Rezistenta la antibiotice sau cea mai presanta problema sociala
Pana nu demult, se credea ca simultan cu aparitia antibioticelor, lupta impotriva infectiilor a luat sfarsit. Astazi, insa, se folosesc in mod eronat medicamentele si tendinta este de a lua tratamente mai puternice decat ar fi nevoie.
Semnalul de alarma
In timp ce totul pare a fi sub control, procurandu-se antibiotic pentru orice infectie, consilierul in probleme medicale, Dame Sally Davies, compara acest fenomen cu un atac terorist sau cu un cataclism. Merge, apoi, mai departe in afirmatii si, conform cotidianului “The Guardian”, declara ca vede aceasta situatie ca pe un “scenariu apocaliptic” ce se poate adeveri peste 20 de ani. Atunci, oamenii vor muri in urma infectiilor simple din timpul operatiilor, “pentru ca nu vom mai avea antibiotice”.
Explicatii
In cartea sa, “Ghidul Microbilor”, dna. dr. Bonnie Henry explica exact cum este posibil ca bacteriile sa se transforme in “supermicrobi” rezistenti la antibiotice: bacteriile au AND-ul lor si un sistem independent de reproducere, foarte rapid, putand obtine prin multiple feluri un ADN nou. In acest fel, se poate ca cel nou sa contina fragmente din altul care a avut rezistenta la antibiotice. Modul de obtinere al unui nou ADN este prin contopire, prin ingerare de material genetic al bacteriilor moarte sau prin infectarea bacteriei de catre un virus. “[…] de exemplu, bacteriile de pe pielea noastra pot prelua un fragment de ADN care sa le confere imunitate la antibiotic, ceea ce se intampla adesea in spitale, unde un pacient care a fost tratat multa vreme cu antibiotic poate transmite altor bolnavi o tulpina bacteriana care a evoluat si a devenit imuna la tratament”. Contaminarea cu un atfel de microb este foarte usoara, fiind necesara o simpla atingere a unui obiect contaminat, pentru imbolnavire.
Motive
Alan Jonhson, consultant in cadrul Health Protection Agency, descrie problema fundamentala a acestei crize: “[…] acum nu mai dezvolta nimeni antibiotice” (“The Guardian”).
In opinia consilierului D. S. Davies, antibioticele nu se mai produc in principal din cauza grupurilor farmaceutice care au un profit mult mai mare din vanzarea de medicamente pentru bolile cronice, acestea necesitand o procurare constanta si de lunga durata.
Solutii
Se cunoaste ca numarul cazurilor de boli rezistente la antibiotice a crescut inca din anul 2003 pana azi. Tocmai de aceea, D.S. Davies a stabilit intaniri cu membrii din cadrul Organizatiei Mondiale a sanatatii si cu oficialii altor tari. Se doreste astfel o colaborare pentru gestionarea problemei rezistentei la antibiotic si crearea unei strategii salvatoare.
Postat de: Ana-Maria-Doroftei Miercuri, 06 Martie 2013
antibiotice, cauze boli, probleme sociale, industria farmaceutica
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?