Primul ajutor in caz de inec cu mancare sau alte corpuri
Manevra Heimlich - iata o masura de prim ajutor care ar trebui invatata si in tara noastra inca de la gradinita, asa cum se procedeaza in lumea civilizata.
Sufocarea prin aspirarea in laringe de materii solide este cauzata in special de alimente si in mai mica masura de alte obiecte - fragmente de jucarii sau jucarii miniaturale, bile, margele, pietricele, monede, etc.- in cazul copiilor mici. Este stiut ca acestia sunt deosebit de atrasi de lucrurile colorate si/sau stralucitoare si in dorinta lor de explora si experimenta incearca sa „guste” orice. Ca masuri de precautie impotriva acestui tip de inec evitati sa mancati in timp ce mergeti, alergati, radeti sau vorbiti. Educati si copiii in sensul acesta, pentru a evita aparitia unor situatii dramatice. Supravegheati-i pentru a nu inghiti obiecte de genul celor precizate mai sus. Nu lasati la indemana unui copil sub 5 ani astfel de obiecte ce pot fi inghitite si nici manacare solida. In cazul inecului cu lichide pericolul nu este atat de mare, deoarece acestea pot fi eliminate mult mai usor prin tuse din caile respiratorii. Oricum un copil mic nu poate fi lasat nesupravegheat mai mult de cateva minute.
In caz ca accidentul s-a produs, iata cum putem recunoaste o persoana care s-a inecat cu mancare sau alte corpuri: nu poate respira, vorbi sau tusi, iar pielea accidentatului se roseste. Acesta este si momentul cand este necesar sa intervenim. Schimbarea culorii pielii in albastru (cianoza) este semn de hipoxie si este faza ce precede pierderea constientei. In general un om poate rezista in apnee (fara sa respire) 2-3 minute, exceptie facand inotatorii care rezista pana la 5 minute.
Iata cum putem acorda primul ajutor, in functie de varsta victimei; in nici un caz nu se bate accidentatul dupa ceafa, deoarece astfel putem agrava situatia prin impingerea in calea respiratorie si mai adanc a mancarii sau obiectului ce cauzeaza sufocarea. Daca persoana in cauza are reflexul de tuse pastrat trebuie incurajata sa tuseasca si ajutata sa se mentina in pozitia „aplecat inainte”, cu capul cat mai jos pentru a ajuta eliminarea obstructiei. Se pot aplica batai usoare cu palma intre omoplati pentru a stimula reflexul de tuse, dar numai mentinand victima inclinata in fata. Daca in 30 de secunde nu reuseste sa isi elibereze prin tuse caile respiratorii trebuie intervenit prin manevre specifice.
In cazul adultilor si copiilor mai mari de 1 an se aplica manevra Heimlich: plasati-va in spatele victimei si treceti un genunchi printre picioarele victimei pentru a impiedica dezechilibrarea. Incolaciti cu bratele talia persoanei plasand mana dominanta (mai puternica) facuta pumn, intre ombilicul (buricul) victimei si sternul acesteia, avand degetul mare spre abdomen. Acoperiti pumnul cu cealalta mana, facuta cauc. Efectuati miscari bruste de apasare pe abdomenul victimei prin impingere in sus si in forta, ca si cum ati vrea sa ridicati pacientul. La copii se efectueaza miscari mai blande.
Daca pacientul este intins pe jos manevra Heimlich se efectuaza prin plasarea mainilor salvatorului una peste alta pe abdomenul accidentatului, intre ombilic si stern. Se efectueaza miscari bruste de impingere in forta dinspre ombilic spre stern si in adancime, ca si cum am vrea sa „patrundem” in abdomenul victimei. Scopul metodei este de a impinge aerul cu forta din plamani, „expirand” astfel si obiectul inhalat.
In cazul persoanelor singure se aplica pe abdomen mainile in acelasi mod si in aceeasi pozitie ca in cazul salvatorului plasat in spatele victimei. Miscarile vor fi de asemenea cat de bruste si puternice cu putinta pentru a expulza „dopul” din caile respiratorii. Se impinge dinspre ombilic spre stern cu toata forta, in profunzime. Daca manevra nu da rezultate victima trebuie sa se aplece cu mainile astfel plasate pe abdomen peste spatarul unui scaun, folosindu-se de greutatea corpului pentru a efectua miscari bruste de expulzare a obstructiei.
In cazul copiilor de pana la 1 an: se asaza copilul cu fata in jos, sprijinit pe antebratul salvatorului asezat cu palma in sus. Palma aceasta va sprijini barbia micutului. Cu plama celalaltui brat se aplica lovituri intre omoplati, dar cu miscari mai blande. Aceasta manevra se poate aplica si in cazul de inec cu lichide al bebelusilor, avand in vedere ca la ei reflexul de tuse este inca slab dezvoltat. Daca procedura nu da rezultat se asaza copilul cu fata in sus si se apasa cutia toracica cu doua degete la o latime de deget de o linie imaginara ce uneste mameloanele, apasarea facandu-se in profunzime si inainte, spre cap. Daca este nevoie se repeta ambele proceduri.
Nu uitati, viata depinde de viteza voastra de reactie!
Un articol de: Viviana Viziru
Postat de: Redactor-Colaborator Vineri, 24 Noiembrie 2017
inec cu mancare
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?
- Top 5 experiente de neratat in Dubai: de la safari in desert la cumparaturi de lux
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?