De unde vine OK-ul?
Daca la inceputul anilor ’90 limba engleza era optionala, astazi lucrurile stau cu totul diferit, iar engleza ar trebui sa fie „by default’’. Chiar daca inca foarte multe persoane nu stiu limba engleza, datorita curentului, cunosc diferite expresii pe care le introduc in limbajul nativ, de zi cu zi, astfel ca auzim adesea cum „se bea juice’’, „se merge la job’’, „exista un must’’, „ exista know-how’’, „multitasking’’, „deadline’’ sau termeni combinati de genul „chefless’’ (fara chef). Cea mai pregnanta expresie dintotdeauna, este insa, abrevierea OK.
OK... in regula!
Cu totii folosim des termenul OK, indiferent de studii, statut, varsta, gen. Indiferent cat de bine stim sau nu engleza, cu totii stim ca OK inseamna in regula, bine, de acord, etc... Zilele trecute, intr-o discutie, interlocutorul meu folosea OK-ul intr-un mod obsesiv, fapt care m-a facut sa ma intreb cati dintre noi avem idee de unde vine aceasta abreviere.
Sorgintele OK-ului
Varianta cea mai populara, este cea conform careia in razboiul civil din US la sfarsitul fiecarei zilei se facea un raport, iar cand o unitate nu avea nici un mort, se comunica OK, adica „0 (Zero) Kills”.
Exista insa, o multitudine de alte variante: se spune ca OK este acronimul de la „oll korrect” („all correct” ortografiat gresit) pe care il foloseau umoristii secolului al XIX-lea atunci cand se referau la cuvintele stalcite pronuntate de catre politicieni.
Alta varianta ar fi ca OK sunt initialele unui nume, Oliver K. Acest Oliver ar fi avut o firma de incaltaminte si daca acestea erau bune se scriau pe cutie initialele OK. Daca nu erau bune, se aruncau.
Altii sustin ca ar fi fost folosit ca semnal telegrafic ce insemna „open key”, adica gata de primit mesaj. Aici exista insa si o problema: primul mesaj telegrafic a fost transmis in 1844, adica la cinci ani dupa ce „OK” a aparut.
Prescurtarea „OK” este foarte veche, ea fiind folosita si de catre scotieni „och aye”, greci „ola kala”, indienii choctaw „oke” sau „okeh”, francezi „aux cayes” sau „au quai”. O alta posibilitate ar mai fi sa se traga si de la numele agentului feroviar de marfa Obediah Kelly, care obisnuia sa treaca „OK” in dreptul fiecarei verificari care era in regula.
Ca o concluzie, nu se stie exact de unde provine OK-ul, cel mai popular cuvant din lume, insa stim sigur la ce ne referim atunci cand il folosim...
Postat de: Mihaela-Rotaru Duminică, 24 Aprilie 2011
sorgintele ok, de unde vine prescurtarea ok, totul este ok, ce inseamna ok, originea ok
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?