Tot despre fast-food sau de ce optam ”PRO”, daca toti suntem ”CONTRA”?!
Fast-food-ul PRO!
Nicicand cercetarile din domeniul alimentatiei sau legatura dintre aceasta si sanatatea noastra n-au fost mai transparente! Asadar, acesta nu este un articol despre industria alimentara si tendintele de consum ale populatiei, ci este un articol despre alegerile pe care le facem singuri, despre modul cum, activ si constient, perseveram in consumarea de ... fast-food!
Fara pretentia de a formula adevaruri general- valabile, se poate spune ca alimentatia bazata pe fast-food este cea mai mare lovitura adusa de noi – insene sanatatii noastre. Gustul, aspectul, mirosul, dar si caracteristicile senzoriale ale mancarii ”fast food” o fac preferabila in comparatie cu hrana conventionala cu care am fost obisnuiti.
Este din ce mai clar ca fast-food-ul reprezinta, fara doar si poate, suprema pervertire a hranei noastre de zi cu zi, si aceasta - intr-o stransa corelatie cu preferintele noastre culinare!
In realitate insa, suntem doar sclavii gustului ce se vrea ”deplin” si - mai mult! - suntem victimele fara drept de apel ale amplelor strategii de marketing si vanzari! Gama diversa a produselor existente pe piata de consum – fie ca ne gandim la un hamburger cu cartofi prajiti, sau la o pizza, kebab sau shaorma, dar si usurinta cu care le putem procura de la aproape orice colt de strada, ori comanda la domiciliu, fac din fast- food cea mai facila solutie pentru o masa.
Industria fast-food se bazeaza pe o intensa procesare a alimentelor, fapt ce conduce la pierderea calitatii lor nutritive, dar – nu surprinzator! – se pune accentul la innobilarea gustului.
In tot acest context, de importanta capitala devine verbul “a vinde” si nu substantivul ”sanatate” - uneori atat de fragil, deoarece s-a demonstrat ca in orice tip de afacere, chiar si cele din domeniul alimentatiei, profitul este mai important decat educatia alimentara.
Din pacate, “gustul” in materie de hrana trebuie sa stea la masa cu incertitudinea, “deliciosul” cu monoglutamatul de sodiu, chiar daca din punctul de vedere al consumatorului acesta ambiguitate este greu de stapanit.
Fast-food-ul ...CONTRA!
Din nefericire insa, o alimentatie bazata pe consumul de produse fast-food (junk-food) nu are cum sa fie una sanatoasa. Compozitia unui astfel de meniu, privita in contextul aportului nutritiv si energetic zilnic, este una dezechilibrata din punct de vedere al principiilor nutritive, situand astfel fast-food-ul in zona alimentelor nesanatoase, cu atat mai mult cu cat luam in calcul si frecventa cu care se apeleaza la un astfel de meniu. Vorba de duh ”fast-food-ul nu te hraneste, te slabeste” face referire la daunele pe care le produce consumul repetat de alimente fast-food sanatatii noastre, neavand, bineinteles, nicio legatura cu slabirea corporala. Mai exact, fast-food-ul nu ne afecteaza sanatatea, ci temelia acesteia!
Dezavantajele majore ale acestui tip de hrana se amplifica cand sesizam ca devine una preferata, exclusivista chiar, adica constatam ca alimentatia noastra este formata din ce in cea mai mult din fast-food-uri. Vorbim de un continul crescut al proportiei de grasimi - mai ales ca aceste grasimi fac parte din categoria celor saturate. Apoi, un alt mare dezavantaj este continutul mare in carbohidrati al produselor alimentare si, implicit, in calorii. Nu lipsit de importanta este si continutul mare de sare al alimentelor ce compun acest meniu, aflat in mod obisnuit dincolo de cantitatea de sodiu recomandata zilnic. Nu mai vorbim de prezenta diferitilor aditivi alimentari folositi in toate produsele – toate fiind intens procesate, dar si de lipsa vitaminelor (in mare parte vitamina A si C). In toata acesta ”supa a neajunsurilor”, lipsa fibrelor alimentare din aceste tipuri de meniuri pare sa fie cel mai minor dezavantaj.
Alt inconvenient major il reprezinta faptul ca alimentele sunt preparate, in mare parte, prin prajire in grasime. Se stie ca uleiurile, prin prajire la temperaturi inalte, elibereaza o serie de produsi toxici – produsi care au insusiri cancerigene, asa cum sunt acroleina si acrilamida. Mai mult, uleiurile vegetale folosite in prajiri repetate se transforma prin prajire in acizi grasi trans – si ei nocivi pentru organism, prezenta lor ducand la aparitia bolilor cardiovasculare si degenerative (ateroscleroza, cancerul, osteoporoza, etc.).
Iar toate aceste inconveninete insumate concura la dezvoltarea unor afectiuni grave, asa cum sunt bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea si toate complicatiile acesteia, chiar si atacul de cord.
Sa regandim. Alternative...
Nu obisnuiti copii cu alimentele fast-food!
Indiferent de ceea ce facem noi, de ce optiuni avem cu privire la mesele noastre sau la gustari rapide, incercati sa nu oferiti copiilor o astfel de mancare!
Hrana rapida este foarte apetisanta, gustoasa. Dar, daca noi, adultii facem alegeri in cunostinta de cauza (sau nu!), preferintele culinare ale unui copil sunt mai greu de controlat! Obisnuiti cu un asemenea stil culinar, ei devin greu de convins in astfel de situatii: un copil ne va solicita frecvent un meniu fast-food, va prefera acest meniu, in defavoarea consumului de legume, de fructe, de lactate, etc., ceea ce, pentru noi, parintii, ne va fi din ce in ce mai greu de refuzat.
Incercati sa optati pentru raul cel mai mic!
Nu aveti de ales si trebuie sa optati pentru o masa rapida?! Atunci ati face bine sa alegeti o paine integrala, cu multicereale, fie graham, cu seminte sau neagra. Adaugati in compozitie cat mai multe legume proaspete si renuntati la cartofii prajiti. Sau, cel putin, renuntati la maioneza ori la sosul gata-preparat – oricat vi se pare ca este el de gustos!
Nu ati avut incotro si ati mancat fast-food?! Atunci, incercati sa echilibrati cumva balanta.
O masa junk-food poate fi compensata prin alternanta cu o salata de legume cat mai mare, cat mai proaspata, cat mai ajustata de ingrediente ”bune”: zeama de lamaie, uleiul de masline, plante aromatice, etc. Sau: procurati-va din piata cat mai multe fructe, de preferat autohtone, si savurati o maxi-salata din ele.
Alternativa sanatoasa a alimentatiei fast-food?!
Daca nu facem referire la alimentatia slow-food, atunci cu siguranta ca este hrana preparata acasa! Mai ales daca am dobandit un anumit nivel al cunostintelor despre alimentatie si gastrotehnie, optand pentru o hrana cat mai sanatoasa, si – important lucru! - daca avem timpul si disponibilitatea sa putem face acest lucru.
Avem dreptul sa ne alimentam asa cum decidem. Totul este s-o facem in cunostinta de cauza!
Un articol de: Mirela Calutu
Postat de: Redactor-Colaborator Joi, 29 August 2013
fast food, junk food, shaorma, meniu fast food
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?