Mancatul compulsiv: Cum sa-ti pui pofta-n cui!
Stresul, principalul declansator al episoadelor de mancat compulsiv, este permanent prezent in vietile noastre. Termenele de predare a proiectelor, frustrarile acumulate la serviciu, sesiunile de examene, lungile ore petrecute in trafic, toate acestea ne produc o stare de disconfort psihic.
Dupa o cearta cu iubitul, poate si tu ti-ai gasit alinarea intr-o portie de inghetata sau poate o portie de cartofi prajiti si un dublu cheeseburger mancate in pauza de pranz te-au ajutat sa treci peste o disputa cu superiorul. In mod natural, organismul cauta modalitati de reducere a stresului acumulat pe parcursul activitatilor cotidiene, dar solutia nu este nicidecum mancarea. Este adevarat ca o bucatica de ciocolata iti ridica moralul atunci cand esti suparata insa doar pentru scurt timp. Acest lucru se intampla deoarece in momentul in care consumam alimentele favorite corpul nostru secreta serotonina, menita sa ne ofere starea de bine dupa care tanjim, insa tine cont ca aceasta stare este doar de moment. Ne simtim bine atat timp cat mancam. Si astfel, riscam sa intram intr-un cerc vicios din care vom iesi si cu cateva kilograme in plus. Kilograme care cu siguranta nu ne vor creste stima de sine!
Ce este mancatul compulsiv si cum se manifesta?
Specialistii au incadrat mancatul compulsiv, denumit si mancatul pe fond emotional, in lista tulburarilor alimentare, alaturi de anorexie si bulimie. Persoanele care sufera de aceasta tulburare privesc mancatul ca pe o modalitate de a face fata stresului, anxietatii, depresiei sau sentimentului de singuratate. Episoadele de mancat compulsiv se manifesta in principal prin ingurgitarea pe parcursul unei perioade scurte de timp, una - doua ore, a unei cantitati mari de alimente cu un continut caloric ridicat, fara a aparea insa senzatia de satisfactie, iar episoadele de mancat compulsiv au loc de regula in privat. Persoana in cauza evitand astfel sa fie judecata de cei din jur.
Cum sa elimini poftele alimentare necontrolate care in timp pot duce la mancatul compulsiv:
► Programeaza-ti mesele! Stiu ca de cele mai multe ori programul incarcat de peste zi nu-ti permite sa respecti orele de masa, dar incearca pe cat posibil sa mananci 3 mese principale si doua gustari sanatoase. Nu uita ca micul dejun este cea mai importanta masa a zile, el iti furnizeaza energia necesara inceperii activitatii si te mentine satula pana la ora pranzului. Astfel, un mic dejun sanatos te va ajuta sa faci fata mai usor tentatiilor culinare de peste zi si vei reduce totodata cantitatea de mancare consumata la pranz si la cina.
► Evita tentatiile! Pentru a evita episoadele de mancat compulsiv, inlatura din casa alimentele de tip fast food, dulciurile, snacksurile si inlocuieste-le cu gustari sanatoase, fructe si legume de sezon, nuci si seminte bogate in Omega3, iaurturi cu continut redus de grasime ca sursa de proteine sau in cazul in care ai intoleranta la lactoza, consuma cu incredere laptele de soia sau de migdale.
► Spune stop curelor de slabire! Dietele alimentare care presupun privarea de hrana pe perioade lungi de timp sau consumarea pe parcursul unei zile a unui numar foarte redus de calorii fac parte din factorii principali ai declansarii mancatului compulsiv. Tine cont de faptul ca slabirea in astfel de cazuri desi se produce imediat nu este de durata si risti sa pui la loc kilogramele pierdute sau chiar sa cantaresti mai mult decat inainte. Noi, femeile, suntem vesnic nemultumite de aspectul fizic, nu suntem niciodata destul de slabe, destul de frumoase sau destul de inalte. Tind sa cred ca aceasta nemultumire face parte din ADN-ul nostru, dar cu toate acestea ar trebui sa ne respectam corpul. Sa nu-l mai chinuim cu fel si fel de retete miraculoase aparute peste noapte, care ne promit scaderea rapida in greutate si sa adoptam in schimb un stil de viata sanatos, cu o alimentatie corecta, alcatuita in functie de nevoile nutritionale ale fiecareia.
► Fa miscare! Se stie ca activitate fizica ne binedispune si diminueaza semnificativ simptomele depresiei si implicit controleaza apetitul alimentar crescut. Pe langa boost-ul de energie pe care ti-l va oferi, practicarea regulata a sportului te va mentine in forma, va creste rezistenta organismului la stres si astfel vei spune stop mancatului emotional.
► Odihneste-te suficient! Ai observat ca atunci cand suntem obosite avem tendinta sa mancam mai mult? Acest lucru se intampla datorita fapului ca organismul incearca sa inlocuiasca lipsa de energie printr-un consum mai mare de hrana. Specialistii ne spun ca un somn odihnitor, de cel putin 8 ore pe noapte tin kilogramele departe. Asadar, incearca sa dormi suficient si evita activitatile solicitante inainte de ora de culcare.
► Invinge plictiseala! In loc sa mananci o punga de chipsuri sau un platou de prajituri in timp ce butonezi telecomanda in speranta ca vei gasi ceva interesant de urmarit la televizor, iesi la plimbare cu catelul, suna-ti o prietena cu care nu ai mai vorbit demult sau apuca-te de un hobby pe care ai vrut sa-l incerci, dar l-ai tot amanat.
Dupa cum vezi, exista nenumarate posibilitati de a inlatura efectele stresului pe care inevitabil il acumulam in timpul activitatilor cotidiene. Asadar, pune-ti pofta-n cui si investeste intr-un plan pe termen lung care iti va aduce echilibrul atat la nivel psihic, cat si fizic. Fii puternica si nu cauta alinarea imediata intr-o cutie de bomboane sau intr-un meniu fast-food!
Tu cum reusesti sa pacalesti poftele culinare nesanatoase?
Un articol de: Andreea Preda
Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 28 Ianuarie 2014
mancat compulsiv, mancat emotional, mancare pe fond de stres
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa