Zincul - rol si importanta
Zincul este un element esential pentru om, de o importanta biologica si de sanatate publica deosebita. Fiind foarte raspandit in natura, nu s-a crezut ca poate exista o astfel de carenta cu consecinte asupra starii de sanatate.
Zincul in organism
Corpul unui adult contine aproximativ 2-4 g de zinc. Mare parte a zincului se gaseste in creier, muschi, oase, rinichi si ficat, dar cele mai mari concentratii se intalnesc in prostata si in unele parti ale ochiului.
Consecintele carentei de zinc
Deficitul de zinc este frecvent intalnit in multe tari in curs de dezvoltare, insuficienta acestui element contribuind la decesul anual al 800.000 de copii de pe intreg globul.
Un efect important al deficitului de zinc este afectarea cresterii atat in greutate, cat si in inaltime, la copii. Alte consecinte ale deficitului de zinc sunt intarzierea maturarii sexuale la adolescenti si impotenta la barbati; apetit diminuat, caderea parului, tulburari emotiionale, pierdere in greutate, infectii respiratorii si digestive.
Identificarea deficitului de zinc este dificila, deoarece determinarea nivelului elementului din ser nu este o metoda precisa de diagnostic.
Un element important contra racelilor si pneumoniei
Raceala este produsa de peste 200 de tipuri de virusuri. Antibioticele nu ajuta la vindecare, iar medicamentele de genul paracetamolului sau ibrupofenului trateaza doar simptomele (febra si durerea). Vindecarea se produce prin interventia sistemului imunitar al organismului, care elimina in final virusul.
Deoarece zincul intervine in mai multe etape, s-au emis studii care arata ca suplimentarea alimentatiei cu zinc, inceputa pe parcursul racelii, scade intensitatea manifestarilor.
Deoarece deficitul de zinc altereaza productia de anticorpi din cadrul raspunsului imun, suplimentarea cu zinc amelioreaza eficienta vaccinarilor. Intr-un studiu, administrarea de zinc cu o luna inaintea vaccinarii antitetanice a dus la cresterea cantitatii de anticorpi antitetanici aparuti dupa vaccinare.
Alimente bogate in zinc
Carnea rosie (in special vita, miel si ficat) este printre cele mai bogate alimente in zinc. O suta de grame de carne de vita contin aproximativ 6 mg de zinc.
Concentratia zincului in plante variaza in functie de nivelul elementului in solul respectiv. Cand nivelul de zinc din sol este adecvat, cele mai bogate plante in zinc sunt graul si unele seminte (susan, mac).
Zincul se mai gaseste in fasole, alune, nuci, migdale, seminte de dovleac, de floarea soarelui si in coacaze negre. Dar, chiar daca zincul se gaseste in plante, acest element nu se absoarbe suficient din acestea din cauza fitatilor.
Suplimentarea cu zinc
S-a aratat ca suplimentarea alimentatiei cu oxid de zinc sau carbonat de zinc nu duce la cresterea nivelului seric al zincului, deoarece mineralul se absoarbe greu din acesti compusi chimici.
Este bine stabilit ca zincul este un element esential pentru functionarea normala a sistemului imun. Suplimentarea cu zinc este eficienta in terapia infectiilor respiratorii de tip raceala si pneumonie, dar mai ales in preventia acestora.
Rolul zincului
► Asigura buna activitate a sistemului imunitar
► Este implicat in functionarea normala a sistemului nervos
► Intareste dintii si oasele
► Ajuta la mentinerea unui nivel optim al glicemiei
► Protejeaza impotriva imbatranirii premature a pielii si muschilor
► Grabeste vindecarea ranilor
Postat de: Alexandra-Lupsa Luni, 07 Martie 2011
zinc, importanta-zincului. carenta-de-zinc, sistem-imunitar, rolul-zincului
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza