Ciocolata. Secretele unui aliment controversat
Denumita “hrana zeilor” de catre azteci, ciocolata a fost, este si va ramane cel mai iubit dulce pentru oamenii de toate varstele. Tuturor ne place ciocolata: alba, cu lapte, cu stafide sau alune, neagra, cu diferite arome si umpluturi, ea reuseste sa ne ridice moralul chiar si in cele mai nereusite zile.
Ne aduce aminte de copilarie, de bucuria de a imparti bomboane colegilor la zilele de nastere, de figurinele de ciocolata specifice sarbatorilor, de serile romantice sau de serile reci de iarna petrecute alaturi de o cana de ciocolata calda si o carte sau un film bun. Multe dintre noi nu rezistam tentatiei de a consuma zilnic acest aliment minune, sau cel putin de cateva ori pe saptamana. Ciocolata ne calmeaza, ne binedispune, ne ofera energie si mereu va ramane o alternativa dulce pentru momentele amare. Fiind la randul meu pasionata de aroma ciocolatei negre si o adepta a consumului cu masura, in acest articol mi-am propus sa iti dezvalui o serie de lucruri nestiute sau mai putin stiute, despre alimentul dulce care aduce zambetul pe buzele celor care il consuma.
Date despre ciocolata
Pentru a obtine 450 de grame de ciocolata sunt necesare aproximativ 400 de boabe de cacao, facand un calcul simplu rezulta ca fiecare gram de ciocolata se obtine dintr-o boaba de cacao.
Cea mai mare tableta de ciocolata, inregistrata in cartea recordurilor, a cantarit 5.792 de kilograme si a fost realizata in anul 2011 in Marea Britanie de catre fabricantul de ciocolata Thorntons cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la infiintare. Pregatire a durat luni de zile si a fost implicata o echipa de 50 de ciocolatieri.
Mirosul de ciocolata are un efect relaxant asupra sistemului nervos prin cresterea frecventelor undelor Theta. Acestea sunt raspunzatoare pentru starile de relaxare profunda, inspiratie si creatie. Aici putem sa ne ‘’pacalim’’ organismul si sa obtinem aceleasi beneficii fara a consuma nicio calorie in plus. Lumanarile sau cremele cu aroma de ciocolata n-ar trebui sa lipseasca din trusa ta de rasfat de weekend.
Pana in momentul de fata, cercetatoriii nu au gasit o legatura concludenta intre consumul regulat de ciocolata si prezenta acneei. De fapt ciocolata contine flavonoide, menite a-ti proteja tenul de efectele nocive ale razelor UV.
70% din productia mondiala de boabe de cacao provine din Africa, iar 40% din productia mondiala de migdale este destinata industriei ciocolatei.
Cuvantul ‘’ciocolata’’ provine din aztecul Xocolati insemnanad la origine ‘’apa amara’’. Aceasta denumire se datoreaza faptului ca aztecii obisnuiau sa consume o bautura obtinuta din boabe de cacao pisate peste care turnau apa fierbinte. Bautura astfel obtinuta avea un gust amarui deoarece boabele de cacao consumate in stare pura sunt amare.
In Elvetia se consuma anual 10 kilograme de ciocolata pe cap de locuitor iar Belgia o tara cu o suprafata de 7 ori mai mica decat a Romaniei detine un numar de 2000 de ciocolaterii, un adevarat Rai al ciocolatei as putea spune.
Ciocolata alba este impropriu denumita ‘’ciocolata’’ si asta deoarece nu are masa de cacao solida in compozitia sa. Aceasta contine doar unt de cacao, zahar si lapte.
Pro si contra. Ciocolata neagra versus ciocolata cu lapte
Consumul de ciocolata neagra, cu un continut de masa de cacao de peste 70%, creste fluxul sangvin ajutand astfel la imbunatatirea memoriei, a timpului de reactie, creste capacitatea de concentrare si atentia, ajuta la cresterea colesterolului bun in cazul persoanelor care sufera de obezitate si combate oboseala cronica. Studiile au demonstrat ca laptele adaugat in compozitia ciocolatei anihileaza multe dintre beneficiile pe care aceasta le aduce organismului.
Contrar credintei populare, consumul de ciocolata nu produce carii, ci dimpotriva, taninul care se gaseste in mod natural in cacao inhiba dezvoltarea placii bacteriene. Aici fac referire la ciocolata cu un continut ridicat de masa de cacao. Nu acelasi lucru se poate spune despre ciocolata cu lapte al carui continut de cacao si zahar este invers proportional cu cel al ciocolatei amarui.
Ciocolata neagra, spre deosebire de cea cu lapte, avand o aroma si un gust mult mai pregnante iti vor satisface mai rapid pofta de dulce si astfel nu vei sfarsi prin a manca o tableta intrega. Doua-trei patratele consumate de cateva ori pe saptamana iti vor aduce un aport substantial de antioxidanti si te vor ajta sa te mentii in forma.
Acum, la final, o sa-ti impartasesc un secret! In urma cu cativa ani nici eu nu eram o fana a ciocolatei negre, din aceeasi cauza pentru care nu multa lume o prefera si anume gustul amarui. Parerea mi-am schimbat-o insa, pe masura ce am inceput sa ma documentez si sa fiu mult mai atenta la ceea ce ii ofer organismului meu. Acum nu trec doua-trei zile fara a ma delecta cu cateva patratele de ciocolata care imi mentin tonusul ridicat si imi inhiba pofta de dulce. Daca nici tie nu iti place ciocolata neagra iti spun din proprie experienta, gustul se invata! Dar indiferent de alegerea ta in materie de ciocolata, consum-o cu moderatie in cadrul unui regim de viata echilibrat si sanatos.
Un articol de: Andreea Preda
Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 04 Februarie 2014
despre ciocolata, consum ciocolata, beneficii ciocolata
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?