinctul de grup” si isi doresc sa se integreze cat mai bine in comunitatea din care fac parte, primul ar trebui sa va ingrijoreze . De obicei, cand un copil consuma un aliment „care nu il poate satura”, renunta la el cu usurinta. Ei bine, in cazul acestor produse nu se intampla asa; desi nu sunt satioase copiii sunt din ce in ce mai disperati dupa ele. Vinovatul este un aditiv pe care il contin, numit monoglutamat de sodiu (E621, MSG sau „sare chinezeasca”). Acesta, consumat in mod repetat duce la dependenta. Este adevarat, corpul are nevoie de aceasta substanta, dar marea problema este ca acest compus continut in gustarile reci cat si in majoritatea supelor instant , semipreparatelor congelate si mezeluri nu este cel natural, ci unul obtinut pe cale industriala, din culturi bacteriene! Monoglutamatul de sodiu natural, atat de necesar corpului se gaseste in rosii, parmezan, peste (in special sardine), unele ciuperci, soia, carne maturata (iata de ce ne plac afumaturile). Acesta, consumat in cantitati moderate aduce numai beneficii organismului.

In comparatie cu monoglutamatul de sodiu natural, cel sintetic (E621 sau MSG) nu numai ca nu poate induce senzatia de satietate, ci provoaca chiar dependenta. Cu cat varsta consumatorilor este mai frageda, cu atat dependenta se va „inradacina” mai puternic. Si cum este, dragi parinti sa stii ca micutul tau a devenit dependent  de un produs care ii otraveste corpul zi de zi, ii afecteaza performantele intelectuale si il conduce spre obezitate?! Daca aveti acasa astfel de mici „rontaitori” de gustari ambalate in pungi imbietoare, luati masuri cat mai urgent! Primul pas este inlocuirea „banutilor zilnici” cu vechiul „pachetel de scoala” compus dintr-un senvis si un fruct, eventual si ceva dulce. Un senvis cu cascaval este mult mai sanatos pentru copil, iar cele cateva minute pe care le „pierdeti” ca sa il pregatiti sunt de fapt timp castigat in favoarea celui mic. Nu va fi usor sa il salvati de acest tip de dependenta, dar cu multa rabdare si inlocuind „gustarile” cu mancare ce contine monoglutamat de sodiu natural veti reusi.

Mai mult chiar, s-ar putea ca la un moment dat micutul vostru sa va surprinda devenind „profesor” pentru colegii sai in privinta unei alimentatii sanatoase.

Nota obtinuta:
10 (3 voturi)
1442 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Viviana-Viziru Miercuri, 13 Decembrie 2017

Etichete pentru acest articol:

E-uri nocive, MSG, E621, Monoglutamat de sodiu


S-ar putea sa va intereseze si:

Cu totii suferim de o alternanta a tranzitului intestinal, resimtita diferit pe parcusul [..]
citeste si comenteaza
Menopauza reprezinta intreruperea permanenta a menstruatiei. [..]
citeste si comenteaza
Sunt multi parinti care se lupta cu copiii dependenti de etnobotanice. Poate nu sunt in [..]
citeste si comenteaza
Acest articol nu are menirea de a speria pe cineva. Este un articol destinat voua, [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

396 Hz, 417 Hz, 528 Hz, 639 Hz, 741 Hz, 852 Hz si 936 Hz sunt cele 7 frecvente sonore creeatoare si [..]
citeste si comenteaza
Iti privesti exasperat copilul cum devoreaza pur si simplu continutul pungilor de chipsuri, [..]
citeste si comenteaza
In agitatia si stresul vremurilor pe care suntem fortati sa le traim, ne straduim, pe cat posibil, [..]
citeste si comenteaza
Istoria dicteaza ca un rege trebuie sa fie puternic, demn, autoritar si respectat de poporul sau, [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate