Aliatul slabitului: grasimea

In corpul nostru exista conform ultimelor descoperiri, trei tipuri de grasime. Doar unul, insa, reprezinta speranta oamenilor de stiinta in lupta impotriva kilogramelor in plus: grasimea bruna.

Tipuri de grasime

Grasimea alba, cea pe care o stie toata lumea, este tesutul adipos format din celule cu denumirea de adipocite (in acest caz, albe, dar ele se gasesc in toate tipurile de grasime, dar cu alte structuri). Ele stocheaza grasimea sub forma unor vacuole mari si se instaleaza de obicei sub piele si in jurul organelor interne.

Grasimea de culoare bej se gaseste in interiorul tesutului adipos alb, sub forma unor aglomerari sferice de dimensiuni reduse. Cu toate ca nu se cunoaste cu exactitate functia ei, este cunoscut faptul ca are capacitatea de a consuma calorii. De altfel, a fost publicat recent un studiu in jurnalul "Nature", conform caruia s-a descoperit hormonul numit Irisina (la soareci, dar exista si in corpul uman), care are capacitatea de a transforma grasimea alba in grasime bej.

Cel de-al treilea tip de tesut adipos, si fara doar si poate, cu cel mai mare potential de a ajuta in slabire, este cel brun. In interiorul acestuia, inmagazinarea grasimilor se realizeaza sub forma unor picaturi extrem de mici. Spre deosebire de adipocitele albe, cele brune contin un numar mult mai mare de mitocondrii, cu doze mari dintr-o proteina specializata numita UPC-1, dar si o cantitate considerabila de fier (de aici si culoarea bruna).

 

Ce rol au si unde se gasesc

Daca rolul grasimii albe era simplu, acela de a stoca excesul de calorii, sub forma trigliceridelor, rolul grasimii brune este cu totul altul: producerea caldurii.

Grasimea bruna se gaseste in mod special la aproape toate mamiferele mici si la puii mamiferelor mari (inclusiv la oameni). Spre exemplu, la nou-nascuti se gaseste in jurul gatului, intre omoplati, in jurul organelor interne, ba chiar si in jurul vaselor sanguine. Toata aceasta grasime bruna insumeaza aproximativ 5% din greutatea corpului bebelusului.

Daca va intrebati de ce puii mamiferelor si nou-nascutii umani au atat de multa grasime bruna, raspunsul este ca ei au nevoie de ea cel mai mult. Ei sunt cei care pierd o cantitate mult mai mare de caldura din corp, raportul suprafata (piele) - volum (producerea caldurii prin functionarea organelor) fiind disproportionat. De asemenea, ei sunt cei care se gasesc in imposibilitatea de a se incalzi singuri si nici nu pot tremura.

Pana nu demult se credea ca grasimea bruna se gaseste in rare cazuri si la adulti, dar cu o functie termogena scazuta. Insa, recent, s-a descoperit ca ea exista la toti oamenii, dar nu in mod egal. La adulti, spre exemplu, s-a gasit (prin tehnici de imagistica medicala) cu preponderenta in zona din jurul gatului si deasupra claviculelor, functia termogena fiind in continuare activa la temperaturi scazute (cum sunt si taietorii de lemne din Norvegia care se adapteaza astfel la conditiile meteorologice nefavorabile).

 

Grasimea bruna si obezitatea

Tocmai aceasta functie termogena (a arderii energiei/caloriilor) recomanda grasimea bruna ca un posibil aliat impotriva obezitatii.

Insa, punctul culminant al cercetarilor s-a consumat in momentul in care, in cadrul tehnicilor avansate de imagistica medicala, s-a constatat ca persoanele mai zvelte aveau mai multa grasime bruna in corp, decat cele obeze. De aici s-a tras concluzia ca oamenii obezi ar putea fi avantajati prin sporirea grasimii brune din corpurile lor.

Eforturi au fost facute si inca se mai fac, in urma acestor descoperiri. Pana acum, specialistii de la Clinica Scripps din California au demonstrat ca este posibil sa transformi grasimea alba in grasime bruna, prin injectii, insa, numai pe soarecii de laborator.

O alta echipa de cercetatori, de data aceasta de la Stanford-Bumham Medical Research Institute din Florida, a descoperit un hormon numit Orexina, care stimuleaza activitatea termogena a grasimii brune, dar tot in randul soarecilor de laborator, momentan.

 

Solutii la indemana

Pana la gasirea unei solutii impotriva obezitatii prin grasimea bruna, care sa aiba efect si in afara laboratoarelor, nu ramane decat sa experimentam metodele naturale. Putem, prin miscarea in aerul rece de afara, sa stimulam calitatea termogena a grasimii brune. In acest sens, e nevoie sa dam uitarii salile de sport gata incalzite.

De retinut este si ca un nivel de caldura prea mare din locuinte, ne poate predispune la obezitate. Si acum stim de ce!

Nota obtinuta:
0 (0 voturi)
3246 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Ana-Maria-Doroftei Luni, 21 Ianuarie 2013

Etichete pentru acest articol:

grasime bruna, obezitate, termogen, caldura


S-ar putea sa va intereseze si:

Mi-am propus intr-o zi, desi nu era luni…un alt stil de viata! De fapt, imi doream sa [..]
citeste si comenteaza
Ai tot incercat diete peste diete pentru obtinerea abdomenului la care visezi si nimic nu [..]
citeste si comenteaza
Se spune ca omul care nu stie sa fuga, sa sara, sa inoate e ca automobilul la care nu s-a [..]
citeste si comenteaza
Vara este perioada in care porti haine mai scurte si mai subtiri, iar formele corpului [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Pana nu demult, se credea ca simultan cu aparitia antibioticelor, lupta impotriva infectiilor a [..]
citeste si comenteaza
In corpul nostru exista conform ultimelor descoperiri, trei tipuri de grasime. Doar unul, insa, [..]
citeste si comenteaza
Contrar cerintelor vremii in care traim, avem nevoie de un somn complet, neintrerupt, linistit si [..]
citeste si comenteaza
Daca in trecut era o probabilitate, de acum este o ceritudine faptul ca ne plac barbatii impunatori [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate