Rezistenta la antibiotice sau cea mai presanta problema sociala

Pana nu demult, se credea ca simultan cu aparitia antibioticelor, lupta impotriva infectiilor a luat sfarsit. Astazi, insa, se folosesc in mod eronat medicamentele si tendinta este de a lua tratamente mai puternice decat ar fi nevoie.

Semnalul de alarma

In timp ce totul pare a fi sub control, procurandu-se antibiotic pentru orice infectie, consilierul in probleme medicale, Dame Sally Davies, compara acest fenomen cu un atac terorist sau cu un cataclism. Merge, apoi, mai departe in afirmatii si, conform cotidianului “The Guardian”, declara ca vede aceasta situatie ca pe un “scenariu apocaliptic” ce se poate adeveri peste 20 de ani. Atunci, oamenii vor muri in urma infectiilor simple din timpul operatiilor, “pentru ca nu vom mai avea antibiotice”.

 

Explicatii

In cartea sa, “Ghidul Microbilor”, dna. dr. Bonnie Henry explica exact cum este posibil ca bacteriile sa se transforme in “supermicrobi” rezistenti la antibiotice: bacteriile au AND-ul lor si un sistem independent de reproducere, foarte rapid, putand obtine prin multiple feluri un ADN nou. In acest fel, se poate ca cel nou sa contina fragmente din altul care a avut rezistenta la antibiotice. Modul de obtinere al unui nou ADN este prin contopire, prin ingerare de material genetic al bacteriilor moarte sau prin infectarea bacteriei de catre un virus. “[…] de exemplu, bacteriile de pe pielea noastra pot prelua un fragment de ADN care sa le confere imunitate la antibiotic, ceea ce se intampla adesea in spitale, unde un pacient care a fost tratat multa vreme cu antibiotic poate transmite altor bolnavi o tulpina bacteriana care a evoluat si a devenit imuna la tratament”. Contaminarea cu un atfel de microb este foarte usoara, fiind necesara o simpla atingere a unui obiect contaminat, pentru imbolnavire.

 

Motive

Alan Jonhson, consultant in cadrul Health Protection Agency, descrie problema fundamentala a acestei crize: “[…] acum nu mai dezvolta nimeni antibiotice” (“The Guardian”).

In opinia consilierului D. S. Davies, antibioticele nu se mai produc in principal din cauza grupurilor farmaceutice care au un profit mult mai mare din vanzarea de medicamente pentru bolile cronice, acestea necesitand o procurare constanta si de lunga durata.

 

Solutii

Se cunoaste ca numarul cazurilor de boli rezistente la antibiotice a crescut inca din anul 2003 pana azi. Tocmai de aceea, D.S. Davies a stabilit intaniri cu membrii din cadrul Organizatiei Mondiale a sanatatii si cu oficialii altor tari. Se doreste astfel o colaborare pentru gestionarea problemei rezistentei la antibiotic si crearea unei strategii salvatoare.

Nota obtinuta:
10 (2 voturi)
2410 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Ana-Maria-Doroftei Miercuri, 06 Martie 2013

Etichete pentru acest articol:

antibiotice, cauze boli, probleme sociale, industria farmaceutica


S-ar putea sa va intereseze si:

Da, cu totii tinem la sanatatea noastra. In teorie. Pentru ca atunci cand vine vorba de [..]
citeste si comenteaza
Dupa atatia ani de zile si dupa foarte multe controverse, isteria cu valoarea maxima a [..]
citeste si comenteaza
Anorexia reprezinta o tulburare de alimentatie cu implicatii atat fizice, cat si [..]
citeste si comenteaza
Uneori seara tarziu, atipim cu televizorul aprins, iar a doua zi ne trezim obositi si nu [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Contrar cerintelor vremii in care traim, avem nevoie de un somn complet, neintrerupt, linistit si [..]
citeste si comenteaza
In corpul nostru exista conform ultimelor descoperiri, trei tipuri de grasime. Doar unul, insa, [..]
citeste si comenteaza
Pana nu demult, se credea ca simultan cu aparitia antibioticelor, lupta impotriva infectiilor a [..]
citeste si comenteaza
Se pare ca avem dreptate aproape de fiecare data cand ne contrazicem cu barbatii despre evenimente [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate