Artrita. De ce apare si cum o putem trata

adv-artrita

Artrita este o inflamatie care apare la nivelul articulatiilor. Principalele simptome sunt durerea si rigiditatea. Afectiunea se manifesta pe fondul imbatranirii, cele mai cunoscute tipuri de artrita fiind cea reumatoida si osteoartrita. Tratamentul de specialitate este necesar, acesta vizeaza in principal reducerea durerilor si imbunatatirea calitatii vietii.

Artrita nu este o boala in sine, ci un simptom al unor boli care afecteaza articulatiile. De regula, simptomele artritei se dezvolta in timp si variaza in functie de tipul ei. Durerile pot sa apara, insa, si brusc, iar rigiditatea articulatilor sa se instaleze rapid. Chiar daca este diagnosticata in procent mare la persoanele varstnice, unele forme apar si la tineri.

Ce este artrita?

Artrita este o afectiune in care se produce inflamatia articulatiilor, manifestata la jonctiunea dintre oase. Modificarile produse la nivelul articulatiei determina durerea si rigiditatea resimtita la miscare.

Artrita poate sa apara la maini, picioare, sold, genunchi, dar si in regiunea inferioara lombara.

Cele mai cunoscute tipuri sunt: osteoartrita, artrita reumatoida, spondiloza anchilozanta, artrita juvenila, artrita psoriazica, artrita infectioasa, guta.

Cauze de aparitie ale artritei

●     Inaintarea in varsta;

●     Mostenirea familiala;

●     Exercitarea unei presiuni repetate asupra articulatiilor pe fondul activitatilor desfasurate la munca sau a unora sportive;

●     Prezenta unor boli autoimune;

●     Infectii virale;

●     Existenta unor leziuni sau traume.

Varsta, stilul de viata, sexul - femeile sunt mai predispuse fata de barbati sa se confrunte cu artrita, obezitatea - sunt factori care contribuie la cresterea riscului de aparitie a artritei.

Simptome specifice in artrita

Durerea, amortirea incheieturilor, umflarea articulatiilor, inrosirea zonei afectate si rigiditatea sunt manifestarile caracteristice in artrita, insa mai apar si altele:

●     Reducerea drastica a miscarilor ce pot fi realizate;

●     Zgomot specific la indoirea articulatiei - ca o pocnitura;

●     Slabiciune musculara la articulatii si instabilitatea acestora;

●     Aparitia unor excrescente osoase la degete;

●     Rigiditate care apare si se amelioreaza uneori;

●     Oboseala accentuata;

●     Febra.

In cazuri complexe, daca nu se intervine, mai ales cand vorbim de varstnici, afectarea acelorasi articulatii, pe ambele parti ale corpului, poate duce la restrangerea miscarilor, mergand pana la imobilizarea persoanei la pat. In asociere cu alte boli cronice, artrita are impact negativ puternic asupra muschilor inimii si a vaselor de sange.

Cum poate fi tratata artrita?

Exista mai multe optiuni de tratament, in functie de cauza de aparitie, medicul va recomanda varianta potrivita pentru ameliorarea durerilor si redobandirea mobilitatii.

Tratament medicamentos

Poate viza administrarea unor analgezice si a unor antiinflamatoare nesteroidiene pentru reducerea durerii si a inflamatiei, in asociere cu creme si unguente pe baza de mentol sau capsaicina, menite sa blocheze transmiterea semnalelor dureroase la nivelul articulatiilor.

Steroizii se utilizeaza numai in conditii specifice, cand durerile si inflamatia sunt sporite si numai pentru perioade scurte de timp.

Injectiile cu cortizon sunt o varianta de tratament viabila, asa cum este cazul si injectarii unui lubrifiant in articulatie, pentru ca aceasta sa poata fi miscata.

Tratament chirurgical

Sunt si situatii complexe, cand medicul apeleaza la tratamentul chirurgical de inlocuire a articulatiei naturale afectate, cu una artificiala, asa cum se intampla deja la sold sau la nivelul genunchilor.

Terapii fizice

Fizioterapia si kinetoterapia sunt variante de lucru in multe cazuri diagnosticate cu artrita, alaturi de tratamentul medicamentos. Desi principalul rol al terapiilor de recuperare vizeaza redarea mobilitatii articulatiei rigide si intarirea muschilor, exercitiile specifice pot oferi suport si in ceea ce priveste ameliorarea durerilor.

Reducerea greutatii corporale, acolo unde este cazul, modificarea alimentatiei, cu renuntarea la prajeli, zaharuri si alimente procesate, schimbarea stilului de viata pentru a realiza mai multe exercitii fizice, regulat, practicarea inotului si urmarea periodica a unor sedinte de masaj terapeutic sunt elemente care vin in ajutorul celor suferinzi de artrita.

Controlul medical periodic este necesar, mai ales odata cu inaintarea in varsta. Afectiunile descoperite astfel pot fi tratate rapid, simptomele ameliorate, iar complicatiile grave pentru sanatate pot fi prevenite.

 

Acesta este un articol cu rol informativ si nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare. De aceea, daca te confrunti cu anumite simptome ce pot fi asociate artritei, consulta un medic specialist si urmeaza indicatiile acestuia!

 

Sursa foto: Pexels.com

Surse de informare:

1. Arthritis - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12061-arthritis

2. Arthritis - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/arthritis/symptoms-causes/syc-20350772

3. Arthritis - https://www.healthline.com/health/arthritis

Nota obtinuta:
0 (0 voturi)
424 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: A-Editor Miercuri, 18 Ianuarie 2023

Etichete pentru acest articol:

solutii artrita


S-ar putea sa va intereseze si:

Varicele sunt vene dilatate ce devin albastrui datorita circulatiei dificitare. Varicele [..]
citeste si comenteaza
- “Esti stresata, te simti nefericita, nu stii cum sa iti mai imparti timpul, nu iti [..]
citeste si comenteaza
Ne preocupam in fiecare zi de felul cum aratam, de felul cum ne simtim fizic si [..]
citeste si comenteaza
« Sanatate » este primul cuvant care trebuie sa ne vina in minte atunci cand ne gandim [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Astrologii au inceput deja sa faca primele predictii pentru horoscop 2023. Unii se intreaba cum o [..]
citeste si comenteaza
Alegerea locului de joaca ideal pentru copilul tau poate avea un impact semnificativ asupra [..]
citeste si comenteaza
V-ati imaginat vreodata cum ar fi sa traiti in puf? Si nu vorbim la figurat. Vorbim despre [..]
citeste si comenteaza
Femeile vor sa arate bine in permanenta, iar pentru acest lucru trebuie sa tina cont atat de tinuta [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate