Tu stii sa negociezi?
In fiecare clipa din viata noastra, ne dorim ceva, avem un interes sau privim lucrurile intr-un mod diferit de toti ceilalti. Cu totii avem ceva de schimbat cu altcineva, insa pana la a ajunge la un consens, ne confruntam in prima faza cu dezacordul. Arta de a te intelege cu partenerul de schimb evitand conflictele, se numeste negociere.
Cand apare negocierea?
Inca din copilarie si pana la sfarsitul vietii, zi de zi negociezi. Fie ca negociezi cu sotul sa iti cumpere pantofii pe care ti-i doresti, cu copilul sa stea mai putin la calculator, cu seful sa iti mareasca salariul, cu prietenii sa mergeti intr-un loc care iti place sau cu partenerul de afaceri pentru un contract important, negocierea face partea din viata ta la fiecare pas.
Tu stii sa negociezi in favoarea ta?
Daca reusesti sa stapanesti arta negocierii, inseamna ca reusesti sa orientezi, sa influentezi si sa manipulezi comportamentul partenerului de schimb, determinandu-l astfel sa ia decizia care te avantajeaza pe tine. Secretul consta in a-l atrage intr-un joc de-a ,,Impreuna vom reusi”. Desigur, trebuie sa fii rezonabila si sa intelegi ca nu iti poti impune vointa in mod unilateral si ca trebuie sa gasesti solutii in comun.
Cum sa iti reuseasca negocierea?
Negocierea este un talent, o abilitate cu care te nasti, dar asta nu inseamna ca ea nu poate fi dobandita si prin experienta, formare si invatare.
Pentru ca negocierea sa iti reuseasca si sa iti atingi obiectivele, trebuie sa tii cont de cateva reguli importante:
- Fii pregatita! Este bine sa stii cat mai multe despre partenerul de schimb si despre latura care te intereseaza pentru a-ti atinge scopul.
- Scopul nu scuza mijloacele! Trebuie sa fii corecta fata de cel cu care negociezi, sa nu apelezi la tertipuri care iti pot afecta imaginea, doar pentru ca iti doresti foarte tare sa castigi.
- Intelege nevoile tale, dar si ale celeilalte parti! Pentru a-ti mari sansele de castig, este bine sa intelegi si nevoile celuilalt. Intelegand asta, vei sti cum sa pui problema si cum sa abordezi discutia.
- Nu minti niciodata, dar foloseste adevarul ca pe un atu! Nu numai ca nu este bine sa minti, dar este si ineficient in negocieri. Daca minti intr-o negociere, mai devreme sau mai tarziu, s-ar putea sa fii prinsa. Si daca se intampla asa, chiar daca nu pierzi oferta, va fi in dezavantajul tau, iar credibilitatea ta va avea mereu de suferit. Nu este neaparat nevoie sa spui tot, trebuie doar sa hotarasti ce vrei sa spui si sa pui totul intr-o lumina cat mai pozitiva.
Postat de: Mihaela-Rotaru Vineri, 10 Iunie 2011
negocierea, pasi in negociere, cum sa negociezi, manipularea, cum obtii ce iti doresti
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?