Din placere, din obligatie, din necesitate sau din plictiseala

Poate titlul acestui articol este putin cam lung, dar doresc sa aduc in atentia dumneavoastra o problema cotidiana: care este cel mai des intalnit motiv pentru care intreprindem o actiune?!?

Atunci cand pornesti o actiune, cu siguranta ai o motivatie, insa succesul actiunii depinde, cu siguranta, si de influentele sub care intreprindem respectivele actiuni. Si fiindca va observ deja mai confuzi ca la inceput, permiteti-mi sa va detaliez cum stau lucrurile.

Din placere – este situatia ideala si perfecta cand te apuci sa faci ceva, fiindca oricare ar fi recompensa materiala, atunci cand faci ceva din placere poti s-o faci ani la rand fara sa simti oboseala sau lehamite. Ca si exemplu, activitatea mea de aici de pe FemeiaStie.ro este 100% din placere, iar odata cu trecerea timpului, placerea devine tot mai mare, motiv pentru care va rog anticipat sa-mi scuzati starea de extaz de la aniversarea de 5 ani!!:P

Din obligatie daca te apuci de o treaba fiindca esti ruda cu cel cu care intreprinzi actiunea, pot sa te asigur de faptul ca starea ta psihica se va rasfrange asupra finalitatii actiunii pe care ai incercat sa o faci sa para ca ai facut-o din drag pentru persoana respectiva, asa ca cel mai bine ar fi sa faci ceva, numai atunci cand “simti” ca trebuie sa faci ceva si nu pentru ca este bine sa apari “ala saritor” din familia ta si ca rudele te vor lauda ulterior!

Din necesitate atunci cand ai nevoie de un lucru pe care cineva il detine vei fi tentat(A) sa incepi actiuni diverse care sa-i fie de folos detinatorului, cu speranta nedeclarata, dar bine calculata ca vei obtine lucrul respectiv fara a mai fi nevoie ca tu sa implici mari eforturi financiare, psihice, fizice sau materiale. Persoanele adepte ale acestui stil au fost cel mai bine definite in anii ’80 (ai secolului al XX-lea), de catre Madonna si piesa ei “Material Girl”.

Din plictiseala bineinteles ca din moment ce ai atins toate nivelurile de competenta, dupa ce ai citit, vizionat si ascultat totul, dupa ce hamsterii si perusii sunt ghiftuiti se va instala (inevitabil) si plictiseala, iar tu, ca un bun samaritean, vrei sa intreprinzi ceva pozitiv, dar chiar daca esti bine documentat si plin de bune intentii, nu exista niciun dubiu ca starea ta de plictiseala, “prea-plin” si moleseala se va vedea in rezultatul intreprinderii tale.

Din curiozitate este foarte posibil sa nu ai cunostintele necesare pentru a intreprinde o anumita actiune, acest lucru nu te va impiedica sa te implici in diferite intreprinderi, mai mult manati de curiozitate, rezultatul poate fi unul spectaculos, mai ales daca persoana respectiva (implicata in actiune), descopera ca are anumite inclinatii si aptitudini in domeniul de activitate al intreprinderii respective, devenind un fin cunoscator al acelui domeniu.

Din cunoastere este una din situatiile fericite atunci cand intreprinzi o actiune intr-un domeniu in care ai vaste si solide cunostinte, totusi recomandarea mea (si a specialistilor) este sa nu abuzezi de terminologia de specialitate, in intreprinderile tale, fiindca vei ajunge sa pari un “ciudat”, iar efectul va fi unul de bumerang, adica exact invers, vei parea doar o persoana nesigura care se afunda in termeni ciudati pentru a-si masca nesiguranta.

Din reflex inevitabil, nu toti oamenii sunt la fel, iar multi dintre semenii nostrii au in ADN-ul lor o gena in plus (sau una in minus), care face intotdeauna diferenta, iar acest lucru determina pe unii oameni sa ia parte instinctiv la anumite actiuni, “efectul de turma”, “dorinta de a fi in trend” sau “genetic”, vor fi factorii care vor determina participarea la o actiune de care este foarte posibil sa nu aiba habar “cu ce se mananca” dar dorinta lor reflexa ii va face sa ia parte la aceste actiuni.

Din exces de zel este una din starile cele mai periculoase care-i determina pe oameni sa se angreneze intr-o actiune, fiindca atunci cand acestia vor incepe acel lucru vor dori sa atinga, pas cu pas, toate etapele respectivului proces fara a omite vreuna doar de dragul obtinerii unor timpi mai buni. Cei care adopta acest stil sunt foarte meticulosi si calculati, dar acest lucru este foarte posibil sa-i deranjeze pe cei cu care sunt asociati in intreprinderea lor.

In incheierea acestui scurt material, autorul are o curiozitate catre cei care lectureaza articolul acesta: care dintre starile enumerate mai sus, au dus la actiunea dumneavoastra de a lectura prezentul articol?

Nota obtinuta:
10 (13 voturi)
1917 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Luni, 27 Octombrie 2014

Etichete pentru acest articol:

despre motivatie, motivationalS-ar putea sa va intereseze si:

George Ivanovitch Gurdjieff, unul din misticii secolului XX, spunea ca sunt doua feluri [..]
citeste si comenteaza
Andra, cantareaata de muzica usoara si sotia prezentatorului “Happy hour”, a [..]
citeste si comenteaza
Sarbatorile de iarna bat la usa si inca nu ne-am decis asupra cadourilor? In fiecare an, [..]
citeste si comenteaza
Oameni zambitori, calmi si foarte amabili, dispusi sa-si „rupa” cateva secunde din [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Uneori suntem nevoiti sa ne folosim de Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, pentru a ne da [..]
citeste si comenteaza
Iata o lista completa cu lacasele de cult din judetul Prahova. Lista reprezinta un rezumat al [..]
citeste si comenteaza
Cormaia este o localitate componenta a statiunii Sangeorz-Bai, Cormaia este un rau in judetul [..]
citeste si comenteaza
Sa scrii versuri nu-i o tehnologie S-o faca orisicine o sa stie, Mai greu este sa compui o poezie! [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate