Intoleranta la gluten, ce stii despre ea? Glutenul, de consumat sau evitat?

pfd-gluten

Glutenul prin definitia din dictionar este  substanta alcatuita dintr-un amestec elastic de proteine si care intra in compozitia grauntelor de cereale. Mai pe scurt, este proteina care ofera elesticitatea fainii, este secretul ce face produsele de panificatie sa creasca in cuptor si sa fie pufoase. Dar practic, acest GLUTEN nu este exclusiv doar in aceste produse, el este aproximativ in toate produsele alimentare si de asemenea si in cele nealimentare, cum ar fi un exemplu, pasta de dinti.

Intoleranta la gluten: cauze si simptome 

In ultimul deceniu, ne-am intalnit tot mai mult cu notiunea de “intoleranta la gluten”, un termen relativ nou, pentru ca, in mod curios, dupa o viata de mancat paine, paste, prajituri etc., brusc din ce in ce mai multe persoane au ajuns sa sufere de aceasta intoleranta ajungand sa fie catalogata drept un inamic alimentar.

Explicatia este destul de simpla. Din punct de vedere anatomic, corpul considera ca aceasta substanta este un aliment strain greu de digerat si atunci actioneaza conform sistemului lui de aparare, iar daca nu reuseste sa combata substanta, atunci transmite corpului semne de senzatie de rau pentru a ne alarma ca ceva este in neregula si este necesar un control medical. Simptomele sunt nenumarate si actioneaza la niveulul tuturor organelor si diferit la fiecare persoana, iar aceastea includ: iritatii pe piele, diaree cronica, flatulenta, ameteala, anemie, oboseala cronica si chiar depresie. Suna destul de inspaimantator, dar partea buna este ca, aceasta intoleranta este foarte usor tratabila, cu un regim alimentar putin mai strict.

De ce alimentele ce contin gluten, din ziua de astazi sunt greu de digerat? Conform oamenilor de stiinta, cerealele ce natural contin aceasta substanta au fost modificate genetic, adaugand mai mult gluten in procesul lor de crestere, cu scopul de deveni mai usor de preparat in orice forma a lor.

Un alt motiv ar fi faptul ca flora intestinala este afectata de consumul de mancaruri greu de digerat si de consumul excesiv de antibiotic, iar acest lucru contribuie la imposibilitaea digestiei alimentelor ce contin gluten.

De asemenea, dietele “minune” folosite de multe persoane in speranta pierederii subite a kilogramelor in plus, duc la carente de vitamine in corp si inevitabil la slabirea sistemului imunitar. Acestea, impreuna cu distrugerea bunei functionari a stomacului prin lipsa alimentatiei corespunzatoare, face ca organismul sa nu mai poata faca fata luptei impotriva elementelor toxice exterioare ce duc la distrugerea sanatatii.

 

Cateva sfaturi pentru o viata usoara, fara gluten

Daca acum 10 ani, statisticile aratau ca 1 persoana din 2500 sufera de aceasta intoleranta la gluten, astazi se estimeaza ca 1 persoana din 130 este afectata de aceasta “boala moderna”. Nutritionistii au studiat acest fenomen si au dezvoltat de-a lungul timpului multe retete si stiluri de viata sanatoase special pentru persoanele intolerante.

Hrisca, lintea, quinoa, nautul, orezul salbatic, fasolea, malaiul, mazarea, legumele, fructele si verdeturile sunt doar cateva alimente ce pot fi folosite in stilul de viata fara gluten si sanatos. Carnea de orice tip si pestele, produsele lactate si ouale, dar si produsele pe care ambalaj sunt specificate lipsa glutenului, sunt foarte usor accesibile in orice magazin, astfel ca persoanele care afla ca au o intoleranta la gluten nu trebuie sa se sperie ca viata o sa fie grea din punct de vedere alimentar, ci trebuie sa se bucure ca stilul de viata sanatos, ce oricum atrage multe beneficii, incepe.

Photo by: pixabay.com

Nota obtinuta:
10 (3 voturi)
1202 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Luisa-Stefan Joi, 10 Mai 2018

Etichete pentru acest articol:

gluten, intoleranta la gluten, alimente sanatoase, alergie


S-ar putea sa va intereseze si:

Oamenii de stiinta italieni au descoperit ca persoanele care sufera de sforait cronic au [..]
citeste si comenteaza
Mobilitatea articulatiilor, in special a genunchilor, tinde sa scada semnificativ odata [..]
citeste si comenteaza
Alergiile reprezinta o adevarata problema pentru un numar destul de mare de persoane. [..]
citeste si comenteaza
Prima porunca: ”Pastreaza-ti calmul !” [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Coana Mita Biciclista a cazut si…. Asa s-a nascut o poezie amuzanta pe care toata lumea o stie [..]
citeste si comenteaza
Traim intr-o lume in care schimbarea de cariera este foarte fireasca. Pasul rapid a schimbarilor [..]
citeste si comenteaza
Uraturile de Anul Nou sunt tare simpatice si pline de veselie. Iata una dintre ele. Spor la urat, [..]
citeste si comenteaza
Cine ar fi crezut ca o simpla schita, cateva linii care contureaza un simplu om , fara haine si cu [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate