Silimarina - ajutor, sau pierdere de timp?

Silimarina este o substanta naturala, cunoscuta in special de cei cu probleme hepatice si se gaseste in majoritatea medicamentelor hepatoprotectoare recomandate de medici. Insa, se pare ca exista indoieli cu privire la functionalitatea tratamentului cu pastile din aceasta substanta.

Originea silimarinei

In zonele Mediteraneene, de peste 2000 de ani, in interiorul semintelor de Armurariu (Silybum Marianum), planta denumita popular si ca Ciulinul Mariei, se gaseste un complex de flavonoide extrem de important pentru sanatate si cercetari medicale. Acest complex este format din: Silibina, Silicristina si Silidianina. Impreuna formeaza Silimarina.

 

Utilizari silimarina

Medicii adesea recomanda Silimarina in tratamentul hepatitelor, cirozelor, insuficientelor hepatice, intoxicatiilor cu ciuperci si chiar persoanelor care traiesc in medii toxice (de exemplu, statul in fum de tigara).

 

Problema: laborator ok, spital nu

Scepticismul medicilor in fata tratamentului cu Silimarina, in randul bolnavilor de Hepatita C, isi are o baza bine intemeiata. Asta pentru ca  tratamentul functioneaza doar in laborator, in eprubete. Nu a putut fi demonstrata nicio influenta asupra virusului hepatic C, sau asupra protectiei ficatului, in randul oamenilor.

 

Studiul

Revista "Lebenszeichen", a organizatiei Deutsche Leberhilfe, a  publicat rezultatele studiului Ministerului National al Sanatatii, condus de Profesorul Michael Fried. Dupa ce, in 24 de saptamani, 154 de pacienti cu Hepatita C, care nu au avut raspuns la tratamentul cu Interferon, au urmat un tratament cu capsule de Silimarina (doza a fost urcata de la 4 ori si jumatate la 7 ori si jumatate, treptat, pentru un efect puternic si a existat si o grupa ce primea placebo), s-a constatat ca viremia (numarul de virusi) nu a scazut.. In plus, grupul care primea placebo a avut acelasi rezultat ca si cei care primeau tratamentul cel mai puternic. Iar calitatea vietii a ramas neschimbata.

 

Speranta

Se stie insa, ca unul dintre flavonoizii Silimarinei, si anume Silibina, are efect terapeutic asupra oamenilor, insa numai prin infuzii de substanta concentrata (s-a demonstrat o inhibare a virusului hepatic C de scurta durata). Profesorul coordonator al studiului amintit mai sus, Michael Fried, a fost intrebat la dezvaluirea rezultatelor, cum se face ca Silibina are efect terapeutic, dar Silimarina, nu. El a replicat ca "practic este cu totul alta molecula", datorita procesului diferit de prelucrare.

Se urmareste, deci, posibilitatea utilizarii Silibinei, pe viitor, pentru inlocuirea tratamentelor cu Interferon la non-responderi, si pentru protejarea ficatului in cazul unui transplant de ficat. De asemenea, se cauta alta modalitate de prelucrare a Silimarinei, care sa dea rezultatele obtinute in laborator, si in randul bolnavilor.

Nota obtinuta:
8.8 (26 voturi)
11762 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Ana-Maria-Doroftei Luni, 15 Octombrie 2012

Etichete pentru acest articol:

beneficii silimarina, silimarina pret, silimarina prospect, despre silimarina


S-ar putea sa va intereseze si:

Ce se intampla in corpul meu atunci cand „sunt stresat”? Exista o legatura intre [..]
citeste si comenteaza
Bolile de piele precum vitiligo, eczema sau psoriazis, desi nepericuloase, reprezinta [..]
citeste si comenteaza
Potrivit OMS, se estimeaza ca, la nivel global, aproximativ 246 milioane de persoane au [..]
citeste si comenteaza
Fast-food-ul PRO! Nicicand cercetarile din domeniul alimentatiei sau legatura dintre [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

In corpul nostru exista conform ultimelor descoperiri, trei tipuri de grasime. Doar unul, insa, [..]
citeste si comenteaza
Toate vrem sa avem un bronz frumos si de durata, insa expunerea la soare "dintr-o data" [..]
citeste si comenteaza
Contrar cerintelor vremii in care traim, avem nevoie de un somn complet, neintrerupt, linistit si [..]
citeste si comenteaza
Se pare ca avem dreptate aproape de fiecare data cand ne contrazicem cu barbatii despre evenimente [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate