Ficatul
Ma intreb oare cati dintre noi stiu cate ceva despre acest organ vital al organismelor de origine animala!?
Tocmai pentru a fi sigur ca stiti mai multe mi-am permis sa abordez acest ... subiect! Asa cum am spus deja, ficatul este un organ, parte a aparatului digestiv, ce este prezent la majoritatea animalelor superioare. Acesta are numeroase functii in organismul uman: functie metabolica, functie vasculara, functie secretorie, functie imuna, functie excretorie, acestea fiind principalele functii ale ficatului, in fapt ficatul poate performa peste 500 de functii diferite.
Ficatul omului este un organ de culoarea rosie-inchisa, ce cantareste intre 2 - 2,5 kg, fiind, de altfel, cel mai greu organ al corpului uman. Acesta este situat in partea superioara dreapta a abdomenului, sub diafragma. Este alcatuit din 3 lobi mai importanti, doi lobi in fata, unul mai mare si unul mai mic de circa 5 ori (care prezinta 2 noduli mai mici atasati, unii ii considera a fi tot lobi) si inca un lob în spatele celor 2 (in cavitatea abdominala) care prezinta niste vene ce face sa para ca acest lob se imparte si el in 4 lobi mai mici. Aditional “fabricarii” produsilor chimici, ficatul ajuta la neutralizarea, inactivarea si eliminarea substantelor toxice ca: medicamente si alcool din circuitul sangvin. Functia antitoxica este practicata de ficat prin absorbtia de toxine, le altereaza chimic apoi le excreta in bila.
Spre deosebire de alte organe, ficatul este capabil sa se regenereze. Acesta este si motivul pentru care donarile de ficat sunt atat de frecvente si este, relativ usor, sa gasesti un donator compatibil in familie.
Bolile ficatului sunt si ele intr-o “paleta” relativ mare insa cele mai cunoscute sunt: ciroza, hepatita A, hepatita B, hepatita C, maladia lui Wilson, cancer al ficatului.
Culese de la prieteni, medici, cunostinte am sa-mi permit sa inchei acest articol cu cateva sfaturi de ingrijire a ficatului:
► evitati consumul excesiv de alcool;
► optati pentru portii moderate de mancare;
► evitati alimentele prajite, uleiuri, ardei rosu si alimente picante, deoarece sunt foarte nocive pentru ficat;
► beti zeama de la doua portocale, in fiecare zi, timp de cel putin o saptamana;
► morcovii contin beta-caroten si carotenoizi ce ajuta la protejarea ficatului;
► sfecla contine antioxidanti cum ar fi betacarotenul si alti carotenoizi si flavonoide. Antioxidantii ajuta in primul rand la limitarea daunelor cauzate de radicalii liberi. De aceea, ei au un efect de vindecare si de curatare a ficatului;
► fasolea contine lecitina, ce ajuta ficatul sa dizolve grasimile si ajuta la reducerea nivelului ridicat al colesterolului. Lecitina ajuta si la mentinerea sanatatii membranei din jurul celulelor hepatice;
Si cel mai important lucru este ca atunci cand durerile hepatice apar, NU va apucati sa consultati site-uri si forumuri medicale, ci mergeti sa consultati un medic specialist in gastroenterologie.
Multa sanatate!
Postat de: Robert-Codescu Miercuri, 05 Ianuarie 2011
bolile ficatului, organe-corp-omenesc, sfaturi-ficat, hepatita, protectia ficatului
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?