Bolile tiroidei (III). Hipertiroidia
Productia in exces a hormonilor tiroidieni T3 si T4 (triidotironina si tiroxina), se numeste hipertiroidie. Ca extindere a motivelor cresterii hormonilor tiroidieni, notam denumirea de tirotoxicoza. Tirotoxicoza cuprinde atat motivele interne (disfunctiile glandei tiroide, hipertiroidia), cat si motivele externe (tratamentul cu hormoni tiroidieni in exces).
Simptomatologia
Hipertiroidia poate provoca daune intregului corp:
- diminueaza rezistenta la efort fizic;
- creste apetitul pentru mancare, o data cu scaderea in greutate.Totodata, numarul scaunelor creste, instalandu-se chiar diareea;
- este atacata functia reproductiva prin scaderea fertilitatii (valabil pentru ambele sexe), au loc tulburari de menstruatie, chiar amenoree si creste posibilitatea unui avort spontan;
- pastrarea calciului in oase devine deficitara, putand sa apara pierderi de masa osoasa. Sansele de a face osteoporoza cresc (in special pentru femeile aflate la menopauza sau cu hipertiroidie netratata);
- intoleranta la caldura si stare generala de slabiciune;
- pielea devine calda, umeda si fina, iar parul devine subtire si fragil;
- aparatul cardio-vascular poate fi "dat peste cap" prin tahicardie, palpitatii, fibrilatie arteriala, sau insuficienta cardiaca;
- pot aparea respiratii mai frecvente (tahipnee), sau senzatia de "lipsa de aer";
- sistemul nervos poate fi si el afectat prin nervozitate, insomnie, labilitate emotionala, agitatie continua.
Cauzele
1. In primul rand, hipertiroidia se instaleaza din cauza bolii autoimune Basedow-Graves, care poate aparea la orice varsta si debuteaza frecvent cu o afectiune oculara.
2. Apoi, ca alta cauza, mentionam gusa polinodulara, toxica (hipertiroidizata), ce este mai frecventa la femeile peste 50 de ani si care poate degenera dintr-o gusa polonodulara nontoxica.
3. Tiroidita subacuta, care este o boala inflamatorie a tiroidei, provocata de virusuri. Aceasta apare in mod frecvent in urma infectiilor severe ale cailor respiratorii superioare.
4. Adenomul toxic tiroidian (tumora benigna) care elibereaza hormoni excesiv. Poate duce la hipertiroidie doar in cazul in care ajunge la dimensiuni mai mari (3-4 cm).
5. Tiroidita cronica mai poate fi o cauza a aparitiei hipertiroidismului. Ea duce in principal la hipotiroidie, dar sunt sanse mari ca in fazele ei incipiente sa apara o hipertiroidie tranzitorie.
6. Adenomul hipofizar (tumora benigna de hipofiza), alaturi de hipertiroidia de sarcina, anomaliile genetice si tirotoxicoza factice, sunt cauze de hipertiroidism, foarte rar intalnite.
7. Nu in ultimul rand intalnim efectul medicamentelor, care, luate in exces, duc la hipertiroidism: iodul, amiodarona, interferonul (modifica imunitatea si are efect toxic asupra tiroidei) si litiul (prescris pentru afectiuni psihiatrice, are tot un efect toxic asupra tiroidei).
Mare atentie in identificarea cauzelor hipertiroidismului, pentru ca, la fel ca in hipotiroidie, puteti experimenta toate simptomele, doar unele sau chiar puteti fi asimptomatic. Iar capcana este ca exista simptome, ca insomnia, spre exemplu, care , in majoritatea cazurilor, nu isi are originea in hipertiroidie, ci in alte afectiuni. Acesta este si motivul pentru care aceasta boala se depisteaza mai greu decat altele si doar prin analize de sange putem afla cel mai repede si mai sigur daca avem sau nu o problema cu tiroida. Monitorizati-va, deci, sanatatea!
Despre tiroida, mai puteti citi aici.
Un articol de: Ana-Maria Doroftei
Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 18 Iunie 2012
"hipertiroidie", "tiroida", "tirotoxicoza", "greutate", "menstruatie".
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa