Antidepresivele. Ce trebuie sa stim?

Am fost tentati mai bine de 70% dintre noi sa  recurgem la antidepresive, cel putin o data in viata. De regula, hotararea de a apela la ele vine ca un imperativ: o durere sufleteasca prea mare pe care nu o mai poti duce, dar care te poate duce la multe alte situatii neplacute.

Cine si de ce recurge la antidepresive?

Sunt multe motivele pentru care se recurge la antidepresive: pierderea job-ului, a unei persoane iubite, pierderea echilibrului moral, ratacire. Toate insa au un sens comun. Insuportabilitatea. Nimeni va lua antidepresive din teribilism. Este o garantie. Cine ajunge sa se trateze cu antidepresive, nu mai are alta alternativa. Spun asta pentru a clarifica cateva aspecte, pentru ca multe persoane au tendinta sa judece oamenii care se trateaza cu antidepreseive, catalogandu-le ca "slabe". Nu, nimeni nu ia din teribilsm aceste pastile, pentru ca ele sunt recomandate doar de un medic, in caz de maxima necesitate. Medicul, in urma consultultului stie clar daca pacientul are sau nu are nevoie cu adevarat de antidepresive. Nimeni nu le ia dupa bunul plac. La antidepresive se ajunge cand pacientul nu se mai regaseste, cand si-a abandonat viata si desi ar vrea sa fie altfel nu mai poate controla, cand dintr-o durere sufleteasca acuta nu mai mananca, nu mai reuseste sa isi regleze orele de somn, nu mai comunica, nu isi mai revine, se neglijeaza, toate acestea conducandu-l in continuare si la boli fizice. Depresia, durerea sufleteasca ii cauzeaza aceste aspecte care mai deprate ii afecteaza si organismul, deci in special ficatul care reactioneaza foarte repede la stimuli nervosi, oboseala, o proasta nutritie. Atunci se intervine cu antidepresivele! Cand pacientul simte ca si-a pierdut sensul si cere ajutor. Antidepresivele reprezinta un ajutor oferit, nu uitati, doar de medic si doar daca este nevoie.

Efectele antidepresivelor

Orice antidepresiv incepe sa isi faca efectul dupa circa 4 zile si nu mai devreme. De regula este indicat sa nu se combine mai multe pastile de acest gen, intrucat efectele pot fi foarte neplacute. In general, antidepresivele isi fac efectul intr-o maniera blanda, urmandu-se un tratament de aproximativ 3 luni, ele ofera o stare generala buna, calm, absenta oricarei dureri sufletesti  insa in alte cazuri pot da stari de somnolenta sau (destul de rar, dar posibil) stari mai rele decat inainte, de anxietate ce pot duce la un suicid de care pacientul nici nu este constient. Mare grija, deci.

Pentru orice durere sufleteasca atat de intensa incat ajunge sa te dezumanizeze, se vor prescrie antidepresive, in urma unui consult amanuntit si a unei discutii in care tu ii vei spune medicului ce se intampla, ce simti, etc. Initial tratamentul este de 2-3 saptamani, cu posibilitatea de prelungire pana la 3 luni.

Multi incearca. Rezultatul este zero. Si atunci recurg la un specialist.

Atentie!

Antidepresivele nu dau neaparat dependenta.

Antidepresivele nu sunt somnifere.

Antidepresivele nu sunt droguri.

Antidepresivele se elibereaza numai cu reteta, in urma unui control amanuntit.

Antidepresivele nu sunt o rusine!

Antidepresivele, in cazuri extreme de suferinta, fiind mai tari, pot sterge complet sentimentele: unii pacienti ajung sa nu mai aiba niciun sentiment: nu mai pot plange, nu mai pot rade, nu mai simt durere, nici fericire implicit, insa sunt foarte linistiti si aceasta e fericirea lor.

Antidepresivele nu inseamna schimbarea vietii.

Dupa un tratament cu antidepresive, persoana este perfect normala, sanatoasa, ca inainte, acestea nu afecteaza modul de viata in niciun fel.

Antidepresivele nu sunt pentru nebuni, ci pentru diminuarea suferintelor pana ce acestea pot trece de la sine.

Antidepresivele, avand functia de a-ti oferi liniste, stabilitate, indiferenta, absenta totala a durerii sufletesti pana la ignoranta, pot sa devina cel mai bun prieten al nostru.

Nota obtinuta:
8.6 (13 voturi)
7309 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Sorina-Corneanu Luni, 07 Februarie 2011

Etichete pentru acest articol:

tratamente, antidepresive, stres, depresie, suferinta


S-ar putea sa va intereseze si:

Inlocuirea dintilor si maselelor pierdute sau extrase din diferite motive, cu un implant [..]
citeste si comenteaza
Infectiile urinare, denumite popular si cistite, sunt probleme pe care le au majoritatea [..]
citeste si comenteaza
Stresul este tensiunea fizica si emotionala care se produce ca raspuns la anumite [..]
citeste si comenteaza
Una din patru persoane este predispusa, pe parcursul vietii, sa dezvolte o afectiune de [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Bolile de piele precum vitiligo, eczema sau psoriazis, desi nepericuloase, reprezinta totusi un [..]
citeste si comenteaza
Avem, fara indoiala, cu totii haine pe care nu le mai purtam. Fie pentru ca nu ne mai plac, pur si [..]
citeste si comenteaza
Pentru ca nu toata lumea isi permite sa se bucure de o gradina in jurul casei, acum exista o [..]
citeste si comenteaza
Pentru ca iti palc dulciurile dar nu ai probabil timpul necesar pentru a sta in bucatarie sa [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate